Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biochemia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.3s.BIOC.NI.TTZTZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0512) Biochemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Biochemia
Jednostka: Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
Grupy: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 3 sem, NI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 7.00 LUB 6.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem kursu jest zapoznanie studentów z budową związków naturalnych, przemianami metabolicznymi oraz towarzyszącymi im zmianami energii w organizmach żywych. Ponadto studenci w ramach ćwiczeń wykonają doświadczenia związane z izolacja, charakterystyką właściwości związków organicznych i przemianami enzymatycznymi. Studenci winni opanować poziom wiedzy i zrozumienia biochemii w stopniu wystarczającym do wykonywania zawodu i jak również dającym możliwość dalszego zgłębiania zagadnień biochemicznych i nauk pokrewnych na dalszych etapach kształcenia. Poziom kursu odpowiada treściom zawartym w zaawansowanym podręczniku akademickim.

Pełny opis:

Tematy wykładów

• Aminokwasy, peptydy i białka. Ogólna budowa i własności białek. Struktury rzędowe białka

• Metabolizm białek i aminokwasów. Enzymy proteolityczne, biosynteza aminokwasów, cykl mocznikowy

• Biokatalizatory: mechanizm katalizy enzymatycznej, kinetyka reakcji enzymatycznych, inhibicja, kontrola i regulacja aktywności enzymów

• Biokatalizatory: klasyfikacja, nazewnictwo, koenzymy

• Energetyka reakcji biochemicznej: związki makroergiczne, utlenianie biologiczne, łańcuch oddechowy, fosforylacja oksydacyjna, enzymy i energetyka cyklu Krebsa, fosforylacje substratowe

• Sacharydy: budowa chemiczna i własności mono- oligo- i polisacharydów, glikoliza, fermentacja etanolowa i mleczanowa, glukoneogeneza, biosynteza i przemiany polisacharydów

• Sacharydy: cykl fosforanów pentoz. Energetyka przemian katabolicznych cukrowców

• Budowa lipidów, trawienie lipidów, β-utlenienie kwasów tłuszczowych, przemiany glicerolu

• Biosynteza kwasów tłuszczowych, powiązania między metabolizmem tłuszczowców, cukrowców i aminokwasów

• Budowa i funkcje kwasów nukleinowych, replikacja i transkrypcja

• Mechanizm biosyntezy białka, regulacja ekspresji genów

Tematy ćwiczeń

Aminokwasy: ogólne reakcje na wykrywanie aminokwasów i ich grup funkcyjnych, rozdział aminokwasów metodą chromatografii bibułowej, wyznaczenie pI metodą miareczkowania potencjometrycznego

Białka: próba biuretowa, wykrywanie białek złożonych (glikoprotein, fosfoprotein), badanie właściwości fizyko-chemicznych białek (wysalanie, denaturacja, pI)

Enzymy: wpływ pH i temperatury na szybkość reakcji enzymatycznej

Enzymy: wykrywanie oksydoreduktaz w tkankach roślinnych i wykrywanie wybranych hydrolaz w tkankach zwierzęcych

Cukry: badanie właściwości fizyko-chemicznych mono- i oligosacharydów

Cukry: Izolacja i badanie właściwości fizyko-chemicznych polisacharydów.

Tłuszcze: izolacja lecytyny i oznaczenie jej składowych, badanie właściwości błon lipidowych

Literatura:

Podstawowa:

1. Kączkowski, J. 2012. Podstawy biochemii. Wyd. XV ( lub późniejsze), WNT

Uzupełniająca:

1. Hames, B. D.; Hooper, N.M. 2016. Biochemia. Krótkie wykłady. PWN, Warszawa

2. Kłyszejko-Stefanowicz, L. 2003. Ćwiczenia z biochemii. PWN, Warszawa

Efekty uczenia się:

WIEDZA – Student zna i rozumie:

• budowę, funkcję oraz właściwości fizyko-chemiczne związków naturalnych (białek, peptydów, aminokwasów, sacharydów i tłuszczów)

• budowę komórek (pro- i eukariotycznych) oraz właściwie lokalizuje podstawowe przemiany biochemiczne w strukturach subkomórkowych. Rozumie mechanizmy transportu różnych elementów w obrębie komórki i organizmu

• pojęcia aktywności biokatalizatorów oraz mechanizmy jej regulacji. Zna klasyfikację enzymów i rozumie mechanizm działania koenzymów.

• mechanizmy przemian biochemicznych prowadzące do generowania energii chemicznej, jej magazynowania oraz wykorzystywania w procesach życiowych.

• drogi metabolizmu sacharydów, białek i lipidów oraz rolę i funkcje metabolitów wyjściowych, pośrednich i końcowych.

UMIEJĘTNOŚCI - Student potrafi:

• właściwie opracować i zinterpretować wyniki oraz poprawnie sformułować wnioski w badaniach biochemicznych

• wykorzystać metody analityczne potrzebne w podstawowych badaniach biochemicznych (miareczkowanie, spektrofotometria, chromatografia)

• dobrać odpowiednią metodę i technikę do rozwiązania problemu związanego z wykrywaniem w próbkach biologicznych podstawowych grup związków (aminokwasów, peptydów, białek, mono-, oligo-, polisacharydów, lipidów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i związków wchodzących w ich skład)

• stosować zasady BHP i dobrych praktyk w laboratorium biochemicznym

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - Student jest gotów do:

Wykazuje odpowiedzialność za pracę własną i innych

Wykazuje zdolność do pracy w zespole. Umiejętność zarządzania czasem

Rozumie potrzebę ciągłego doszkalania się i rozwoju osobistego.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- sprawozdań z prac laboratoryjnych - oceniana jest dokładność i precyzja, umiejętność wykonania analiz i użycia sprzętu, interpretacja wyników oraz formułowanie wniosków - maksymalna ilość punktów za sprawozdania wynosi 1 (suma);

-Trzy kolokwia cząstkowe z zakresu ćwiczeń maksymalna ilość punktów wynosi 16 (suma); Ocena pozytywna dla min. 51% punktów - udział w ocenie końcowej modułu 50%."

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Mika
Prowadzący grup: Łukasz Byczyński, Maja Grabacka, Magdalena Mika
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Mika
Prowadzący grup: Łukasz Byczyński, Magdalena Mika
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Mika
Prowadzący grup: Łukasz Byczyński, Magdalena Mika, Anna Starzyńska-Janiszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Mika
Prowadzący grup: Łukasz Byczyński, Magdalena Mika
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Mika
Prowadzący grup: Łukasz Byczyński, Magdalena Mika
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)