Metody badań eksperymentalnych 2
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.MBEK.SM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0721) Przetwórstwo żywności
|
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych 2 |
Jednostka: | Wydział Technologii Żywności |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: 1. Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. 2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia 3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności 4. Analiza bioaktywnych składników żywności 5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań 6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: MB2_W1 innowacje w kierunkach badań naukowych w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. D2_W01 RT MB2_W2 podstawy i możliwości wykorzystania technik stosowanych w diagnostyce laboratoryjnej. D2_W01 RT UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: MB2_U1 poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy. D2_U05 RT MB2_U2 wyjaśnić wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Wykazuje działania korygujące. D2_U07 RT MB2_U3 stosować podstawowe i zaawansowane metody statystyczne do interpretacji wyników. D2_U04 RT KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: MB2_K1 kreatywnie rozwiązywać problemy związane z prowadzonymi badaniami naukowymi. D2_K06 RT MB2_K2 ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. D2_K04 RT |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena wystawiona na podstawie zaprezentowanych promotorowi: sformułowanego celu pracy, planowanego spisu treści pracy, zebranej literatury dotyczącej tematu pracy oraz kalendarza badań. Ocena końcowa uwzględnia samodzielność studenta. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CWL
CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Barbara Borczak, Iwona Cieślik, Magdalena Franczyk-Żarów, Karen Khachatryan, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Stanisław Kowalski, Teresa Leszczyńska, Barbara Mickowska, Ewa Piątkowska, Elżbieta Sikora, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Joanna Banaś, Emilia Bernaś, Barbara Borczak, Katarzyna Drzewowska, Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Adam Florkiewicz, Magdalena Franczyk-Żarów, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Renata Kostogrys, Teresa Leszczyńska, Dorota Litwinek, Ewa Piątkowska, Anna Sadowska-Rociek, Elżbieta Sikora, Marzena Zając | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
1. Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. 2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia 3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności 4. Analiza bioaktywnych składników żywności 5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań 6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Barbara Borczak, Iwona Drożdż, Katarzyna Drzewowska, Kinga Dziadek, Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Maja Grabacka, Joanna Kapusta-Duch, Katarzyna Petka, Ewa Piątkowska, Kinga Topolska, Agnieszka Zawiślak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
1. Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. 2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia 3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności 4. Analiza bioaktywnych składników żywności 5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań 6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Barbara Borczak, Mariola Drozdowska, Iwona Drożdż, Katarzyna Drzewowska, Kinga Dziadek, Magda Filipczak-Fiutak, Dorota Gumul, Joanna Kapusta-Duch, Karen Khachatryan, Aneta Koronowicz, Ireneusz Maciejaszek, Ewelina Piasna-Słupecka, Ewa Piątkowska, Sławomir Pietrzyk, Joanna Sobolewska-Zielińska, Anna Stępień | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
1. Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. 2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia 3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności 4. Analiza bioaktywnych składników żywności 5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań 6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Barbara Borczak, Mariola Drozdowska, Kinga Dziadek, Magda Filipczak-Fiutak, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Renata Kostogrys, Stanisław Kowalski, Katarzyna Petka, Ewelina Piasna-Słupecka, Ewa Piątkowska, Sławomir Pietrzyk, Anna Sadowska-Rociek, Radosława Skoczeń-Słupska, Daniel Żmudziński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
1. Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. 2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia 3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności 4. Analiza bioaktywnych składników żywności 5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań 6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.