Podstawy żywienia człowieka I
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.PZCZ.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy żywienia człowieka I |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady: Wprowadzenie do nauki żywienia człowieka. Ogólna charakterystyka składników odżywczych niezbędnych i nie niezbędnych. Podstawowy skład chemiczny ciała człowieka. Choroby bezpośrednio i pośrednio żywieniowe. Węglowodany - klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka, metabolizm, zapotrzebowanie. Białka - klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka, metabolizm zapotrzebowanie. Tłuszcze - klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka, metabolizm, zapotrzebowanie. Witaminy - klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka, zapotrzebowanie. Składniki mineralne - klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka, bioprzyswajalność, zapotrzebowanie. Ćwiczenia: Ocena wartości odżywczej produktów spożywczych: skład chemiczny i wartość odżywcza. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności. Oznaczanie wartości energetycznej wybranych produktów spożywczych i potraw przez spalanie w kwasie chromowym – metoda Rozentala. Metody oznaczania wartości odżywczej białka – chemiczne oraz biologiczne. Obliczanie wskaźnika CS. Występowanie, rola i podział tłuszczów. Oznaczanie liczby kwasowej w tłuszczach spożywczych. Występowanie i rola węglowodanów. Rola błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka. Oznaczenie zawartości błonnika pokarmowego. Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie człowieka. Obliczanie bilansu milirównoważników kwasowych i zasadowych w produktach spożywczych. Składniki mineralne. Teoretyczne oszacowanie pobrania żelaza z całodziennej racji pokarmowej i jego dostępności. Witaminy w żywieniu człowieka, ich podział i funkcje. Ustalenie głównych źródeł wybranych witamin w diecie. Witamina C - oznaczenie sumy kwasu askorbinowego i dehydroaskorbinowego w świeżych i przetorzonych produktach spożywczych. |
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. Gawęcki J., Hryniewiecki L. (2012). Żywienie Człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2. Grzymisławski M., Jan Gawęcki J. (2011) Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 3. Peckenpaugh N.J. (Gajewska D. – red wyd. pol.) (red) 2010 Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner, Wrosław. Literatura uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Roszkowski W. (2012) Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. (2015). Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo PZWL 3. Gertig H., Gawęcki J. (2014) Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: w pogłębiononym stopniu teorie i pojęcia z zakresu żywienia człowieka. naukowe podstawy kształtowania diety i jej wpływu na zdrowie człowieka. procesy fizjologiczne zachodzących w organizmie człowieka UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: wykonać określone zadania badawcze w zakresie nauki o żywności i żywieniu człowieka. Potrafi zaplanować i zaprojektować żywienie indywidualne i zbiorowe. zaprezentować i wyjaśnić wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Dobiera metody edukacji żywieniowej. Identyfikuje błędy żywieniowe, proponuje działania korygujące sposób żywienia oraz działania profilaktyczne. stosować zasady BHP i dobrych praktyk w laboratorium badawczym/analitycznym KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: zrozumienia potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. świadomego przyjęcia odpowiedzialności za właściwe planowanie żywienia różnych grup ludności, proponowania zaleceń dotyczących planowania żywienia zgodnie z obowiązującymi zasadami racjonalnego żywienia. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 20%, -3 kolokwia cząstkowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 30%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
CWL
CWL
CWL
ŚR CZ PT CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Magdalena Franczyk-Żarów, Teresa Leszczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
CWL
ŚR CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Magdalena Franczyk-Żarów, Renata Kostogrys, Teresa Leszczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
CWL
ŚR CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Kinga Dziadek, Magdalena Franczyk-Żarów, Renata Kostogrys, Teresa Leszczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
CWL
CWL
ŚR CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Magdalena Franczyk-Żarów, Marta Kotuła, Teresa Leszczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
CWL
ŚR CWL
CWL
CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Magdalena Franczyk-Żarów, Teresa Leszczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.