Technologia specjalizacyjna I: Mleko i koncentraty mleczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.TSP1.SM.TTZTL.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia specjalizacyjna I: Mleko i koncentraty mleczne |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów specjalizacji technologia mleczarstwa z zagadnieniami produkcji mleka surowego, wstępnymi czynnościami technologicznymi w mleczarstwie, a także przetwórstwem mleka surowego na mleko spożywcze pasteryzowane i sterylizowane oraz koncentraty mleczne tj. mleko zagęszczone, mleko w proszku, odżywki dla dzieci i niemowląt, a także technikami membranowymi i ich zastosowaniem w mleczarstwie. |
Pełny opis: |
Aktualna sytuacja mleczarstwa krajowego. Pogłowie bydła. Wielkość produkcji i skupu mleka. Czynniki wpływające na skład i jakość mleka surowego. Charakterystyka ras bydła mlecznego. Anatomiczno - fizjologiczne aspekty produkcji mleka. Higiena pozyskiwania mleka. Metody pozyskiwania, magazynowania i transportu mleka. Charakterystyka składu, właściwości fizykochemicznych, jakości mikrobiologicznej i cytologicznej mleka surowego. Możliwości modyfikacji składu mleka. Ocena jakości i przydatności technologicznej mleka surowego. Wymagania ustawodawstwa polskiego i Rozporządzeń UE. Pasteryzacja mleka. Definicja i cele pasteryzacji. Urządzenia do pasteryzacji mleka. Budowa i zasada działania płytowego wymiennika ciepła. Przemiany w składnikach i właściwościach mleka wywołane pasteryzacją. Produkcja mleka spożywczego pasteryzowanego. Sterylizacja mleka. Definicja i cele sterylizacji. Systemy sterylizacji w mleczarstwie. Sterylizacja UHT. Urządzenia do sterylizacji. Aseptyczne pakowanie i magazynowanie. Przemiany w składnikach i właściwościach mleka wywołane sterylizacją. Produkcja mleka spożywczego UHT i mleka Pure-Lac. Zagęszczanie mleka. Inżynieryjne podstawy procesu zagęszczania. Typy wyparek próżniowych. Budowa i zasada działania wielodziałowej wyparki opadowej. Aktywność wody i ciśnienie osmotyczne. Zagęszczanie i utrwalanie osmoaktywne. Przemiany w składnikach i właściwościach mleka wywołane zagęszczaniem. Produkcja mleka zagęszczonego niesłodzonego i słodzonego. Suszenie mleka i techniki membranowe. Suszenie walcowe. Systemy suszenia rozpryskowego mleka. Przemiany w składnikach i właściwościach mleka wywołane suszeniem. Produkcja mleka w proszku pełnego i odtłuszczonego, zwykłego i instant. Odżywki dla dzieci i niemowląt. Techniki membranowe stosowane w mleczarstwie. Ocena jakości higienicznej mleka surowego Ocena składu i właściwości fizykochemicznych mleka surowego Ocena przydatności technologicznej mleka do produkcji serów Ocena przydatności technologicznej mleka do produkcji mleka spożywczego i koncentratów Wpływ ogrzewania na właściwości fizykochemiczne mleka Ultrafiltracja mleka, analiza mleka zagęszczonego niesłodzonego i słodzonego Analiza mleka w proszku produkowanego różnymi metodami Analiza białkowych preparatów mleczarskich Produkcja mleka UHT – OSM Nowy Targ Zagęszczanie i suszenie rozpryskowe – OSM Nowy Targ |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Mleczarstwo. Technika i Technologia. 