Technologia słodu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.TESL.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia słodu |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 1 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Czynności wstępne przy przyjęciu jęczmienia do słodowni Parametry jakościowe ziarna jęczmienia (czystość odmianowa, wilgotność, energia kiełkowania, wrażliwość na wodę, zaw. azotu, wyrównanie, porażenia) Moczenie ziarna jęczmienia (zamaczalniki bębnowe, kadzie do moczenia ziarna), szybkość wchłaniania wody, natlenianie ziarna Kiełkowanie ziarna (fitohormony, mechanizm procesu kiełkowania, inhibitory kiełkowania, przemiany ziarna w trakcie kiełkowania) Suszenie ziarna słodu (parametry procesu, przemiany zachodzące podczas suszenia) Urządzenia słodowni (słodownie klepiskowe, słodownie bębnowe, słodownie wieżowe) Kontrola jakości podczas procesu słodowania Ćwiczenia laboratoryjne Ocena jakości jęczmienia róznymi metodami (fizjologiczne, fiz-chem., sensoryczne) Analizy fizyko chemiczne realizowane podczas produkcji słodu Zaawansowana analiza jakości jęczmienia i słodu (azot aminowy, stopień namoczenia ziarna, stopień rozwinięcia kiełków, siła diastatyczna) |
Literatura: |
Podstawowa 1. Malt: A Practical Guide from Field to Brewhouse (Brewing Elements), 2014, John Mallett 2. Kunze W. Technology brewing and malting, VLB, Berlin 2010. Uzupełniająca 1. wybrane artykułu dotyczące tematyki zajęć z czasopisma Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: w stopniu podstawowym czynności i techniki stosowane podczas przyjęcia, przechowywania, oczyszczania i sortowania jęczmienia oraz zna zasady oceny jakości jęczmienia przeznaczonego do celów słodowniczych w stopniu zaawansowanym technologię produkcji słodu (techniki, przebieg i przemiany procesów moczenia, kiełkowania i suszenia ziarna) zna wpływ poszczególnych parametrów jakościowych jęczmienia na jego potencjał do wytworzenia wysokiej jakości słodu UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: przeprowadzić ocenę jakości jęczmienia w podziale na analizę wstępną, stan fizjologiczny ziarna i parametry fizyko-chemiczne jęczmienia przeprowadzić proces słodowania w warunkach laboratoryjnych oraz ocenić prawidłowość przebiegu procesów moczenia, kiełkowania i suszenia na podstawie wykonanych samodzielnie analiz laboratoryjnych ocenić jakość słodów specjalnych i zbadać jakość brzeczki wytworzonej z użyciem różnych rodzajów słodu KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: krytycznej oceny uwarunkowań rynkowych uprawy i przetwórstwa jęczmienia na cele browarnicze; zna zasady funkcjonowania rynku płodów rolnych przeznaczonych na produkcję słodu odpowiedzialnego doboru surowców skrobiowych do produkcji piwa, z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Egzamin wiedzy w formie testu z wykorzystaniem innowacyjnych metod (test online) - minimum 51% punktów na ocenę pozytywną – udział w ocenie końcowej modułu 50%. Ćwiczenia laboratoryjne Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (przedstawionych w formie pisemnej lub ustnej prezentacji) - udział w ocenie końcowej modułu 15% - 1 kolokwium zaliczeniowego z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 35% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWL
CWL
CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aleksander Poreda, Marek Zdaniewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWL
CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aleksander Poreda, Tomasz Zajączkowski, Marek Zdaniewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ CWL
CWL
CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Bartłomiej Daniszewski, Aleksander Poreda, Marek Zdaniewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ CWL
CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aleksander Poreda, Marek Zdaniewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aleksander Poreda, Marek Zdaniewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.