Towaroznawstwo produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.TPRZ.SI.TGCXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Towaroznawstwo produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego |
Jednostka: | Wydział Technologii Żywności |
Grupy: |
Gastronomia i catering dietetyczny, 1 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wymaganiami jakościowymi oraz metodami oceny towaroznawczej produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego stosowanych w gastronomii. |
Pełny opis: |
TEMATYKA ZAJĘĆ WYKŁADY: Jakość produktów piekarskich. Towaroznawstwo produktów zbożowych (mąka, kasze, ryż makarony). Wymagania jakościowe w stosunku do owoców i warzyw krajowych i zagranicznych. Wymagania jakościowe w stosunku do przetworów owocowo-warzywnych. Towaroznawstwo wyrobów cukierniczych i produktów pszczelarskich. Wymagania jakościowe dla napojów bez i alkoholowych (herbata, kawa, piwo, wino, wyroby spirytusowe). Inne zagadnienia związane z oceną jakości produktów pochodzenia roślinnego. Ocena towaroznawcza mięsa kulinarnego. Ocena towaroznawcza wędlin. Ocena towaroznawcza mleka, mleka fermentowanego i koncentratów mlecznych. Ocena towaroznawcza śmietany i śmietanki, masła i serów. ĆWICZENIA: Ocena towaroznawcza olejów jadalnych. Ocena towaroznawcza przetworów owocowo-warzywnych (dżemy, soki owocowo-warzywne itp.). Ocena towaroznawcza używek (kakao, kawy i herbaty). Ocena składu, właściwości i przydatności do przetwórstwa mięsa kulinarnego. Ocena składu i właściwości jakościowych wędlin. Ocena składu, właściwości i przydatności do przetwórstwa mleka i śmietanki. Ocena składu i właściwości jakościowych serów twarogowych i dojrzewających. |
Literatura: |
PODSTAWOWA: 1. Flaczyk E., Górecka D., Korczak J. (red.) Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2011. 2. Litwińczuk Z. (red.) - Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wydawnictwo UP Lublin 2011. UZUPEŁNIAJĄCA: 1. Tynek M., Martysik-Żurowska D., Parchen K. - Technologia i biotechnologia tłuszczów jadalnych. Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej , Gdańsk 2018. 2.Szulc T., Barłowska J. - Tajemnice mleka. Wydawnictwo UP Wrocław 2020. 3. Litwińczuk Z. (red.) - Surowce zwierzęce - ocena i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa 2004. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - zasady oceny towaroznawczej produktów pochodzenia roślinnego, a w szczególności produktów zbożowo-mącznych i owocowo-warzywnych; - zasady oceny towaroznawczej mięsa kulinarnego i produktów mięsnych oraz mleka i produktów mleczarskich. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - zastosować różne metody analityczne do towaroznawczej oceny jakości olejów jadalnych, przetworów owocowo-warzywnych oraz kawy i herbaty; - zastosować różne metody analityczne do towaroznawczej oceny jakości mięsa kulinarnego i produktów mięsnych oraz mleka i produktów mleczarskich. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - ponoszenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za dopuszczenie do wykorzystania w gastronomii żywności wysokiej jakości. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów (część roślinna) na podstawie egzaminu pisemnego w formie testowej. Na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% pozytywnych odpowiedzi. Udział w ocenie końcowej przedmiotu 25%. Zaliczenie wykładów (część zwierzęca) na podstawie egzaminu pisemnego składającego się z kilku pytań problemowych, ocenianych oddzielnie w skali od 2-5. Na ocenę pozytywną należy uzyskać średnią z ocen minimum 3.0. Udział w ocenie końcowej przedmiotu 25%. Zaliczenie ćwiczeń (część roślinna) na podstawie oddanych sprawozdań i kolokwium zaliczeniowego w postaci testu jednokrotnego wyboru. Na ocenę pozytywną należy udzielić 51% poprawnych odpowiedzi. Udział w ocenie końcowej przedmiotu 25%. Zaliczenie ćwiczeń (część zwierzęca) na podstawie oddanych sprawozdań i kolokwium zaliczeniowego w postaci testu jednokrotnego wyboru. Na ocenę pozytywną należy udzielić 51% poprawnych odpowiedzi. Udział w ocenie końcowej przedmiotu 25%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Buksa, Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Buksa, Jacek Domagała, Magda Filipczak-Fiutak, Jarosław Korus, Dorota Litwinek, Agnieszka Pluta-Kubica, Maria Walczycka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
WT WYK
ŚR CWL
CWL
CWL
CZ CWL
CWL
PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Buksa, Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Buksa, Jacek Domagała, Magda Filipczak-Fiutak, Jarosław Korus, Dorota Litwinek, Agnieszka Pluta-Kubica, Maria Walczycka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.