Anatomia człowieka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.ANCZ.SI.TTZCZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Anatomia człowieka |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Żywienie Człowieka, 3 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Student zapoznaje się z budową organizmu człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem budowy układu pokarmowego. |
Pełny opis: |
Wykłady: Wstęp. Pozycja anatomiczna. Płaszczyzny ciała. Diagnostyka obrazowa. Układy narządów. Ciało człowieka. Układ kostny – charakterystyka. Układ mięśniowy – budowa, rodzaje tkanki mięśniowej. Układ nerwowy centralny – budowa i charakterystyka. Układ nerwowy obwodowy – budowa i charakterystyka. Narządy zmysłów – rodzaje, charakterystyka. Powłoka wspólna – charakterystyka, budowa. Ogólna budowa układu pokarmowego, cz.1 – zęby, podniebienie, język – budowa i charakterystyka. Ogólna budowa układu pokarmowego, cz.2 – jama ustna, gardło, gruczoły jamy ustnej, ślinianki, brodawki językowe – rodzaje i funkcja, przełyk. Ogólna budowa układu pokarmowego, cz.3 – jama brzuszna – ogólna charakterystyka, główne naczynia krwionośne i unerwienie. Ogólna budowa układu pokarmowego, cz.4 – narządy jamy brzusznej – żołądek, jelito cienki i grube, odbytnica, odbyt – budowa. Gruczoły układu pokarmowego – wątroba, trzustka – budowa i charakterystyka. Gruczoły skóry – rodzaje, budowa, charakterystyka. Układ oddechowy – budowa i charakterystyka Układ wewnątrzwydzielniczy - charakterystyka, budowa, znaczenie. Ćwiczenia: Budowa i czynności komórki. Podział komórki. Rodzaje komórek. Tkanki – wykonywanie rysunków. "Postać człowieka jako całość. Budowa i proporcje ciała w zależności od wieku. Zmiany zachodzące w organizmie w ciągu życia. Różnice konstytucyjne budowy ciała. " Układ kostny: czynności kości, rozwój i wzrost kości. Osteologia szczegółowa – wykonywanie rysunków. Układ mięśniowy. Budowa mięśni. Budowa szczegółowa: mięśnie tułowia, szyi i głowy - wykonywanie rysunków. Mięsnie kończyny górnej, dolnej - wykonywanie rysunków. Komórka nerwowa, Centralny układ nerwowy - element wchodzące w skład. Jelitowy układ nerwowy. Wykonywanie rysunków. "Układ narządów zmysłów. Ucho zewnętrzne, środkowe, wewnętrzne. Narząd wzroku: budowa ogólna, gałka oczna, narządy dodatkowe. Smak, węch - wykonywanie rysunków. " Powłoka wspólna. Budowa ogólna i szczegółowa skóry. Układ pokarmowy - budowa ogólna, jama ustna, przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube - wykonywanie rysunków. Gruczoły - trzustka, wątroba; pęcherzyk żółciowy - wykonywanie rysunków. Układ oddechowy - wykonywanie rysunków. Układ moczowy - wykonywanie rysunków. Układ chłonny - wykonywanie rysunków. Układ wewnątrzwydzielniczy- budowa, charakterystyka - wykonywanie rysunków Zaliczenie. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Bochenek A., Reicher M. Anatomia Człowieka. PZWL, 2010. 2. Kumar V., Cotran R., Robbins S.L. Robbins Patologia. Wydawnictwo Medyczne Urban & Partner, 2005. 3. Michajlik A., Ramotowski W. Anatomia i Fizjologia Człowieka. PZWL, 2001. Uzupełniająca 1. McMillan B. Wielki atlas anatomii człowieka.Buchmann, 2013. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: podstawowe pojęcia z zakresu biologii i biochemii, dostosowane do kierunku dietetyka, opanowane na poziomie pozwalającym opisywać i interpretować różnego rodzaju zjawiska podstawy anatomii i fizjologii człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego oraz gruczołów wydzielania wewnętrznego, oraz wyjaśnia ich rolę w trawieniu i przyswajaniu składników pożywienia. Zna i rozumie zmiany i zaburzenia w pracy komórek, narządów i układów organizmu będące wynikiem choroby. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: przygotować i przedstawić pracę/prezentację (pisemną, multimedialną) na wskazany temat. planować, organizować i realizować pracę indywidualną, w tym planować i realizować własne uczenie się przez całe życie. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z zawodem dietetyka oraz krytycznej oceny posiadanej wiedzy. Uznaje potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozumie potrzebę ciągłego rozwoju osobistego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić prawidłowych odpowiedzi na co najmniej 51% zadanych pytań. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 60%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - przygotowania prezentacji na określony temat (udział w ocenie końcowej 20%), - 4 kolokwiów cząstkowych z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna po uzyskaniu min. 51% punktów. Udział w ocenie końcowej 20%." |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Piątkowska | |
Prowadzący grup: | Ewa Piątkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Piątkowska | |
Prowadzący grup: | Anna Gałuszka, Izabela Krakowska, Grzegorz Lonc, Ewa Piątkowska, Tomasz Wojnar | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CWL
CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Piątkowska | |
Prowadzący grup: | Anna Gałuszka, Karolina Mizera-Szpilka, Ewelina Piasna-Słupecka, Ewa Piątkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Piątkowska | |
Prowadzący grup: | Karolina Mizera-Szpilka, Ewelina Piasna-Słupecka, Ewa Piątkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.