Ekologia i ochrona środowiska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.EIOS.SI.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologia i ochrona środowiska |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Charakterystyka najbardziej istotnych zagrożeń środowiska z punktu widzenia rozwoju globalnej gospodarki. Antropogeniczne zagrożenia emisyjne do atmosfery, gleby i wody. Łagodzenie skutków eksploatacji zasobów przyrody w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju. Odpady wytwarzane w sektorze gospodarki żywnościowej oraz ich wyróżniki jakościowe. Schemat postępowania z określonymi odpadami przemysłowymi, wpływ zastosowanych technik zmniejszenie ryzyka środowiskowego. Sposoby postępowania w zakresie sortowania, recyklingu, utylizacji odpadów, spalania, depozycji odpadów ostatecznych, lokalizacji składowisk i mogilników. Rodzaje skażenia wód, klasy czystości, indeks saprobowy, mechanizmy eutrofizacji. Obowiązujące wymagania jakościowe dla potrzeb produkcji żywności i napojów, uregulowania prawne w zakresie ochrony ujęć wody. Zagrożenia radioaktywne i źródła promieniowania. Biologiczne skutki chemizacji rolnictwa (rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne). Zintegrowany monitoring środowiska. Organizacje i instytucje działające na rzecz ochrony środowiska w kraju i na świecie (NFOŚ, IUCN). Ćwiczenia terenowe Tematyka zajęć: Zapoznanie się z funkcjonowaniem składowiska odpadów. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Ochrona środowiska. Księga eko-testów do pracy w szkole i w domu. Hafner M. Polski Klub Ekologiczny. Kraków 1993 Uzupełniająca 1. Ekologia-Żywność-Zdrowie. WGS, Przemyśl 2005 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Dokonuje charakterystyki najbardziej istotnych zagrożeń środowiska z punktu widzenia rozwoju globalnej gospodarki. Charakteryzuje regiony świata pod względem stopnia zagrożenia, i wskazuje tendencje obserwowane w ostatnich latach. Wnikliwie informuje o antropogenicznych zagrożeniach emisyjnych do atmosfery, gleby i wody. Przekonuje do słuszności sozologicznej filozofii łagodzenia skutków eksploatacji zasobów przyrody w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju (Agenda 21, sekwestracja CO2,monitoring globalny i lokalny). Wymienia odpady wytwarzane w sektorze gospodarki żywnościowej, oraz wyróżniki jakościowe pod względem obciążenia środowiska: • zużycie wody na jednostkę produktu, • uciążliwości ściekami, • wytwarzanie odpadów niepłynnych, • hałas emitowanym przez urządzenia. Przedstawia ogólnie schematy postępowania z określonymi odpadami przemysłowymi, wskazuje wpływ zastosowanych technik zmniejszenie ryzyka środowiskowego. Przekonuje do sprawdzonego sposobu postępowania w zakresie sortowania, recyklingu, utylizacji odpadów, spalania, depozycji odpadów ostatecznych, lokalizacji składowisk i mogilników. Wnikliwie informuje o rodzajach skażenia wód, klasach czystości, indeksie saprobowym, mechanizmach eutrofizacji. Kładzie nacisk na obowiązujące wymagania jakościowe dla potrzeb produkcji żywności i napojów, uregulowania prawne w zakresie ochrony ujęć wody. Przedstawia i uczula na zagrożenia radioaktywne i źródła promieniowania. Informuje o biologicznych skutkach chemizacji rolnictwa. Wykazuje różnice pomiędzy rolnictwem konwencjonalnych i ekologicznym. Przekonuje do słuszności prowadzenia zintegrowanego monitoringu środowiska. Informuje o organizacjach i instytucjach działających na rzecz ochrony środowiska w kraju i na świecie (NFOŚ, IUCN) UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Zna procedury postępowania na składowisku odpadów. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego. Ma świadomość odpowiedzialności za ochronę środowiska. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie wykładów na podstawie zaprezentowania opracowanego materiału (dotyczącego EiOŚ) lub test jednokrotnego wyboru (min. 51% punktów) – udział w ocenie końcowej modułu 80%. Ćwiczenia terenowe Zaliczenie ćwiczeń na podstawie obecności, sprawozdania oraz aktywności podczas dyskusji tematycznych prowadzonych na zajęciach m.in w zakładzie przetwarzania i składowania odpadów - udział w ocenie końcowej modułu 20%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.