Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Metody badań eksperymentalnych 2

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.3s.MBEK.SM.TTDXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0721) Przetwórstwo żywności Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Metody badań eksperymentalnych 2
Jednostka: Wydział Technologii Żywności
Grupy: Dietetyka, 3 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Tematyka zajęć:

1. Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia

3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności

4. Analiza bioaktywnych składników żywności

5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych

Literatura:

Podstawowa:

1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009.

2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018

3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności

Uzupełniająca:

1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984.

2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011

3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

MB2_W1 innowacje w kierunkach badań naukowych w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. D2_W01 RT

MB2_W2 podstawy i możliwości wykorzystania technik stosowanych w diagnostyce laboratoryjnej. D2_W01 RT

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

MB2_U1 poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy. D2_U05 RT

MB2_U2 wyjaśnić wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Wykazuje działania korygujące. D2_U07 RT

MB2_U3 stosować podstawowe i zaawansowane metody statystyczne do interpretacji wyników. D2_U04 RT

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

MB2_K1 kreatywnie rozwiązywać problemy związane z prowadzonymi badaniami naukowymi. D2_K06 RT

MB2_K2 ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. D2_K04 RT

Metody i kryteria oceniania:

Ocena wystawiona na podstawie zaprezentowanych promotorowi: sformułowanego celu pracy, planowanego spisu treści pracy, zebranej literatury dotyczącej tematu pracy oraz kalendarza badań. Ocena końcowa uwzględnia samodzielność studenta.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Teresa Leszczyńska
Prowadzący grup: Barbara Borczak, Iwona Cieślik, Magdalena Franczyk-Żarów, Karen Khachatryan, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Stanisław Kowalski, Teresa Leszczyńska, Barbara Mickowska, Ewa Piątkowska, Elżbieta Sikora, Kinga Topolska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Borczak
Prowadzący grup: Joanna Banaś, Emilia Bernaś, Barbara Borczak, Katarzyna Drzewowska, Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Adam Florkiewicz, Magdalena Franczyk-Żarów, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Renata Kostogrys, Teresa Leszczyńska, Dorota Litwinek, Ewa Piątkowska, Anna Sadowska-Rociek, Elżbieta Sikora, Marzena Zając
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

1. Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia

3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności

4. Analiza bioaktywnych składników żywności

5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych

Literatura:

Podstawowa:

1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009.

2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018

3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności

Uzupełniająca:

1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984.

2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011

3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Borczak
Prowadzący grup: Barbara Borczak, Iwona Drożdż, Katarzyna Drzewowska, Kinga Dziadek, Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Maja Grabacka, Joanna Kapusta-Duch, Katarzyna Petka, Ewa Piątkowska, Kinga Topolska, Agnieszka Zawiślak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

1. Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia

3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności

4. Analiza bioaktywnych składników żywności

5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych

Literatura:

Podstawowa:

1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009.

2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018

3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności

Uzupełniająca:

1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984.

2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011

3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Borczak
Prowadzący grup: Emilia Bernaś, Barbara Borczak, Mariola Drozdowska, Iwona Drożdż, Katarzyna Drzewowska, Kinga Dziadek, Magda Filipczak-Fiutak, Dorota Gumul, Joanna Kapusta-Duch, Karen Khachatryan, Aneta Koronowicz, Ireneusz Maciejaszek, Ewelina Piasna-Słupecka, Ewa Piątkowska, Sławomir Pietrzyk, Joanna Sobolewska-Zielińska, Anna Stępień
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

1. Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia

3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności

4. Analiza bioaktywnych składników żywności

5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych

Literatura:

Podstawowa:

1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009.

2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018

3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności

Uzupełniająca:

1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984.

2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011

3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-26 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Borczak
Prowadzący grup: Barbara Borczak, Mariola Drozdowska, Kinga Dziadek, Magda Filipczak-Fiutak, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Renata Kostogrys, Stanisław Kowalski, Katarzyna Petka, Ewelina Piasna-Słupecka, Ewa Piątkowska, Sławomir Pietrzyk, Anna Sadowska-Rociek, Radosława Skoczeń-Słupska, Daniel Żmudziński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

1. Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia

3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności

4. Analiza bioaktywnych składników żywności

5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych

Literatura:

Podstawowa:

1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009.

2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018

3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności

Uzupełniająca:

1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984.

2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011

3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)