Metody badań eksperymentalnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.MBEK.SM.TTDDO.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot umożliwia studentowi teoretyczne i praktyczne zapoznanie się z metodami badań eksperymentalnych stosowanych w badaniach żywności i obejmuje metody chemiczne, instrumentalne i sensoryczne. W ramach przedmiotu student zyskuje także wiedzę oraz umiejętności związane z prawidłowym planowaniem eksperymentów naukowych oraz prawidłową interpretacją uzyskanych wyników badań. Praca w laboratorium, szczególnie związania z realizacją badań do prac magisterskich powiązana jest ściśle z przyswojeniem i przypomnieniem podstaw teoretycznych stosowanych metod. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności Analiza bioaktywnych składników żywności Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
Literatura: |
Podstawowa 1. N. Baryłko-Pikielna, I Matuszewska, Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. M. Bączkowicz, T. Fortuna, L. Juszczak, J. Sobolewska-Zielińska, Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2009. 3. Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności 4. Y. Pomeranz i C. E. Meloan, Food Analysis: Theory and Practice, 3rd wyd. Springer, 2002. 5. M. Jarosz (red) 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej nowelizacja. Wyd IŻŻ Warszawa Uzupełniająca 1. J. Gawęcki, W. Wagner, Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984 2. M. Jankiewicz, Z. Kędzior (red), Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2001 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma zaawansowaną wiedzę o innowacjach w kierunkach badań naukowych w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. Zna podstawy i możliwości wykorzystania technik stosowanych w diagnostyce laboratoryjnej. Umiejętności Potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy Wyjaśnia wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Wykazuje działania korygujące. Stosuje podstawowe i zaawansowane metody statystyczne do interpretacji wyników Kompetencje społeczne Kreatywnie rozwiązuje problemy związane z prowadzonymi badaniami naukowymi. Jest świadomy potrzeby ciągłego pogłębiania wiedzy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Brak zaliczenia Wiedza Nie ma wiedzy o innowacjach w kierunkach badań naukowych w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. Nie zna podstawy i możliwości wykorzystania technik stosowanych w diagnostyce laboratoryjnej. Umiejętności Nie potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperymentu naukowego Nie potrafi wyjaśnić wpływu sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Nie potrafi podjąć działań korygujących Nie umie zastosować żadnych metod statystycznych do interpretacji wyników Kompetencje społeczne Nie potrafi rozwiązać problemów związanych z prowadzonymi badaniami naukowymi. Nie jest świadomy potrzeby ciągłego pogłębiania wiedzy Zaliczenie Wiedza Ma wiedzę o innowacjach w kierunkach badań naukowych w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. Zna podstawy i możliwości wykorzystania technik stosowanych w diagnostyce laboratoryjnej. Umiejętności Z pomocą prowadzącego potrafi poprawnie zaplanować eksperyment naukowy i wykonuje go samodzielnie. Potrafi wyjaśnić wpływu sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Próbuje podjąć działania korygujących Stosuje podstawowe i zaawansowane metody statystyczne do interpretacji wyników Kompetencje społeczne Rozwiązuje problemy związane z prowadzonymi badaniami naukowymi. Jest świadomy potrzeby ciągłego pogłębiania wiedzy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.