Technologia specjalizacyjna II: Technika obróbki chłodniczej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.TSP2.SM.TTZTC.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia specjalizacyjna II: Technika obróbki chłodniczej |
Jednostka: | Katedra Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości dotyczących technicznych aspektów pracy urządzeń chłodniczych i zamrażalniczych oraz szczegółowe zapoznanie studentów z wpływem stosowanych technologii chłodzenia i mrożenia oraz wstępnej obróbki surowców na cechy uzyskiwanych wyrobów. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Historia rozwoju chłodnictwa Podstawowe wielkości termodynamiczne Obiegi i urządzenia chłodnicze sprężarkowe Czynniki chłodnicze i chłodziwa Urządzenia absorpcyjne Techniki bardzo niskich temperatur Sprężarki chłodnicze Wymienniki ciepła urządzeń chłodniczych i inne aparaty Aparaty urządzeń absorpcyjnych Eksploatacja urządzeń chłodniczych Obciążenie cieplne chłodni oraz zamrażalni i wychładzalni Urządzenia zamrażające powietrzne i kontaktowe Urządzenia zamrażające kriogeniczne Sposoby chłodzenia produktów spożywczych, mieszaniny chłodzące i czynniki chłodnicze Obiegi chłodnicze sprężarkowe Projektowanie układów chłodniczych sprężarkowych Powietrze jako czynnik chłodzący Chłodzenie powietrza Schładzanie lodem Określanie czasu schładzania i zamrażania żywności Zastosowanie programu komputerowego do symulacji procesów stosowanych w chłodnictwie i przechowywaniu żywności: Schładzanie owoców Obiegi chłodnicze sprężarkowe Zamrażanie żywności Rozmrażanie żywności Pakowanie w atmosferze modyfikowanej Wykorzystanie bazy danych dotyczących chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania żywności |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Gutkowski K.M.: Chłodnictwo i klimatyzacja, WNT, Warszawa 2003. 2. Gutkowski K.M. Chłodnictwo. Wybrane zagadnienia obliczeniowe, WNT, Warszawa 1973. 3. Szolc T.: Chłodnictwo, PWSZ, Katowice 1977. Literatura uzupełniająca: 1. Jastrzębski W.: Technologia chłodnicza żywności, WSziP, Warszawa 1991. 2. Gruda Z., Postolski J.: Zamrażanie żywności, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1999. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma ogólną wiedzę na temat budowy i zasady działania podstawowych typów urządzeń chłodniczych Potrafi ocenić i w razie potrzeby skorygować warunki eksploatacji urządzeń chłodniczych Umiejętności Student posiada umiejętność odpowiedniego wykorzystania dostępnych informacji w postaci pisemnej, graficznej czy werbalnej do rozwiązywania postawionych przed nim problemów dotyczących obróbki chłodniczej Student potrafi zastosować odpowiednie technologie informatyczne do pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu chłodnictwa i przechowalnictwa żywności Student potrafi wykorzystać zdobyte informacje do doskonalenia swoich kompetencji inżynierskich w zakresie chłodnictwa i przechowalnictwa żywności Kompetencje społeczne Student potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej odpowiednie role Student potrafi prawidłowo zidentyfikować oraz rozstrzygnąć problemy związane z wykonywaniem zawodu technologa żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie ma żadnej wiedzy na temat budowy i zasady działania podstawowych typów urządzeń chłodniczych Nie potrafi ocenić ani skorygować warunków eksploatacji urządzeń chłodniczych Nie potrafi rozwiązywać problemów dotyczących obróbki chłodniczej za pomocą dostępnych informacji Nie zna lub nie potrafi odpowiednio zastosować narzędzi do zdobywania informacji. Nie potrafi przetwarzać posiadanych informacji. Nie potrafi wykorzystać zdobytych informacji do doskonalenia swoich kompetencji inżynierskich Nie potrafi współpracować z innymi osobami w grupie, nie bierze odpowiedzialności za efekty pracy grupy Nie jest świadomy potencjalnych problemów i dylematów związanych z wykonywaniem zawodu. Na ocenę 3 Ma podstawową wiedzę na temat albo tylko budowy albo tylko ogólnej zasady działania podstawowych typów urządzeń chłodniczych Potrafi ocenić warunki eksploatacji urządzeń chłodniczych Potrafi w minimalnym zakresie rozwiązywać problemy, ale ma duże problemy z właściwym wykorzystaniem dostępnych informacji Zna podstawowe narzędzia umożliwiające zdobycie informacji. Ma duże problemy z ich przetwarzaniem. Potrafi ograniczonym zakresie wykorzystać informacje do podniesienia swoich kompetencji Angażuje się w minimalnym zakresie w pracę grupy, ma kłopoty z przyjęciem odpowiedniej roli W niewielkim stopniu potrafi zidentyfikować oraz rozstrzygnąć dylematy zawodowe. Na ocenę 4 Ma ogólną wiedzę na temat budowy i zasady działania podstawowych typów urządzeń chłodniczych Potrafi ocenić i w razie potrzeby skorygować warunki eksploatacji urządzeń chłodniczych Rozwiązuje problemy dotyczące obróbki chłodniczej z niewielkimi problemami z wykorzystaniem dostępnej wiedzy Stosuje w odpowiedni sposób dostępne narzędzia i potrafi przetwarzać w pewnym zakresie uzyskane dane. Potrafi wykorzystać większość zdobytych informacji do podniesienia swoich kompetencji Jest zaangażowany w pracę grupy, nie ma większych kłopotów z przyjęciem różnych ról Jest świadomy istnienia problemów i dylematów związanych z wykonywaniem zawodu i częściowo uwzględnia to w swoich działaniach Na ocenę 5 Ma ogólną wiedzę na temat budowy i zasady działania podstawowych typów urządzeń chłodniczych, którą potrafi wykorzystać w kreatywny sposób Potrafi ocenić i w razie potrzeby skorygować warunki eksploatacji urządzeń chłodniczych i podać przyczyny wystąpienia nieprawidłowości Rozwiązuje w pełni postawione problemy z odpowiednim wykorzystaniem dostępnej wiedzy Potrafi odpowiednio dobrać technologię informatyczną do rozwiązania konkretnego problemu i nie ma kłopotów z przetwarzaniu uzyskanych informacji. Potrafi w pełni wykorzystać zdobyte informacje do podnoszenia swoich kompetencji inżynierskich Jest bardzo aktywny w grupie, przyjmuje w niej różne role w zależności od rodzaju postawionego problemu Jest świadomy istnienia problemów i dylematów związanych z wykonywaniem zawodu i potrafi je rozstrzygnąć |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.