Praktyka dyplomowa (200 godz.)
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.PRDY.NM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0721) Przetwórstwo żywności
|
Nazwa przedmiotu: | Praktyka dyplomowa (200 godz.) |
Jednostka: | Wydział Technologii Żywności |
Grupy: |
Dietetyka, 2 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
9.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
CEL PRAKTYKI Celem praktyki jest pogłębienie wiedzy związanej z funkcjonowaniem różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze ochrony zdrowia i sektora żywnościowego oraz doskonalenie umiejętności praktycznych w zakresie planowania/organizacji żywienia indywidualnego i zbiorowego. W trakcie trwania praktyki student powinien również rozwinąć w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych. ROK STUDIÓW/SEM.: pierwszy/I CZAS TRWANIA: 200 godz. MIEJSCE ODBYWANIA PRAKTYKI: 1. Praktyka w poradni dietetycznej / szpitalu dla dorosłych na oddziale szpitalnym, w kuchni ogólnej oraz dziale żywienia / w domu opieki społecznej - 100 godz. 2. Praktyka w: szpitalu dziecięcym na oddziale szpitalnym, w kuchni ogólnej i niemowlęcej / w żłobku / przedszkolu - 100 godz. |
Literatura: |
Brak |
Efekty uczenia się: |
Praktyka dyplomowa A (100 h) - w poradni dietetycznej WIEDZA - zna i rozumie: PDA_a_W1 zasady funkcjonowania, organizacji i zarządzania poradnią dietetyczną PDA_a_W2 zasady związane z pracą z klientem dietetycznym UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: PDA_a_U1 przygotować odpowiednie dokumenty związane z odbyciem praktyki PDA_a_U2 w porozumieniu z opiekunem praktyk planuje i realizuje typowe projekty związane z obszarem dietetyki PDA_a_U3 wyszukiwać, dobierać i wykorzystywać dostępne materiały i informacje potrzebne do realizacji zadań w instytucjach; Przewiduje skutki podejmowanych działań KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: PDA_K1 świadomego ponoszenia odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz poufność niektórych działań związanych z odbywaną praktyką Praktyka dyplomowa A (100 h) - w szpitalu dla dorosłych na oddziale szpitalnym, w kuchni ogólnej oraz dziale żywienia WIEDZA - zna i rozumie: PDA_b_W1 cele, organizację i funkcjonowanie szpitala PDA_b_W2 metody oceny stanu zdrowia oraz stanu odżywiania pacjenta hospitalizowanego w oddziałach szpitalnych UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: PDA_b_U1 przygotować odpowiednie dokumenty związane z odbyciem praktyki PDA_b_U2 w porozumieniu z opiekunem praktyk planuje i realizuje typowe projekty związane z obszarem dietetyki PDA_b_U3 wyszukiwać, dobierać i wykorzystywać dostępne materiały i informacje potrzebne do realizacji zadań w instytucjach, przewiduje skutki podejmowanych działań KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: PDA_b_K1 świadomego ponoszenia odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz poufność niektórych działań związanych z odbywaną praktyką Praktyka dyplomowa A (100 h) - w domu opieki społecznej WIEDZA - zna i rozumie: PDA_c_W1 cele, organizację i funkcjonowanie sanatorium, domu spokojnej starości lub domu opieki społecznej dla dorosłych PDA_c_W2 metody oceny stanu zdrowia oraz stanu odżywiania osób przebywających w sanatorium, domu spokojnej starości lub domu opieki społecznej dla dorosłych UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: PDA_c_U1 przygotować odpowiednie dokumenty związane z odbyciem praktyki PDA_c_U2 w porozumieniu z opiekunem praktyk planuje i realizuje typowe projekty związane z obszarem dietetyki PDA_c_U3 wyszukiwać, dobierać i wykorzystywać dostępne materiały i informacje potrzebne do realizacji zadań w instytucjach, przewiduje skutki podejmowanych działań KOMPETENCJE SPOŁECZNE - potrafi: PDA_c_K1 świadomego ponoszenia odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz poufność niektórych działań związanych z odbywaną praktyką Praktyka dyplomowa B (100 h) - w szpitalu dziecięcym na oddziale szpitalnym WIEDZA - zna i rozumie: PDB_a_W1 cele, organizację i funkcjonowanie szpitala dla dzieci PDB_a_W2 metody oceny stanu zdrowia oraz stanu odżywiania pacjenta hospitalizowanego w oddziałach szpitalnych UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: PDB_a_U1 przygotować odpowiednie dokumenty związane z odbyciem praktyki PDB_a_U2 w porozumieniu z opiekunem praktyk planuje i realizuje typowe projekty związane z obszarem dietetyki PDB_a_U3 wyszukiwać, dobierać i wykorzystywać dostępne materiały i informacje potrzebne do realizacji zadań w instytucjach, przewiduje skutki podejmowanych działań KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: PDB_a_K1 świadomego ponoszenia odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz poufność niektórych działań związanych z odbywaną praktyką Praktyka dyplomowa B (100 h) - w kuchni ogólnej i niemowlęcej WIEDZA - zna i rozumie: PDB_b_W1 specyfikę działania zakładu żywienia zbiorowego PDB_b_W2 metody organizacji transportu, warunki magazynowania, schematy procesów produkcyjnych, zasady planowania produkcji oraz uwarunkowania społeczno-ekonomiczne funkcjonowania placówki UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: PDB_b_U1 przygotować odpowiednie dokumenty związane z odbyciem praktyki PDB_b_U2 w porozumieniu z opiekunem praktyk planuje i realizuje typowe projekty związane z obszarem dietetyki PDB_b_U3 wyszukiwać, dobierać i wykorzystywać dostępne materiały i informacje potrzebne do realizacji zadań w instytucjach, przewiduje skutki podejmowanych działań KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: PDA_B_K1 świadomego ponoszenia odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz poufność niektórych działań związanych z odbywaną praktyką Praktyka dyplomowa B (100 h) - w żłobku/przedszkolu WIEDZA - potrafi: PDB_c_W1 specyfikę działania przedszkola / żłobka oraz zasady żywienia zbiorowego w tego typu placówce PDB_c_W2 metody organizacji transportu, warunki magazynowania, schematy procesów produkcyjnych, zasady planowania produkcji UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: PDB_c_U1 przygotować odpowiednie dokumenty związane z odbyciem praktyki PDB_c_U2 w porozumieniu z opiekunem praktyk planuje i realizuje typowe projekty związane z obszarem dietetyki PDB_c_U3 wyszukiwać, dobierać i wykorzystywać dostępne materiały i informacje potrzebne do realizacji zadań w instytucjach, przewiduje skutki podejmowanych działań KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: PDB_c_K1 świadomego ponoszenia odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz poufność niektórych działań związanych z odbywaną praktyką |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie ustnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania - udział w ocenie końcowej 60%. Aby przystąpić do egzaminu należy uzyskać pozytywną ocenę za pisemne sprawozdanie z praktyk - udział oceny za sprawozdanie w ocenie końcowej 40%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Adam Florkiewicz | |
Prowadzący grup: | Joanna Banaś, Małgorzata Bączkowicz, Renata Bieżanowska-Kopeć, Monika Cioch-Skoneczny, Adam Florkiewicz, Joanna Kapusta-Duch, Katarzyna Petka-Poniatowska, Aleksander Poreda, Marek Sady, Elżbieta Sikora, Jacek Słupski, Bożena Stodolak, Anna Wisła-Świder, Teresa Witczak, Marzena Zając, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Franczyk-Żarów | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Iwona Cieślik, Kinga Dziadek, Magdalena Franczyk-Żarów, Aneta Kopeć, Radosława Skoczeń-Słupska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Franczyk-Żarów | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Kinga Dziadek, Magdalena Franczyk-Żarów, Maja Grabacka, Joanna Kapusta-Duch, Stanisław Kowalski, Katarzyna Petka-Poniatowska, Radosława Skoczeń-Słupska, Gabriela Zięć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Franczyk-Żarów | |
Prowadzący grup: | Kinga Dziadek, Magdalena Franczyk-Żarów, Maja Grabacka, Joanna Kapusta-Duch, Stanisław Kowalski, Dorota Najgebauer-Lejko, Katarzyna Petka-Poniatowska, Ewelina Piasna-Słupecka, Radosława Skoczeń-Słupska, Marzena Zając | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Franczyk-Żarów | |
Prowadzący grup: | Magdalena Franczyk-Żarów | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Praktyka - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.