Biochemia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.BIOC.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biochemia |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
6.00
LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Jest to klasyczny kurs biochemii ogólnej ze szczególnym uwzględnieniem procesów metabolicznych i towarzyszących im efektów energetycznych komórki oraz organizmu jako całości, które są istotne w procesach trawienia i wchłaniania składników odżywczych oraz związków bioaktywnych żywności. |
Pełny opis: |
Wykłady: Rys historyczny. Pojęcia podstawowe. Znaczenie biochemii w naukach przyrodniczych. Biochemia a dietetyka. Budowa i skład chemiczny komórki. Rola wody i mikroelementów. Budowa i funkcje struktur podkomórkowych. Związki makroergiczne. Mechanizm sprzężenia energetycznego. Transport przez membrany Aminokwasy, peptydy i białka. Ogólna budowa i własności białek. Struktury rzędowe białka. Białka jako składnik produktów żywnościowych - białka zbóż, mięsa, mleka, jaj. Analiza sekwencji aminokwasów i analiza składu aminokwasowego białek . Enzymy. Energetyka reakcji biochemicznych. Mechanizm katalizy enzymatycznej. Klasyfikacja, budowa i ogólne własności enzymów. Kinetyka reakcji enzymatycznych. Inhibicja. Kontrola i regulacja aktywności enzymów. Mechanizmy aktywacji zymogenów enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym. Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii przemysłu spożywczego Witaminy rozpuszczalne w wodzie i koenzymy. Koenzymy oksydoreduktaz i transferaz. Witaminy a koenzymy (biochemia a nauki żywieniowe). Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Związki sterydowe, karotenowce, chinony izopentenolowe Sacharydy. Budowa chemiczna i własności mono- oligo- i polisacharydów. Przemiany glikolityczne cukrów. Fermentacja etanolowa i mleczanowa. Cykl fosforanów pentoz. Energetyka przemian katabolicznych cukrowców Utlenianie biologiczne. Łańcuch oddechowy. Fosforylacja oksydacyjna. Cykl kwasów trikaboksylowych. Enzymy i energetyka cyklu Krebsa. Fosforylacje substratowe. Glukoneogeneza. Kontrola hormonalna i metaboliczna glikolizy i glukoneogenezy. Adrenalina i kaskada sygnałów biochemicznych jej towarzysząca. Mechanizm wykorzystania energii świetlnej w fotosyntezie. Fotosystemy I i II. Fosforylacje fotosyntetyczne niecykliczna i cykliczna. Tworzenie cukrów w cyklu Calvina. Fotosynteza C4 Metabolizm białek i aminokwasów. Enzymy proteolityczne, biosynteza aminokwasów, cykl mocznikowy Metabolizm lipidów. Trawienie lipidów. Enzymatyczne beta-utlenienie kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Biosynteza kwasów tłuszczowych. Powiązania między metabolizmem tłuszczowców, cukrowców i aminokwasów Glikogenoliza i synteza polisacharydów Kwasy nukleinowe, ich budowa, własności i mechanizm biosyntezy. Funkcje kwasów nukleinowych. Replikacja, transkrypcja i translacja. Podstawowy aksjomat biologii molekularnej. Mechanizm biosyntezy białka. Regulacja ekspresji genów. Operony lac i trp. Cykl lityczny i lizogeniczny bakteriofaga (lambda). Mapa restrykcyjna plazmidu pBR322. Wprowadzenie do technik rekombinowanego DNA Ćwiczenia: Aminokwasy: ogólne reakcje na wykrywanie aminokwasów i ich grup funkcyjnych, rozdział aminokwasów metodą chromatografii bibułowej, wyznaczenie pI metodą miareczkowania potencjometrycznego Cechy budowy i aktywności biologicznej białek, metody ilościowej i jakościowej analizy białek, techniki rozdziału i frakcjonowania białek (elektroforeza, chromatografia) Enzymy: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej - teoria Michaelisa-Menten Enzymy: wykrywanie oksydoreduktaz w tkankach roślinnych i wykrywanie wybranych hydrolaz w tkankach zwierzęcych Cukry: badanie właściwości fizyko-chemicznych mono- i oligosacharydów (4 Tłuszcze: izolacja lecytyny i oznaczenie jej składowych, badanie właściwości błon lipidowych Witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach: ilościowe i jakościowe metody oznaczania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach Kwasy nukleinowe: izolacja nukleoprotein z materiału biologicznego, wykrywanie poszczególnych składników nukleoprotein |
Literatura: |
