Technologia informacyjna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.TEIN.SI.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia informacyjna |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: Zapoznanie z obsługą komputera, urządzeniami peryferyjnymi, systemem operacyjnym Windows. Podstawowe informacje o sieciach komputerowych. Internet – korzyści i zagrożenia. Podstawy edycji i formatowania tekstów. Tworzenie i formatowanie tabel, elementów graficznych, korzystanie z edytora równań. Redagowanie dużych dokumentów tekstowych, w tym respektowanie zasad pisania prac naukowych (przypisy, bibliografia, odwołania, zakładki, tworzenie spisów treści oraz ilustracji, efektywne korzystanie ze stylów, wykorzystanie sekcji w dokumencie). Wykorzystanie możliwości druku seryjnego (listy, etykiety, raporty). Wprowadzenie do edycji schematów reakcji chemicznych z zastosowaniem specjalizowanych programów narzędziowych. Podstawy działania i korzystania z arkuszy kalkulacyjnych. Formatowanie komórek, arkuszy. Formatowanie warunkowe. Adresowanie względne i bezwzględne. Przekształcanie danych w arkuszu kalkulacyjnym przy użyciu wbudowanych funkcji (daty i czasu, matematycznych, statystycznych, tekstowych, finansowych oraz logicznych). Graficzna interpretacja danych z wykorzystaniem arkuszy kalkulacyjnych. Wykorzystanie arkusza kalkulacyjnego w roli prostej bazy danych. |
Literatura: |
Podstawowa 1. S. Basham, Word 2007 PL. Seria praktyk, Helion , Gliwice 2009 2. M. Gonet, Excel w obliczeniach naukowych i technicznych. Helion, Gliwice 2010 3. J. Walkenbach, Excel 2010 PL. Formuły, Helion, Gliwice 2011 Uzupełniająca 1. G. Kowalczyk, Word 2010 PL. Ćwiczenia praktyczne, Helion, Gliwice 2010 2. K. Masłowski, Excel. Funkcje w przykładach, Helion, Gliwice 2015 3. K. Masłowski, Excel 2007/2010 PL. Ćwiczenia zaawansowane, Helion, Gliwice 2011 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: elementarną terminologię związaną z technikami informacyjnymi, a w szczególności zasady funkcjonowania systemu operacyjnego oraz różnych aplikacji, między innymi: edytor tekstu, arkusz kalkulacyjny, grafika prezentacyjna, baza danych UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: przygotować dokument tekstowy przeznaczony dla specjalistów dotyczący zagadnień związanych z technologią żywności, zawierający elementy graficzne. wykorzystywać oprogramowanie do przeprowadzania powtarzalnych obliczeń tworząc proste i zaawansowane formuły, korzystając z podstawowych funkcji arkusza kalkulacyjnego, w tym prezentacja wyników w formie graficznej korzystać z oprogramowania w celu tworzenia prostych baz danych, a także gromadzenia, wyszukiwania oraz selekcjonowania potrzebnych informacji przygotować dokumentację (sprawozdanie) w formie elektronicznej z wykonanego ćwiczenia laboratoryjnego/projektu KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: samodoskonalenia i samokształcenia pracy w zespole przy realizacji powierzonego zadania projektowego |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia laboratoryjne 4 kolokwia cząstkowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 25% Praktyczny sprawdzian umiejętności (ocena w skali 2-5) - udział w ocenie końcowej modułu 75% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.