Psychologia kliniczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.PSKL.SM.TTDDX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Psychologia kliniczna |
Jednostka: | Wydział Technologii Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Treści przedmiotu koncentrują się na zagadnieniach związanych z psychologią kliniczną i psychodietetyką. Kluczowe treści dotyczą: podstawowych czynników i mechanizmów psychologicznych istotnych dla kształtowania zachowań żywieniowych oraz patomechanizmów sprzyjających psychicznym zaburzeniom w odżywianiu a także zasad przeprowadzania interwencji psychologicznych. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Psychologia kliniczna i psychodietetyka Rozwój psychiczny człowieka z uwzględnieniem kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych Psychologiczne mechanizmy i funkcje jedzenia Znaczenie jedzenia w radzeniu sobie ze stresem (emocjonalne jedzenie). Psychiczne zaburzenia zachowań żywieniowych: nadmierne jedzenie i napadowe jedzenie Psychiczne zaburzenia zachowań żywieniowych: anoreksja i bulimia Zmiana zachowań żywieniowych i metody pomocy psychologicznej w leczeniu zaburzeń odżywiania |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Ogden J. (2011). Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student zna definicję psychologii klinicznej i psychodietetyki. Student zna kluczowe psychologiczne mechanizmy istotne w etiologii i rozwoju zaburzeń zachowań żywieniowych. Kompetencje społeczne Student rozumie zasady współpracy w kompleksowym leczeniu osób z zaburzeniami zachowań w odżywianiu. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Wiedza Student nie zna definicji psychologii klinicznej i psychodietetyki; Student nie zna kluczowych psychologicznych mechanizmów istotnych w etiologii i rozwoju zaburzeń zachowań żywieniowych Kompetencje społeczne Student nie rozumie zasad współpracy w kompleksowym leczeniu osób z zaburzeniami zachowań w odżywianiu Na ocenę 3 Wiedza Student zna definicje psychologii klinicznej i psychodietetyki w stopniu dostatecznym Student zna kluczowe psychologiczne mechanizmy istotne w etiologii i rozwoju zaburzeń zachowań żywieniowych w stopniu dostatecznym Kompetencje społeczne Student rozumie zasady współpracy w kompleksowym leczeniu osób z zaburzeniami zachowań w odżywianiu w stopniu dostatecznym Na ocenę 4 Wiedza Student zna definicje psychologii klinicznej i psychodietetyki w stopniu dobrym Student zna kluczowe psychologiczne mechanizmy istotne w etiologii i rozwoju zaburzeń zachowań żywieniowych w stopniu dobrym Kompetencje społeczne Student rozumie zasady współpracy w kompleksowym leczeniu osób z zaburzeniami zachowań w odżywianiu w stopniu dobrym Na ocenę 5 Wiedza Student bardzo dobrze zna definicje psychologii klinicznej i psychodietetyki. Student bardzo dobrze zna kluczowe psychologiczne mechanizmy istotne w etiologii i rozwoju zaburzeń zachowań żywieniowych Kompetencje społeczne Student bardzo dobrze rozumie zasady współpracy w kompleksowym leczeniu osób z zaburzeniami zachowań w odżywianiu |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.