Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Opakowania, magazynowanie i transport żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.3s.OMTZ.SI.TTDDZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Opakowania, magazynowanie i transport żywności
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy: Dietetyka, 3 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot podejmuje zagadnienia związane z opakowaniami do żywności, jak również transportem i magazynowaniem żywności.

Status: kierunkowy - obowiązkowy

Forma zaliczenia końcowego - zaliczenie na ocenę

Wymagania wstępne - brak

Kierunek studiów: DIETETYKA

Profil studiów - ogólnoakademicki

Kod formy studiów oraz poziomu studiów - SI

Semestr studiów - 3

Język wykładowy - polski

Nazwa jednostki właściwej dla koordynatora - Wydział Technologii Żywności - Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki

Pełny opis:

WYKŁADY:

Klasyfikacja i funkcje opakowań

Projektowanie opakowań.

Opakowania z tworzyw sztucznych

Opakowania z tworzyw papierniczych

Opakowania metalowe

Opakowania szklane

Opakowania drewniane i tkaninowe

Materiały pomocnicze w opakowalnictwie

Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA:

1. Cichoń M., Włodarczyk W., 1984. Towaroznawstwo opakowań. AE Kraków

2. Czerniawski B., Michniewicz J., 1998. Opakowania żywności. Agro Food Technology Czeladź

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

1. Czasopismo „Opakowanie

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

Zna podstawowe pojęcia z zakresu opakowalnictwa

Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich rolę w przemyśle spożywczym

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

aktywności w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z pakowaniem żywności

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin w formie pisemnej lub ustnej na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Kapusta-Duch
Prowadzący grup: Jerzy Pałasiński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Kapusta-Duch
Prowadzący grup: Joanna Kapusta-Duch
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Kapusta-Duch
Prowadzący grup: Joanna Kapusta-Duch
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Kapusta-Duch
Prowadzący grup: Joanna Kapusta-Duch
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Kapusta-Duch
Prowadzący grup: Joanna Kapusta-Duch
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)