Metody badań eksperymentalnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.MBEK.SM.TTZTN.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot umożliwia studentowi teoretyczne i praktyczne zapoznanie się z metodami badań eksperymentalnych stosowanych w badaniach żywności i obejmuje metody biologiczne, chemiczne i instrumentalne. W ramach przedmiotu student zyskuje także wiedzę oraz umiejętności związane z prawidłowym planowaniem eksperymentów naukowych oraz prawidłową interpretacją uzyskanych wyników badań. Praca w laboratorium, szczególnie związania z realizacją badań do prac magisterskich powiązana jest ściśle z przyswojeniem i przypomnieniem podstaw teoretycznych stosowanych metod. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. Metody badań chemicznych w analizie surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego Metody badań instrumentalnych w analizie surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego Hodowla komórek. Podstawy i zastosowania Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Jankiwewicz M. I Kedziora Z. Metody pomiarów i kontroli Jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii. Wyd.AR w Poznaniu, 2001. 2. Bergmayer H.U. Methods of Enzymatic Analysis, Tom 1, 2, 3 i 4. Academic Press Inc., 1974. 3. Bączkowicz M., Fortuna T, Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J. Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2009. 4. P. Patel, Red., Rapid Analysis Techniques in Food Microbiology, 1. Wyd. Springer, 1994. 5. Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności 6. Pomeranz Y., Meloan C.E., Food Analysis: Theory and Practice, 3rd wyd. Springer, 2002. Literatura uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W., Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984 2. Stanisz A. Przystępny kurs statystyki StatSoft Polska, 2007 3. Stokłosa S. Hodowla komórek i tkanek. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011 4. Łomnicki A. Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstawy teoretyczne hodowli komórek i tkanek. Umiejętności Potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy Świadomie posługuje się aparaturą naukową i potrafi opracować i zinterpretować i otrzymane wyniki Weryfikuje przydatność metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału Kompetencje społeczne Kreatywnie rozwiązuje problemy analityczne |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna podstaw fizykochemicznych chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstaw teoretycznych hodowli komórkowych. Nie potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperymentu naukowego Nie posługuje się aparaturą naukową i nie potrafi zinterpretować otrzymanych wyników Nie weryfikuje przydatności metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania ani w zależności od analizowanego materiału Nie potrafi rozwiązać prostych problemów analitycznych Na ocenę 3 Słabo zna podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności. Słabo orientuję się w zasadach hodowli komórkowych. Do poprawnego zaplanowania i przeprowadzenia eksperymentu naukowego potrzebuje znaczącego wsparcia prowadzącego Posługuje się aparaturą naukową ale nie potrafi zinterpretować otrzymanych wyników Weryfikuje przydatność metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału w sposób dostateczny Samodzielnie rozwiązuje niektóre problemy analityczne Na ocenę 4 Dobrze zna podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności. Zna i wskazuje zastosowania dla hodowli komórkowych. Z pomocą prowadzącego potrafi poprawnie zaplanować eksperyment naukowy i wykonuje go samodzielnie. Świadomie posługuje się aparaturą naukową i potrafi zinterpretować większość otrzymanych wyników Dobrze weryfikuje przydatność metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału Samodzielnie rozwiązuje większość problemów analitycznych Na ocenę 5 Bardzo dobrze zna podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstawy teoretyczne badań prowadzonych z zastosowaniem hodowli komórkowych. Potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy Świadomie posługuje się aparaturą naukową i bardzo dobrze potrafi zinterpretować otrzymane wyniki Bardzo dobrze weryfikuje przydatność metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału Kreatywnie i samodzielnie rozwiązuje problemy analityczne |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.