1. Kączkowski, J. 2012. Podstawy biochemii. Wyd. XV ( lub późniejsze), WNT 2. Hames, B. D.; Hooper, N.M. 2016. Biochemia. Krótkie wykłady. PWN, 3. Kłyszejko-Stefanowicz, L. 2003. Ćwiczenia z biochemii. PWN, Warszawa Literatura uzupełniająca: 1. Kołodziejczyk, A. 2013, Naturalne związki organiczne. PWN, Warszawa 2. Murray, R., Granner, D., Rodwell, V. 2016. Biochemia Harpera Ilustrowana, PZWL, Warszawa 3. Stryer, L., Berg, J.M., Tymoczko, J.L.2013. Biochemia Krótki Kurs. PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: znaczenie budowy związków naturalnych dla ich właściwości fizycznych, chemicznych i biochemicznych. Rozumie i potrafi scharakteryzować reguły, które decydują o budowie biopolimerów, ich strukturach rzędowych oraz budowie przestrzennej i zasadach upakowania hierarchiczną budowę komórek (pro- i eukariotycznych) ich funkcję oraz właściwie lokalizuje podstawowe przemiany biochemiczne w strukturach subkomórkowych. Rozróżnia mechanizmy transportu różnych elementów w obrębie komórki i tkanki: od protonów i elektronów do makrofagów. zasady chemii oraz termodynamiki dotyczące biokatalizy oraz rolę enzymów oraz innych białek determinujących funkcje komórki i organizmu jako całości. Posiada wiedzę o różnych stopniach i typach asocjacji związków naturalnych: od koenzymów i grup prostetycznych do energetycznego i koenzymatycznego sprzęgania reakcji. mechanizmy przemian biochemicznych prowadzące do generowania energii chemicznej, jej magazynowania oraz wykorzystywania w procesach życiowych. drogi metanolizmu sacharydów, białek i lipidów, ich powiązania i regulacje. Rozumie rolę i funkcje metabolitów wyjściowych, pośrednich, centralnych i końcowych. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: właściwie opracować i zinterpretować wyniki doświadczenia oraz sformułować wnioski dobrać, zaplanować i przeprowadzić doświadczenia wykrywania podstawowych grup związków w próbkach biologicznych oraz prawidłowo przeprowadzić oznaczenia ilościowe (aminokwasów, białek, cukrów redukujących i nieredukujących, polisacharydów, lipidów, witamin rozpuszczalne w tłuszczach) wykorzystać techniki analityczne potrzebne w podstawowych badaniach biochemicznych (miareczkowanie, spektrofotometria, chromatografia, elektroforeza) stosować zasady BHP i dobrych praktyk w laboratorium biochemicznym KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa do pracy w zespole oraz umiejętnego zarządzania czasem |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - sprawozdań z prac laboratoryjnych- dokładność i precyzja otrzymanych wyników (umiejętność wykonania analiz i użycia sprzętu), interpretacja wyników, formowanie wniosków (suma punktów) -maksymalna ilość punktów wynosi 2 - 3 kolokwia cząstkowe z zakresu (suma punktów) ćwiczeń maksymalna ilość punktów wynosi 15 Ocena pozytywna dla min. 51% punktów - udział w ocenie końcowej modułu 49-10% Ocena pozytywna jest konieczna do przystąpienia do egzaminu. Ocena negatywna z zaliczenia jest jednoznaczna z oceną negatywną kursu. Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50% w terminie 1, 90% w terminie 2, 90% w teminie 3. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
CZ WYK
PT CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Żyła | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Pierzchalska, Krzysztof Żyła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CWL
CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Żyła | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Pierzchalska, Krzysztof Żyła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR CWL
CZ WYK
PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Żyła | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Pierzchalska, Krzysztof Żyła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR CWL
CWL
CZ WYK
PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Żyła | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Pierzchalska, Bożena Stodolak, Krzysztof Żyła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CWL
CWL
CZ WYK
PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Żyła | |
Prowadzący grup: | Joanna Banaś, Małgorzata Pierzchalska, Bożena Stodolak, Krzysztof Żyła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.