Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Anatomia człowieka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.3s.ANCZ.SI.TTZCZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Anatomia człowieka
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy: Żywienie Człowieka, 3 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Student zapoznaje się z budową organizmu człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem budowy układu pokarmowego.

Pełny opis:

Wykłady:

Wstęp. Pozycja anatomiczna. Płaszczyzny ciała. Diagnostyka obrazowa.

Układy narządów. Ciało człowieka. Układ kostny – charakterystyka.

Układ mięśniowy – budowa, rodzaje tkanki mięśniowej.

Układ nerwowy centralny – budowa i charakterystyka.

Układ nerwowy obwodowy – budowa i charakterystyka.

Narządy zmysłów – rodzaje, charakterystyka.

Powłoka wspólna – charakterystyka, budowa.

Ogólna budowa układu pokarmowego, cz.1 – zęby, podniebienie, język – budowa i charakterystyka.

Ogólna budowa układu pokarmowego, cz.2 – jama ustna, gardło, gruczoły jamy ustnej, ślinianki, brodawki językowe – rodzaje i funkcja, przełyk.

Ogólna budowa układu pokarmowego, cz.3 – jama brzuszna – ogólna charakterystyka, główne naczynia krwionośne i unerwienie.

Ogólna budowa układu pokarmowego, cz.4 – narządy jamy brzusznej – żołądek, jelito cienki i grube, odbytnica, odbyt – budowa.

Gruczoły układu pokarmowego – wątroba, trzustka – budowa i charakterystyka.

Gruczoły skóry – rodzaje, budowa, charakterystyka.

Układ oddechowy – budowa i charakterystyka

Układ wewnątrzwydzielniczy - charakterystyka, budowa, znaczenie.

Ćwiczenia:

Budowa i czynności komórki. Podział komórki. Rodzaje komórek. Tkanki – wykonywanie rysunków.

"Postać człowieka jako całość. Budowa i proporcje ciała w zależności od wieku. Zmiany zachodzące w organizmie w ciągu życia. Różnice konstytucyjne budowy ciała.

"

Układ kostny: czynności kości, rozwój i wzrost kości. Osteologia szczegółowa – wykonywanie rysunków.

Układ mięśniowy. Budowa mięśni. Budowa szczegółowa: mięśnie tułowia, szyi i głowy - wykonywanie rysunków.

Mięsnie kończyny górnej, dolnej - wykonywanie rysunków.

Komórka nerwowa, Centralny układ nerwowy - element wchodzące w skład. Jelitowy układ nerwowy. Wykonywanie rysunków.

"Układ narządów zmysłów. Ucho zewnętrzne, środkowe, wewnętrzne. Narząd wzroku: budowa ogólna, gałka oczna, narządy dodatkowe. Smak, węch - wykonywanie rysunków.

"

Powłoka wspólna. Budowa ogólna i szczegółowa skóry.

Układ pokarmowy - budowa ogólna, jama ustna, przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube - wykonywanie rysunków.

Gruczoły - trzustka, wątroba; pęcherzyk żółciowy - wykonywanie rysunków.

Układ oddechowy - wykonywanie rysunków.

Układ moczowy - wykonywanie rysunków.

Układ chłonny - wykonywanie rysunków.

Układ wewnątrzwydzielniczy- budowa, charakterystyka - wykonywanie rysunków

Zaliczenie.

Literatura:

Podstawowa

1. Bochenek A., Reicher M. Anatomia Człowieka. PZWL, 2010.

2. Kumar V., Cotran R., Robbins S.L. Robbins Patologia. Wydawnictwo Medyczne Urban & Partner, 2005.

3. Michajlik A., Ramotowski W. Anatomia i Fizjologia Człowieka. PZWL, 2001.

Uzupełniająca

1. McMillan B. Wielki atlas anatomii człowieka.Buchmann, 2013.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

podstawowe pojęcia z zakresu biologii i biochemii, dostosowane do kierunku dietetyka, opanowane na poziomie pozwalającym opisywać i interpretować różnego rodzaju zjawiska

podstawy anatomii i fizjologii człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego oraz gruczołów wydzielania wewnętrznego, oraz wyjaśnia ich rolę w trawieniu i przyswajaniu składników pożywienia. Zna i rozumie zmiany i zaburzenia w pracy komórek, narządów i układów organizmu będące wynikiem choroby.

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

przygotować i przedstawić pracę/prezentację (pisemną, multimedialną) na wskazany temat.

planować, organizować i realizować pracę indywidualną, w tym planować i realizować własne uczenie się przez całe życie.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z zawodem dietetyka oraz krytycznej oceny posiadanej wiedzy. Uznaje potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozumie potrzebę ciągłego rozwoju osobistego.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić prawidłowych odpowiedzi na co najmniej 51% zadanych pytań. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 60%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- przygotowania prezentacji na określony temat (udział w ocenie końcowej 20%),

- 4 kolokwiów cząstkowych z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna po uzyskaniu min. 51% punktów. Udział w ocenie końcowej 20%."

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Piątkowska
Prowadzący grup: Ewa Piątkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Piątkowska
Prowadzący grup: Anna Gałuszka, Izabela Krakowska, Grzegorz Lonc, Ewa Piątkowska, Tomasz Wojnar
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Piątkowska
Prowadzący grup: Anna Gałuszka, Karolina Mizera-Szpilka, Ewelina Piasna-Słupecka, Ewa Piątkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Piątkowska
Prowadzący grup: Karolina Mizera-Szpilka, Ewelina Piasna-Słupecka, Ewa Piątkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)