Seminarium specjalizacyjne I
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.SSP1.SM.TTZTC.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium specjalizacyjne I |
Jednostka: | Katedra Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Seminarium specjalizacyjne I daje studentom możliwość prezentacji swoich dotychczasowych osiągnięć (prac inżynierskich). Ponadto studenci korzystając z literatury polskojęzycznej opracowują tematykę z zakresu chłodnictwa i przechowalnictwa żywności, która obejmuje zagadnienia leżące u podstaw współczesnej nauki o żywności, a w szczególności dotyczy aspektów technologicznych. Nabierają oni przy tym umiejętności w przygotowywaniu prezentacji w oparciu o najnowsze zdobycze techniki komputerowej. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Przedstawienie przez studentów treści swoich prac inżynierskich jako przykład odpowiednio zaplanowanej i wykonanej pracy naukowej. Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów nt. zagadnień nauki o żywności ze szczególnym uwzględnieniem chłodnictwa i przechowalnictwa surowców i produktów spożywczych. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Praca zbiorowa pod red. L. Jabłonowskiej, P. Wachowiaka, S. Wincha, 2008. Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa. 2. Polskie czasopisma obejmujące swoją tematyką chłodnictwo i przechowalnictwo żywności np.: Przemysł Spożywczy, Chłodnictwo, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny i in. Literatura uzupełniająca: 1. Zagraniczne czasopisma naukowe obejmujące swoją tematyką technologie żywności, np. Journal of Food Processing and Preservation, Trends in Food Science and Technology itp. 2. Materiały z zakresu nauki o żywności dostępne na portalach internetowych. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe zasady chłodniczego zabezpieczenia żywności i przechowalnictwa oraz posiada wiedzę z zakresu swojej pracy inżynierskiej. Umiejętności Formułuje cel swojej prezentacji. Potrafi łączyć informacje naukowe pochodzące z różnych źródeł. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji różnorodnych informacji i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania prezentacji multimedialnej. Kompetencje społeczne Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych ze swoimi dotychczasowymi osiągnięciami oraz przechowalnictwem i chłodniczym zabezpieczeniem żywności. Jest otwarty na konstruktywną krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 nie zna podstawowych zasad korzystania z krajowej literatury fachowej nie potrafi formułować i zestawiać podstawowych elementów prezentacji oraz nie wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji danych i wyciągania wniosków nie wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień nie wykazuje żadnej aktywności nie jest otwarty na krytykę i nie potrafi rozważyć propozycji innych osób Na ocenę 3 zna niektóre zasady korzystania z krajowej literatury fachowej w stopniu podstawowym potrafi formułować i zestawiać elementy prezentacji oraz wykazuje umiejętność interpretacji danych i wyciągania wniosków wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale nie przygotowuje i przedstawia swojej pracy/prezentacji (pisemnie lub ustnie) w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje niską aktywność nie jest otwarty na krytykę, ale potrafi rozważyć propozycje innych osób Na ocenę 4 zna zasady korzystania z krajowej literatury fachowej, ale nie uwzględnia ich w swoich działaniach w stopniu zadowalającym potrafi formułować i zestawiać elementy prezentacji oraz wykazuje umiejętność interpretacji danych i wyciągania wniosków wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale z błędami przygotowuje i przedstawia swoją pracę/prezentację (pisemnie lub ustnie) w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje umiarkowaną aktywność jest otwarty na krytykę i gotowy rozważyć propozycji innych osób Na ocenę 5 zna zasady korzystania z krajowej literatury fachowej i uwzględnia je w swoich działaniach potrafi formułować i zestawiać podstawowe elementy prezentacji oraz wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji zebranych danych i wyciągania wniosków wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje dużą aktywność jest otwarty na konstruktywną krytykę i potrafi rozważyć propozycje innych osób |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.