2013. Tetra Pak Processing AB, Lund. 2. Molska I. 1987. Zarys mikrobiologii mleczarskiej. PWRiL, W-wa. 3. Pijanowski E. 1984. Zarys chemii i technologii mleczarstwa. T.I. PWRiL, W-wa. 4. Ziajka S. (red.) 2008. Mleczarstwo T.1. Wydawnictwo UWM Olsztyn. Literatura uzupełniająca: 5. Kessler H.G. 2002. Dairy Technology. Verlag A. Kessler, Munchen 6. Przegląd Mleczarski |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Ma rozeznanie w aktualnej sytuacji mleczarstwa krajowego, wielkości pogłowia krów, wielkości i liczbie gospodarstw, rasach krów mlecznych oraz ilości produkowanego i skupowanego mleka. Zna i rozumie czynniki wpływające na skład i jakość mleka surowego. Potrafi dokonać charakterystyki głównych składników mleka oraz właściwości fizykochemicznych, mikrobiologicznych i cytologicznych mleka surowego, a także metod doju i postępowania mleka po udoju. Ma wiedzę na temat metod oceny jakości i przydatności technologicznej mleka surowego, a także wymagań ustawodawstwa polskiego i europejskiego w zakresie jakości mleka surowego. Potrafi zdefiniować i scharakteryzować podstawowe procesy termiczne wykorzystywane w przetwórstwie mleka odnośnie celu ich stosowania, urządzeń stosowanych w tych procesach oraz wpływu tych procesów na składniki i właściwości mleka. Zna teoretyczne podstawy produkcji mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego oraz koncentratów mlecznych. Umie scharakteryzować podstawowe techniki membranowe i określić ich zastosowanie w mleczarstwie. Umie nazwać i krótko scharakteryzować urządzenia wchodzące w skład przemysłowych linii technologicznych stosowanych do produkcji mleka UHT oraz zagęszczania i suszenia mleka. Umiejętności: Potrafi praktycznie ocenić skład, jakość higieniczną i właściwości fizykochemicznych mleka surowego oraz jego przydatność technologiczną do produkcji serów oraz mleka spożywczego i koncentratów mlecznych na podstawie właściwie dobranych metod, zinterpretować wyniki oraz wyciągnąć wnioski. Potrafi przeprowadzić ultrafiltrację mleka oraz otrzymać kazeinę kwasową i podpuszczkową. Umie wykonać analizę składu i wybranych właściwości mleka spożywczego, zagęszczonego, mleka w proszku oraz mlecznych koncentratów białkowych za pomocą odpowiednio dobranych metod, zinterpretować wyniki i wyciągnąć wnioski. Kompetencje społeczne: Potrafi pracować w grupie i dobierać środki służące realizacji określonych celów. Zdaje sobie sprawę z odpowiedzialności, ryzyka i skutków ekonomicznych, społecznych i zdrowotnych właściwego pozyskiwania mleka oraz przestrzegania parametrów technologicznych w produkcji mleka spożywczego i koncentratów mlecznych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie orientuje się w aktualnej sytuacji mleczarstwa krajowego, nie zna podstawowych danych statystycznych dotyczących mleczarstwa w Polsce, nie zna podstawowych ras krów mlecznych. Nie zna czynników wpływających na skład i jakość mleka surowego. Nie potrafi scharakteryzować głównych składników mleka, jego właściwości fizykochemicznych, mikrobiologicznych i cytologicznych, metody doju i postępowania z mlekiem po udoju. Nie wie jak ocenić jakość i przydatność technologiczną mleka surowego, nie zna wymagań ustawodawstwa polskiego i europejskiego w zakresie jakości mleka surowego. Nie potrafi zdefiniować i scharakteryzować podstawowych procesów termicznych wykorzystywane w przetwórstwie mleka, celu ich stosowania, nie zna urządzeń stosowanych w tych procesach oraz wpływu tych procesów na składniki i właściwości mleka. Nie zna teoretycznych podstaw produkcji mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego oraz koncentratów mlecznych. Nie dokonuje charakterystyki podstawowych technik membranowych i nie określa ich zastosowania w mleczarstwie. Nie zna i nie charakteryzuje urządzeń wchodzących w skład przemysłowych linii technologicznych stosowanych do produkcji mleka UHT oraz zagęszczania i suszenia mleka. Nie potrafi praktycznie ocenić składu, jakości higienicznej i właściwości fizykochemicznych mleka surowego oraz jego przydatności technologicznej do produkcji serów oraz mleka spożywczego i koncentratów mlecznych , nie zna właściwych metod analiz, nie interpretuje wyników ani nie wyciąga wniosków Nie potrafi przeprowadzić ultrafiltracji mleka oraz analiz składu i wybranych właściwości mleka zagęszczonego, mleka w proszku oraz mlecznych koncentratów białkowych, nie zna odpowiednich metod analiz, nie, zinterpretuje wyników ani nie wyciąga wniosków Nie potrafi dostosować się do pracy w grupie ani kierować małym zespołem Nie ma świadomości odpowiedzialności, ryzyka i skutków ekonomicznych, społecznych i zdrowotnych właściwego pozyskiwania mleka oraz przestrzegania parametrów technologicznych w produkcji mleka spożywczego i koncentratów mlecznych. Na ocenę 3 Wykazuje słabą orientację się w aktualnej sytuacji mleczarstwa krajowego, myli podstawowe danych statystycznych dotyczących mleczarstwa w Polsce, zna podstawowe rasy krów mlecznych, ale nie umie ich scharakteryzować Wymienia, ale nie charakteryzuje czynniki wpływające na skład i jakość mleka surowego. Charakteryzuje z błędami główne składniki mleka, jego właściwości fizykochemiczne, mikrobiologiczne i cytologiczne, metody doju i postępowania z mlekiem po udoju. Omawia z błędami metody oceny jakości i przydatności technologicznej mleka surowego oraz wymagania ustawodawstwa polskiego i europejskiego w zakresie jakości mleka surowego. Definiuje, ale nie charakteryzuje podstawowych procesów termicznych wykorzystywanych w przetwórstwie mleka, wyjaśnia cel ich stosowania, wymienia, ale nie opisuje urządzeń stosowanych w tych procesach, słabo rozumie wpływ tych procesów na składniki i właściwości mleka. Wyjaśnia z błędami teoretyczne podstawy produkcji mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego oraz koncentratów mlecznych. Charakteryzuje ogólnie podstawowe techniki membranowe i z błędami określa ich zastosowanie w mleczarstwie. Wymienia, ale nie potrafi scharakteryzować urządzeń wchodzących w skład przemysłowych linii technologicznych stosowanych do produkcji mleka UHT oraz zagęszczania i suszenia mleka. Potrafi praktycznie ocenić skład, jakość higieniczną i właściwości fizykochemicznych mleka surowego oraz jego przydatność technologiczną do produkcji serów oraz mleka spożywczego i koncentratów mlecznych, ma trudności z właściwym doborem metod, interpretacją wyników oraz wyciąganiem wniosków. Potrafi przeprowadzić ultrafiltrację mleka oraz analizę składu i wybranych właściwości mleka zagęszczonego, mleka w proszku oraz mlecznych koncentratów białkowych, ma trudności z właściwym doborem metod, interpretacją wyników i wyciąganiem wniosków. Pracuje w grupie, ale nie potrafi pokierować małym zespołem Ma małą świadomość odpowiedzialności, ryzyka i skutków ekonomicznych, społecznych i zdrowotnych właściwego pozyskiwania mleka oraz przestrzegania parametrów technologicznych w produkcji mleka spożywczego i koncentratów mlecznych. Na ocenę 4 Orientuje się w aktualnej sytuacji mleczarstwa krajowego, zna podstawowe dane statystycznych dotyczących mleczarstwa w Polsce i podstawowe rasy krów mlecznych, ale ma trudności z ich charaktrystyką. Wymienia i charakteryzuje czynniki wpływające na skład i jakość mleka surowego. Charakteryzuje z nielicznymi błędami główne składniki mleka, jego właściwości fizykochemiczne, mikrobiologiczne i cytologiczne, metody doju i postępowania z mlekiem po udoju. Omawia z nielicznymi błędami metody oceny jakości i przydatności technologicznej mleka surowego oraz wymagania ustawodawstwa polskiego i europejskiego w zakresie jakości mleka surowego. Definiuje i charakteryzuje z nielicznymi błędami podstawowe procesy termiczne wykorzystywane w przetwórstwie mleka, wyjaśnia cel ich stosowania, opisuje z błędami