Nutrigenomika
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.NUTR.NM.TTZXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Nutrigenomika |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Renata Kostogrys | |
Prowadzący grup: | Renata Kostogrys | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Renata Kostogrys | |
Prowadzący grup: | Renata Kostogrys | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
SO N WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Renata Kostogrys | |
Prowadzący grup: | Renata Kostogrys | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Wykłady mają na celu zapoznanie się z tematyką dotyczącą interakcji genetyczno- żywieniowej tj. nutrigenomiki, nutrigenetyki. |
|
Pełny opis: |
Na zajęciach studenci zapoznają się z definicją nutrigenomika, nutrigenetyka,. genomika, transkryptomika, proteomika, metabolomika, jak również poznają metody stosowane w nutrigenomice, biomarkery stosowane w badaniach genetyczno-żywieniowych. Omówione zostaną zagadnienia dotyczące zapotrzebowania człowieka na energię, węglowodany, białko, tłuszcze w odniesieniu do genomu. Omówione zostanie zastosowanie nutrigenomiki/nutrigenetyki. |
|
Literatura: |
1. Sanders T, Emery P Molecular Basis of Human Nutrition (2003). Taylor& Francis 2. Fenech M. Nutritional treatment of genome instability: a paradigm shift in disease prevention and in the setting of recommended dietary allowances. Nutr. Res. Rev. 2003, 16, 109-122. 3. Kaput J. Diet-disease gene interactions. Nutrition 2004, 20, 26-31. 1. Green M.R., van der Ouderaa F. Nutrigenetics: where next for the foods industry. Pharmacogenomics J. 2003, 3, 191- 193. 2. Kaput J., Rodriguez R.I. Nutritional genomics: the next frontier in the postgenomic era. 3. Van Ommen B. Nutrigenomics: exploiting systems biology in the nutrition and health |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
SO N WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Renata Kostogrys | |
Prowadzący grup: | Renata Kostogrys | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Wykłady mają na celu zapoznanie się z tematyką dotyczącą interakcji genetyczno- żywieniowej tj. nutrigenomiki, nutrigenetyki. |
|
Pełny opis: |
Na zajęciach studenci zapoznają się z definicją nutrigenomika, nutrigenetyka,. genomika, transkryptomika, proteomika, metabolomika, jak również poznają metody stosowane w nutrigenomice, biomarkery stosowane w badaniach genetyczno-żywieniowych. Omówione zostaną zagadnienia dotyczące zapotrzebowania człowieka na energię, węglowodany, białko, tłuszcze w odniesieniu do genomu. Omówione zostanie zastosowanie nutrigenomiki/nutrigenetyki. |
|
Literatura: |
1. Sanders T, Emery P Molecular Basis of Human Nutrition (2003). Taylor& Francis 2. Fenech M. Nutritional treatment of genome instability: a paradigm shift in disease prevention and in the setting of recommended dietary allowances. Nutr. Res. Rev. 2003, 16, 109-122. 3. Kaput J. Diet-disease gene interactions. Nutrition 2004, 20, 26-31. 1. Green M.R., van der Ouderaa F. Nutrigenetics: where next for the foods industry. Pharmacogenomics J. 2003, 3, 191- 193. 2. Kaput J., Rodriguez R.I. Nutritional genomics: the next frontier in the postgenomic era. 3. Van Ommen B. Nutrigenomics: exploiting systems biology in the nutrition and health |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
SO N WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Renata Kostogrys | |
Prowadzący grup: | Renata Kostogrys | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Wykłady mają na celu zapoznanie się z tematyką dotyczącą interakcji genetyczno- żywieniowej tj. nutrigenomiki, nutrigenetyki. |
|
Pełny opis: |
Na zajęciach studenci zapoznają się z definicją nutrigenomika, nutrigenetyka,. genomika, transkryptomika, proteomika, metabolomika, jak również poznają metody stosowane w nutrigenomice, biomarkery stosowane w badaniach genetyczno-żywieniowych. Omówione zostaną zagadnienia dotyczące zapotrzebowania człowieka na energię, węglowodany, białko, tłuszcze w odniesieniu do genomu. Omówione zostanie zastosowanie nutrigenomiki/nutrigenetyki. |
|
Literatura: |
1. Sanders T, Emery P Molecular Basis of Human Nutrition (2003). Taylor& Francis 2. Fenech M. Nutritional treatment of genome instability: a paradigm shift in disease prevention and in the setting of recommended dietary allowances. Nutr. Res. Rev. 2003, 16, 109-122. 3. Kaput J. Diet-disease gene interactions. Nutrition 2004, 20, 26-31. 1. Green M.R., van der Ouderaa F. Nutrigenetics: where next for the foods industry. Pharmacogenomics J. 2003, 3, 191- 193. 2. Kaput J., Rodriguez R.I. Nutritional genomics: the next frontier in the postgenomic era. 3. Van Ommen B. Nutrigenomics: exploiting systems biology in the nutrition and health |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.