Seminarium dyplomowe A
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.SEMD.NM.TTZAZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe A |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
6.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Seminarium dyplomowe umożliwia studentom: - prowadzenie dyskusji naukowej, - krytyczną ocenę wyników pomiarów, - ocenę strony edytorskiej publikacji naukowych, - zaprezentowanie celu pracy dyplomowej, materiału i metod badawczych, wyników swojej pracy magisterskiej oraz wynikających z nich wniosków i przygotowanie pracy magisterskiej do druku. |
Pełny opis: |
Seminarium: - Omówienie struktury i zasad pisania prac magisterskich zgodnych z procedurami przyjętymi na WTŻ; podstawowe zasady prezentacji wyników badań, - Prezentowanie treści publikacji polskojezycznej z zakresu pracy magisterskiej, - Prezentowanie treści publikacji obcojęzycznej z zakresu pracy magisterskiej, - Prezentowanie tematyki pracy, celu badań, materiału i metod badań, - Prezentowanie wyników badań i wniosków pracy. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Procedura przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego (dostępna na stronie www Wydziału) 2. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności ((Czytelnia WTŻ lub Katedry) 3. Internetowy system aktów prawnych (http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/ByYear.xsp); Internetowy system aktów prawnych UE (http://eur-lex.europa.eu) Literatura uzupelniająca: 1. Bielec E., Bielec J.: Podręcznik pisania prac albo technika pisania po polsku, Wydawnictwo Arkadiusz Wingert, Kraków, 2007 (Czytelnia WTŻ) 2. Urban S., Ładoński W.: Jak napisać dobra pracę magisterską. Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław, 2003 (Biblioteka UR) 3. Dudziak A., Żejmo A.: Redagowanie prac dyplomowych: wskazówki metodyczne dla studentów. Warszawa, Centrum Doradztwa i Informacji Difin, 2008 (Czytelnia WTŻ) |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego - nowoczesne trendy i kierunki badań naukowych w zakresie analizy i oceny jakości żywności, - podstawowe zasady prezentacji wyników w pracach badawczych i przygotowania pracy dyplomowej. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - samodzielnie pozyskać informacje związane z realizowaną pracą dyplomową ze źródeł papierowych i cyfrowych (polsko- i obcojęzycznych) oraz wykonać krytyczną analizę tych materiałów - uczestniczyć i/lub prowadzić dyskusję naukową, - przeanalizować wyniki i zinterpretować wyniki pomiarów i przedstawić opracowanie na temat badanego problemu. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego, - odpowiedzialności za poufność posiadanych danych i informacji. |
Metody i kryteria oceniania: |
Przygotowanie i zaprezentowanie podczas zajęć pięciu prezentacji obejmujących: dwie publikacje (polsko- i obcojęzyczne), części zasad polskiej pisowni oraz tematyki pracy, celu, materiału i metod, wyników i wniosków z pracy - ocena końcowa przedmiotu jest średnią z uzyskanych ocen. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 60 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Bączkowicz, Teresa Fortuna, Dorota Gałkowska, Paulina Pająk, Izabela Przetaczek-Rożnowska, Jacek Słupski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO SEM
SEM
N SEM
|
Typ zajęć: |
Seminarium, 60 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Bączkowicz, Dorota Gałkowska, Lesław Juszczak, Karolina Królikowska, Sławomir Pietrzyk, Izabela Przetaczek-Rożnowska, Jacek Rożnowski, Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO SEM
SEM
SEM
SEM
N SEM
|
Typ zajęć: |
Seminarium, 60 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Dorota Gałkowska, Karolina Królikowska, Sławomir Pietrzyk, Izabela Przetaczek-Rożnowska, Jacek Rożnowski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO SEM
SEM
SEM
N SEM
|
Typ zajęć: |
Seminarium, 60 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Dorota Gałkowska, Lesław Juszczak, Paulina Pająk, Sławomir Pietrzyk, Izabela Przetaczek-Rożnowska, Jacek Rożnowski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO SEM
SEM
SEM
|
Typ zajęć: |
Seminarium, 60 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Lesław Juszczak, Sławomir Pietrzyk, Jacek Rożnowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.