Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Nutrigenomika

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.2s.NUTR.SM.TTZXX.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Nutrigenomika
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie się z najistotniejszymi zagadnieniami związanymi z interakcjami genetyczno-żywieniowymi. Poznanie pojęć: transkryptomika, proteomika, metabolomika. Zastosowanie nutrigenomiki.

Pełny opis:

Treść kształcenia

Wstęp. Gen, genom, chromosom

Żywienie a informacja genetyczna człowieka.

Genomika, transkryptomika, proteomika, metabolomika.

Metody stosowane w nutrigenomice

Biomarkery stosowane w badaniach genetyczno-żywieniowych.

Polimorfizm genów a składniki żywieniowe.

Zapotrzebowanie człowieka na energię, węglowodany, białko, tłuszcze a geny

Mikroskładniki pokarmowe w regulacji ekspresji genów

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Cousins R,J,, Blanchard R.K., Moore J.B., Cui L., Green C.L., Liuzzi J.P., Cao J., Bobo J.A. Regulation of zinc metabolism and genomic outcomes. J. Nutr. 2003, 133, 1521S-1526S.

2. Davis C.D., Milner J. Frontiers in nutrigenomics, metabolomics and cancer prevention. Mutat. Res. 2004, 551, 51-64.

3. Fenech M. Nutritional treatment of genome instability: a paradigm shift in disease prevention and in the setting of recommended dietary allowances. Nutr. Res. Rev. 2003, 16, 109-122.

4. Fraga MF. et al. (2005) Epigenetic differences arise during the lifetime of monozygotic twins. Proc Natl Acad Sci 102(30), s. 10604-9

5. Gawęcki J (red) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 1998

6. Green M.R., van der Ouderaa F. Nutrigenetics: where next for the foods industry. Pharmacogenomics J. 2003, 3, 191- 193.

7. Kaput J. Diet-disease gene interactions. Nutrition 2004, 20, 26-31.

8. Kaput J., Rodriguez R.I. Nutritional genomics: the next frontier in the postgenomic era. Physiol. Genomics 2004, 16, 166- 177.

9. Kornman K.S., Martha P.M., Duff G.W. Genetic variations and inflammation: a practical nutrigenomics opportunity. Nutrition 2004, 20, 44-49.

10. Mathers J.C. The biological revolution – towards a mechanistic understanding of the impact of diet on cancer risk. Mutat. Res. 2004, 551, 43-49.

11. Milner J.A. Incorporating basic nutrition science into Health interventions for cancer prevention. J. Nutr. 2003, 133, 3820S-3826S.

12. Milner J.A. Molecular targets for bioactive food components. J. Nutr. 2004, 134, 2492S-2498S.

13. Muller M., Kersten S. Nutrigenomics: goals and strategies. Nature Rev. 2003, 4, 315-322.

14. Ordovas J.M., Corella D. Nutritional genomics. Ann. Rev. Genomics Hum. Genet. 2004, 5, 71-118.

15. Roche H.M. Dietary lipids and gene expression. Biochem. Soc. Transac. 2004, 32, 6, 999-1002.

16. Swanson K.S., Schook L.B., Fahey G.C. Jr. Nutritional genomics: implications for companion animals. J. Nutr. 2003, 133, 3033-3040.

17. Van Ommen B. Nutrigenomics: exploiting systems biology in the nutrition and health arenas. Nutrition, 2004, 20, 4-8.

18. Waterland, R. A., and Jirtle, R. L. (2003) Transposable elements: targets for early nutritional effects on epigenetic gene regulation. Mol Cell Biol 23 (15) s. 5293-5300.

19. Ziemiański Ś. (red) Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2000.

Literatura uzupełniająca:

20. Roszkowski W. (red) Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń. Wyd. SGGW, Warszawa 2000.

21. Sanders T, Emery P Molecular Basis of Human Nutrition (2003). Taylor& Francis

Efekty uczenia się:

Wiedza

Definiuje pojęcia z zakresu nutrigenomiki. Wykazuje znajomość zagadnień związanych z interakcjami genetyczno-żywieniowymi i zastosowaniem nutrigenomiki.

Kompetencje społeczne

Wykazuje aktywną postawę do przyswajania i doskonalenia wiedzy i umiejętności. Posiada zdolność do oceny wagi wykonywanych zadań.

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

Nie definiuje pojęcia z zakresu nutrigenomiki. Nie ma podstawowej wiedzy nt. zagadnień związanych z interakcjami genetyczno-żywieniowymi i zastosowaniem nutrigenomiki.

Wykazuje negatywną postawę do przyswajania i doskonalenia wiedzy i umiejętności. Nie posiada zdolności do oceny wagi wykonywanych zadań.

Na ocenę 3

Ma trudności w definiowaniu pojęć z zakresu nutrigenomiki. Nie ma podstawowej wiedzy nt. zagadnień związanych z interakcjami genetyczno-żywieniowymi i zastosowaniem nutrigenomiki.

Wykazuje pasywną postawę do przyswajania i doskonalenia wiedzy i umiejętności. Posiada słabą zdolność do oceny wagi wykonywanych zadań.

Na ocenę 4

Ma zadowalającą wiedzę z zakresu nutrigenomiki. Ma podstawową wiedzę nt. zagadnień związanych z interakcjami genetyczno-żywieniowymi i zastosowaniem nutrigenomiki.

Wykazuje w miarę aktywną postawę do przyswajania i doskonalenia wiedzy i umiejętności. Posiada zadowalającą zdolność do oceny wagi wykonywanych zadań.

Na ocenę 5

Należycie definiuje pojęcia z zakresu nutrigenomiki Ma kompletną wiedzę nt. zagadnień związanych z interakcjami genetyczno-żywieniowymi i zastosowaniem nutrigenomiki

Wykazuje aktywną postawę do przyswajania i doskonalenia wiedzy i umiejętności. Posiada zdolność do oceny wagi wykonywanych zadań.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)