Biochemia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.BIOC.SI.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biochemia |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie studentów z budową związków naturalnych, przemianami metabolicznymi oraz towarzyszącymi im zmianami energii w organizmach żywych. Ponadto studenci w ramach ćwiczeń wykonają doświadczenia związane z izolacja, charakterystyką właściwości związków organicznych i przemianami enzymatycznymi. Studenci winni opanować poziom wiedzy i zrozumienia biochemii w stopniu wystarczającym do wykonywania zawodu i jak również dającym możliwość dalszego zgłębiania zagadnień biochemicznych i nauk pokrewnych na dalszych etapach kształcenia. Poziom kursu odpowiada treściom zawartym w zaawansowanym podręczniku akademickim. |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Budowa i funkcje struktur podkomórkowych komórek prokariotycznych i eukariotycznych. Transport przez błony biologiczne. (2h) Aminokwasy, peptydy i białka. Ogólna budowa i własności białek. Struktury rzędowe białka. Metabolizm białek i aminokwasów. Enzymy proteolityczne, biosynteza aminokwasów, cykl mocznikowy (4h) Biokatalizatory. Mechanizm katalizy enzymatycznej. Klasyfikacja, budowa i ogólne własności enzymów. Kinetyka reakcji enzymatycznych. Inhibicja. Kontrola i regulacja aktywności enzymów. Witaminy rozpuszczalne w wodzie i koenzymy. Mechanizm sprzężenia ko enzymatycznego. (4h) Energetyka reakcji biochemicznej. Związki makroergiczne. Utlenianie biologiczne. Łańcuch oddechowy. Fosforylacja oksydacyjna. Enzymy i energetyka cyklu Krebsa. Fosforylacje substratowe. (4h) Sacharydy. Budowa chemiczna i własności mono- oligo- i polisacharydów. Glikoliza. Fermentacja etanolowa i mleczanowa. Cykl fosforanów pentoz. Energetyka przemian katabolicznych cukrowców. Glukoneogeneza. Przemiany polisacharydów. Fotosynteza (7h) Budowa i funkcje kwasów nukleinowych. Replikacja i transkrypcja. Mechanizm biosyntezy białka. Regulacja ekspresji genów. (4h) Budowa i metabolizm lipidów. Trawienie lipidów. Beta-utlenienie kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Biosynteza kwasów tłuszczowych. Powiązania między metabolizmem tłuszczowców, cukrowców i aminokwasów.(5h) Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: Aminokwasy i białka. Ogólne reakcje na wykrywanie aminokwasów i białek. Badanie właściwości fizyko-chemicznych białek. Enzymy. Czynniki kinetyczne wpływające na szybkość reakcji enzymatycznej. Enzymy. Wykrywanie oksydoreduktaz w tkankach roślinnych. Wykrywanie wybranych hydrolaz w tkankach zwierzęcych. Cukry proste. Badanie właściwości fizyko-chemicznych mono- i oligosacharydów. Cukry złożone. Izolacja i badanie właściwości fizyko-chemicznych polisacharydów. Tłuszcze i witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach. Kwasy nukleinowe. Izolacja nukleoprotein z materiału biologicznego. Wykrywanie poszczególnych składników nukleoprotein. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Kączkowski, J. 1999. PODSTAWY BIOCHEMII. Wyd. XII ( lub późniejsze). WNT Uzupełniająca 1. Hames, B.D., Hooper N. M. 2002. Biochemia. Krótkie wykłady., PWN S.A. Warszawa. 2. Kłyszejko-Stefanowicz L. 2003. Ćwiczzenia z biochemii. PWN Warszaawa |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Zna budowę związków naturalnych oraz ich właściwości fizyko-chemiczne Zna budowę komórek (pro- i eukariotycznych) oraz właściwie lokalizuje podstawowe przemiany biochemiczne w strukturach subkomórkowych. Rozumie mechanizmy transportu różnych elementów w obrębie komórki i organizmu. Rozumie istotę pojęcia aktywności biokatalizatorów oraz zna mechanizmy jej regulacji. Zna prawa rządzące kinetyką reakcji enzymatycznych. Zna klasyfikację enzymów i rozumie mechanizm działania koenzymów. Zna mechanizmy przemian biochemicznych prowadzące do generowania energii chemicznej, jej magazynowania oraz wykorzystywania w procesach życiowych. Wykazuje umiejętność rozpoznawania i klasyfikacji różnych typów przemian metabolicznych oraz łączenia ich w ścieżki i cykle metaboliczne. Rozumie rolę i funkcje metabolitów wyjściowych, pośrednich i końcowych. Zna zasadnicze drogi metabolizmu białek lipidów i węglowodanów UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Wykorzystuje techniki analityczne potrzebne w podstawowych badaniach biochemicznych (miareczkowanie, spektrofotometria, chromatografia, elektroforeza) Umie korzystać z różnych technik separacji substancji koniecznych do charakterystyki biologicznie aktywnych substancji Planuje wykorzystanie odczynników, szkła laboratoryjnego i dostępnego sprzętu do wykonania biochemicznych analiz jakościowych i ilościowych. Wykrywa w próbkach biologicznych podstawowe grupy związków (aminokwasy, białka, cukry redukujące i nieredukujące, skrobię, lipidy, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, kwasy nukleinowe) Właściwie opracowuje i interpretuje uzyskane wyniki. Poprawnie formułuje wnioski. Stosuje zasady BHP i dobrych praktyk w laboratorium KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Wykazuje odpowiedzialność za pracę własną i innych Wykazuje zdolność do pracy w zespole. Umiejętność zarządzania czasem Rozumie potrzebę ciągłego doszkalania się i rozwoju osobistego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Egzamin pisemny – forma test otwarty (ocena pozytywna powyżej min. 51% możliwych punktów), udział w ocenie końcowej modułu 50% Ćwiczenia laboratoryjne Zaliczenie ćwiczeń na podstawie 5 kolokwiów cząstkowych z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) – udział w ocenie końcowej modułu 50% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.