Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych K
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.DSAD.SM.TTZKZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych K |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Technologia Żywności, 2 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest wdrożenie studentów w metody prawidłowego przygotowania doświadczenia potrzebnego do zrealizowania pracy magisterskiej oraz do oceny statystycznej istotności uzyskanych wyników. |
Pełny opis: |
W ramach przedmiotu student poznaje podstawowe metody przygotowania i zakładania doświadczenia na potrzeby działalności naukowej, formułowania hipotez badawczych, zasad gromadzenia i opracowania danych eksperymentalnych, prezentowania graficznego wyników (tabele, ryciny), oceny istotności wpływu czynników doświadczenia na badane cechy, interpretacji zaobserwowanych różnic na podstawie wyników analizy statystycznej. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Łomnicki A. Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników. PWN, W-wa 2011. 2. Mądry W. Doświadczalnictwo. Doświadczenia czynnikowe. Wykłady i ćwiczenia. Wyd. SGGW W-wa 2005. Uzupełniająca: 1. Midelton M.R. Microsoft Excel w analizie danych. Read Me 2003. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - zasady planowania, zakładania i prowadzenia doświadczeń z zakresu oceny surowców i produktów z owoców, warzyw i grzybów; - zasady wykorzystania niektórych metod statystycznych do analizy i interpretacji danych doświadczalnych. Umiejętności - potrafi: - opracować i zinterpretować wyniki doświadczeń przy pomocy metod statystyki opisowej i statystycznej analizy wariancji 1- i 2-czynnikowej oraz wybranego testu post-hoc. Kompetencje społeczne - jest gotów do: - prawidłowej identyfikacji problemu badawczego i ma świadomość ryzyka związanego z oceną rzeczywistości (populacji) na podstawie jej wycinka (próby badanej). |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną oceny z egzaminu wykładowego i oceny z zajęć praktycznych. Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - 3 indywidualnych prac domowych z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.