urządzenia stosowane w tych procesach oraz rozumie wpływ tych procesów na składniki i właściwości mleka. Wyjaśnia z nielicznymi błędami teoretyczne podstawy produkcji mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego oraz koncentratów mlecznych. Charakteryzuje podstawowe techniki membranowe i z błędami określa ich zastosowanie w mleczarstwie. Wymienia i charakteryzuje z błędami urządzenia wchodzące w skład przemysłowych linii technologicznych stosowanych do produkcji mleka UHT oraz zagęszczania i suszenia mleka Potrafi praktycznie ocenić skład, jakość higieniczną i właściwości fizykochemicznych mleka surowego oraz jego przydatność technologiczną do produkcji serów oraz mleka spożywczego i koncentratów mlecznych, potrafi właściwie dobrać metody analiz, ma niewielkie trudności z interpretacją wyników oraz wnioskowaniem. Potrafi przeprowadzić ultrafiltrację mleka oraz analizę składu i wybranych właściwości mleka zagęszczonego, mleka w proszku oraz mlecznych koncentratów białkowych, potrafi odpowiednio dobrać metody analiz, ma niewielkie trudności z interpretacją wyników i wyciąganiem wniosków. Pracuje rzetelnie w grupie, ale z kierowaniem małym zespołem ma pewne trudności Wykazuje świadomość odpowiedzialności, ryzyka i skutków ekonomicznych, społecznych i zdrowotnych właściwego pozyskiwania mleka oraz przestrzegania parametrów technologicznych w produkcji mleka spożywczego i koncentratów mlecznych. Na ocenę 5 Ma rozeznanie w aktualnej sytuacji mleczarstwa krajowego, wielkości pogłowia krów, wielkości i liczbie gospodarstw, rasach krów mlecznych oraz ilości produkowanego i skupowanego mleka. Potrafi scharakteryzować główne rasy krów mlecznych. Wymienia i bezbłędnie charakteryzuje czynniki wpływające na skład i jakość mleka surowego. Charakteryzuje bezbłędnie główne składniki mleka oraz właściwości fizykochemiczne, mikrobiologiczne i cytologiczne mleka surowego, metody doju i postępowania z mlekiem po udoju. ocenić jakość i przydatność technologiczną mleka surowego, zna wymagania ustawodawstwa polskiego i europejskiego w zakresie jakości mleka surowego. Definiuje i charakteryzuje bezbłednie podstawowe procesy termiczne wykorzystywane w przetwórstwie mleka, wyjaśnia cel ich stosowania, opisuje urządzenia stosowane w tych procesach oraz rozumie wpływ tych procesów na składniki i właściwości mleka. Wyjaśnia bezbłędnie teoretyczne podstawy produkcji mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego oraz koncentratów mlecznych. Charakteryzuje podstawowe techniki membranowe i określa ich zastosowanie w mleczarstwie. Wymienia i krótko charakteryzuje urządzenia wchodzące w skład przemysłowych linii technologicznych stosowanych do produkcji mleka UHT oraz zagęszczania i suszenia mleka. Potrafi praktycznie ocenić skład, jakość higieniczną i właściwości fizykochemicznych mleka surowego oraz jego przydatność technologiczną do produkcji serów oraz mleka spożywczego i koncentratów mlecznych, potrafi właściwie dobrać metody analiz, zinterpretować wyniki oraz wyciągnąć wnioski Potrafi przeprowadzić ultrafiltrację mleka oraz analizę składu i wybranych właściwości mleka zagęszczonego, mleka w proszku oraz mlecznych koncentratów białkowych za pomocą odpowiednio dobranych metod, zinterpretować wyniki i wyciągnąć wnioski. Pracuje rzetelnie w grupie i potrafi pokierować małym zespołem W pełni zdaje sobie sprawę z odpowiedzialności, ryzyka i skutków ekonomicznych, społecznych i zdrowotnych właściwego pozyskiwania mleka oraz przestrzegania parametrów technologicznych w produkcji mleka spożywczego i koncentratów mlecznych. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.