Metody badań eksperymentalnych 3 A
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.MBE3.NM.TTZAZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych 3 A |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Pełny opis: |
Zasady planowania eksperymentów naukowych (podstawy teoretyczne i realizacja praktyczna) Metody badań w analizie surowców, półproduktów i produktów żywnościowych Analiza sensoryczna (podstawy i zastosowanie) Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań Weryfikacja przydatności metod analitycznych |
Literatura: |
1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności 4. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 5. Jankiewicz M., KędziorZ. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 6. Bożyk Z., Rudzki W.: Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT Warszawa 1997 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - nowoczesne trendy i kierunki badań naukowych w zakresie analizy i oceny jakości żywności - zasady prezentacji wyników w pracach badawczych i przygotowania pracy dyplomowej. Umiejętności - potrafi: - samodzielnie pozyskać informacje związane z realizowaną pracą dyplomową ze źródeł papierowych i cyfrowych (polsko- i obcojęzycznych) oraz wykonać krytyczną analizę tych materiałów - uczestniczyć i/lub prowadzić dyskusję naukową - przeanalizować wyniki i zinterpretować wyniki pomiarów i przedstawić opracowanie na temat badanego problemu. Kompetencje społeczne - jest gotów do: - rozplanowania działań prowadzących do wykonania badań, - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena końcowa wystawiana jest na podstawie zaawansowania realizacji pracy dyplomowej, oceniane są m.in. samodzielność studenta i postęp w realizacji części badawczej pracy magisterskiej, przekazanie i zaprezentowanie promotorowi wyników badań wraz z ich analizą statystyczną oraz wyciągniętymi wnioskami. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Bączkowicz, Dorota Gałkowska, Marta Liszka-Skoczylas, Paulina Pająk, Izabela Przetaczek-Rożnowska, Jacek Słupski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWL
N CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Bączkowicz, Dorota Gałkowska, Lesław Juszczak, Karolina Królikowska, Sławomir Pietrzyk, Izabela Przetaczek-Rożnowska, Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWL
N CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Fiutak, Dorota Gałkowska, Lesław Juszczak, Karolina Królikowska, Sławomir Pietrzyk, Izabela Przetaczek-Rożnowska, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha, Magdalena Surma | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT CWL
SO N CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Dorota Gałkowska, Lesław Juszczak, Gohar Khachatryan, Władysław Migdał, Paulina Pająk, Sławomir Pietrzyk, Izabela Przetaczek-Rożnowska, Jacek Słupski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWL
N CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Krzysztof Buksa, Magda Filipczak-Fiutak, Adam Florkiewicz, Lesław Juszczak, Gohar Khachatryan, Dorota Najgebauer-Lejko, Aneta Pater, Paweł Ptaszek, Marzena Zając | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.