Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Psychologia kliniczna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.2s.PSKL.SM.TTDDX.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Psychologia kliniczna
Jednostka: Wydział Technologii Żywności
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Treści przedmiotu koncentrują się na zagadnieniach związanych z psychologią kliniczną i psychodietetyką. Kluczowe treści dotyczą: podstawowych czynników i mechanizmów psychologicznych istotnych dla kształtowania zachowań żywieniowych oraz patomechanizmów sprzyjających psychicznym zaburzeniom w odżywianiu a także zasad przeprowadzania interwencji psychologicznych.

Pełny opis:

Treść kształcenia

Psychologia kliniczna i psychodietetyka

Rozwój psychiczny człowieka z uwzględnieniem kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych

Psychologiczne mechanizmy i funkcje jedzenia

Znaczenie jedzenia w radzeniu sobie ze stresem (emocjonalne jedzenie).

Psychiczne zaburzenia zachowań żywieniowych: nadmierne jedzenie i napadowe jedzenie

Psychiczne zaburzenia zachowań żywieniowych: anoreksja i bulimia

Zmiana zachowań żywieniowych i metody pomocy psychologicznej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Ogden J. (2011). Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Student zna definicję psychologii klinicznej i psychodietetyki.

Student zna kluczowe psychologiczne mechanizmy istotne w etiologii i rozwoju zaburzeń zachowań żywieniowych.

Kompetencje społeczne

Student rozumie zasady współpracy w kompleksowym leczeniu osób z zaburzeniami zachowań w odżywianiu.

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

Wiedza

Student nie zna definicji psychologii klinicznej i psychodietetyki;

Student nie zna kluczowych psychologicznych mechanizmów istotnych w etiologii i rozwoju zaburzeń zachowań żywieniowych

Kompetencje społeczne

Student nie rozumie zasad współpracy w kompleksowym leczeniu osób z zaburzeniami zachowań w odżywianiu

Na ocenę 3

Wiedza

Student zna definicje psychologii klinicznej i psychodietetyki w stopniu dostatecznym

Student zna kluczowe psychologiczne mechanizmy istotne w etiologii i rozwoju zaburzeń zachowań żywieniowych w stopniu dostatecznym

Kompetencje społeczne

Student rozumie zasady współpracy w kompleksowym leczeniu osób z zaburzeniami zachowań w odżywianiu w stopniu dostatecznym

Na ocenę 4

Wiedza

Student zna definicje psychologii klinicznej i psychodietetyki w stopniu dobrym

Student zna kluczowe psychologiczne mechanizmy istotne w etiologii i rozwoju zaburzeń zachowań żywieniowych w stopniu dobrym

Kompetencje społeczne

Student rozumie zasady współpracy w kompleksowym leczeniu osób z zaburzeniami zachowań w odżywianiu w stopniu dobrym

Na ocenę 5

Wiedza

Student bardzo dobrze zna definicje psychologii klinicznej i psychodietetyki.

Student bardzo dobrze zna kluczowe psychologiczne mechanizmy istotne w etiologii i rozwoju zaburzeń zachowań żywieniowych

Kompetencje społeczne

Student bardzo dobrze rozumie zasady współpracy w kompleksowym leczeniu osób z zaburzeniami zachowań w odżywianiu

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)