Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Bezpieczeństwo w pakowaniu, magazynowaniu i transporcie żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.3s.BPMT.SI.TJBJY.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Bezpieczeństwo w pakowaniu, magazynowaniu i transporcie żywności
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Wykłady

Tematyka zajęć:

Klasyfikacja i funkcje opakowań

Projektowanie opakowań.

Opakowania z tworzyw sztucznych

Opakowania z tworzyw papierniczych

Opakowania metalowe

Opakowania szklane

Opakowania drewniane i tkaninowe

Materiały pomocnicze w opakowalnictwie

Literatura:

Podstawowa

1. Panfil-Kuncewicz, H., Kuncewicz, A., & Juśkiewicz, M. (2012). Wybrane zagadnienia z opakowalnictwa żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

2. Czerniawski B., Michniewicz J., 1998. Opakowania żywności. Agro Food Technology Czeladź.

3. Czasopismo „Opakowanie”

Uzupełniająca

1. Lisińska-Kuśnierz, M., & Ucherek, M. (2004). Podstawy opakowalnictwa towarów. Wydaw. Akademii Ekonomicznej.

2. Lisińska-Kuśnierz, M., & Ucherek, M. (2003). Postęp techniczny w opakowalnictwie. Wydaw. Akademii Ekonomicznej.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie:

Zna podstawowe pojęcia z zakresu opakowalnictwa

Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich rolę w przemyśle spożywczym

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z pakowaniem żywności

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego (pytania otwarte).

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)