Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Nutrigenomika

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.3s.NUTR.NM.TTZXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Nutrigenomika
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy: Technologia Żywności, 3 sem, NM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Kostogrys
Prowadzący grup: Renata Kostogrys
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Kostogrys
Prowadzący grup: Renata Kostogrys
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Kostogrys
Prowadzący grup: Renata Kostogrys
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Wykłady mają na celu zapoznanie się z tematyką dotyczącą interakcji genetyczno- żywieniowej tj. nutrigenomiki, nutrigenetyki.

Pełny opis:

Na zajęciach studenci zapoznają się z definicją nutrigenomika, nutrigenetyka,. genomika, transkryptomika, proteomika, metabolomika, jak również poznają metody stosowane w nutrigenomice, biomarkery stosowane w badaniach genetyczno-żywieniowych.

Omówione zostaną zagadnienia dotyczące zapotrzebowania człowieka na energię, węglowodany, białko, tłuszcze w odniesieniu do genomu. Omówione zostanie zastosowanie nutrigenomiki/nutrigenetyki.

Literatura:

1. Sanders T, Emery P Molecular Basis of Human Nutrition (2003). Taylor& Francis

2. Fenech M. Nutritional treatment of genome instability: a paradigm shift in disease prevention and in the setting of recommended dietary allowances. Nutr. Res. Rev. 2003, 16, 109-122.

3. Kaput J. Diet-disease gene interactions. Nutrition 2004, 20, 26-31.

1. Green M.R., van der Ouderaa F. Nutrigenetics: where next for the foods industry. Pharmacogenomics J. 2003, 3, 191- 193.

2. Kaput J., Rodriguez R.I. Nutritional genomics: the next frontier in the postgenomic era.

3. Van Ommen B. Nutrigenomics: exploiting systems biology in the nutrition and health

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Kostogrys
Prowadzący grup: Renata Kostogrys
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Wykłady mają na celu zapoznanie się z tematyką dotyczącą interakcji genetyczno- żywieniowej tj. nutrigenomiki, nutrigenetyki.

Pełny opis:

Na zajęciach studenci zapoznają się z definicją nutrigenomika, nutrigenetyka,. genomika, transkryptomika, proteomika, metabolomika, jak również poznają metody stosowane w nutrigenomice, biomarkery stosowane w badaniach genetyczno-żywieniowych.

Omówione zostaną zagadnienia dotyczące zapotrzebowania człowieka na energię, węglowodany, białko, tłuszcze w odniesieniu do genomu. Omówione zostanie zastosowanie nutrigenomiki/nutrigenetyki.

Literatura:

1. Sanders T, Emery P Molecular Basis of Human Nutrition (2003). Taylor& Francis

2. Fenech M. Nutritional treatment of genome instability: a paradigm shift in disease prevention and in the setting of recommended dietary allowances. Nutr. Res. Rev. 2003, 16, 109-122.

3. Kaput J. Diet-disease gene interactions. Nutrition 2004, 20, 26-31.

1. Green M.R., van der Ouderaa F. Nutrigenetics: where next for the foods industry. Pharmacogenomics J. 2003, 3, 191- 193.

2. Kaput J., Rodriguez R.I. Nutritional genomics: the next frontier in the postgenomic era.

3. Van Ommen B. Nutrigenomics: exploiting systems biology in the nutrition and health

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Kostogrys
Prowadzący grup: Renata Kostogrys
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Wykłady mają na celu zapoznanie się z tematyką dotyczącą interakcji genetyczno- żywieniowej tj. nutrigenomiki, nutrigenetyki.

Pełny opis:

Na zajęciach studenci zapoznają się z definicją nutrigenomika, nutrigenetyka,. genomika, transkryptomika, proteomika, metabolomika, jak również poznają metody stosowane w nutrigenomice, biomarkery stosowane w badaniach genetyczno-żywieniowych.

Omówione zostaną zagadnienia dotyczące zapotrzebowania człowieka na energię, węglowodany, białko, tłuszcze w odniesieniu do genomu. Omówione zostanie zastosowanie nutrigenomiki/nutrigenetyki.

Literatura:

1. Sanders T, Emery P Molecular Basis of Human Nutrition (2003). Taylor& Francis

2. Fenech M. Nutritional treatment of genome instability: a paradigm shift in disease prevention and in the setting of recommended dietary allowances. Nutr. Res. Rev. 2003, 16, 109-122.

3. Kaput J. Diet-disease gene interactions. Nutrition 2004, 20, 26-31.

1. Green M.R., van der Ouderaa F. Nutrigenetics: where next for the foods industry. Pharmacogenomics J. 2003, 3, 191- 193.

2. Kaput J., Rodriguez R.I. Nutritional genomics: the next frontier in the postgenomic era.

3. Van Ommen B. Nutrigenomics: exploiting systems biology in the nutrition and health

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)