Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Seminarium specjalizacyjne I

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.1s.SSP1.SM.TTZTC.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Seminarium specjalizacyjne I
Jednostka: Katedra Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Seminarium specjalizacyjne I daje studentom możliwość prezentacji swoich dotychczasowych osiągnięć (prac inżynierskich). Ponadto studenci korzystając z literatury polskojęzycznej opracowują tematykę z zakresu chłodnictwa i przechowalnictwa żywności, która obejmuje zagadnienia leżące u podstaw współczesnej nauki o żywności, a w szczególności dotyczy aspektów technologicznych. Nabierają oni przy tym umiejętności w przygotowywaniu prezentacji w oparciu o najnowsze zdobycze techniki komputerowej.

Pełny opis:

Treść kształcenia

Przedstawienie przez studentów treści swoich prac inżynierskich jako przykład odpowiednio zaplanowanej i wykonanej pracy naukowej.

Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów nt. zagadnień nauki o żywności ze szczególnym uwzględnieniem chłodnictwa i przechowalnictwa surowców i produktów spożywczych.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Praca zbiorowa pod red. L. Jabłonowskiej, P. Wachowiaka, S. Wincha, 2008. Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa.

2. Polskie czasopisma obejmujące swoją tematyką chłodnictwo i przechowalnictwo żywności np.: Przemysł Spożywczy, Chłodnictwo, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny i in.

Literatura uzupełniająca:

1. Zagraniczne czasopisma naukowe obejmujące swoją tematyką technologie żywności, np. Journal of Food Processing and Preservation, Trends in Food Science and Technology itp.

2. Materiały z zakresu nauki o żywności dostępne na portalach internetowych.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Zna podstawowe zasady chłodniczego zabezpieczenia żywności i przechowalnictwa oraz posiada wiedzę z zakresu swojej pracy inżynierskiej.

Umiejętności

Formułuje cel swojej prezentacji. Potrafi łączyć informacje naukowe pochodzące z różnych źródeł. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji różnorodnych informacji i wyciągania wniosków.

Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania prezentacji multimedialnej.

Kompetencje społeczne

Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych ze swoimi dotychczasowymi osiągnięciami oraz przechowalnictwem i chłodniczym zabezpieczeniem żywności.

Jest otwarty na konstruktywną krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób.

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

nie zna podstawowych zasad korzystania z krajowej literatury fachowej

nie potrafi formułować i zestawiać podstawowych elementów prezentacji oraz nie wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji danych i wyciągania wniosków

nie wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej)

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień nie wykazuje żadnej aktywności

nie jest otwarty na krytykę i nie potrafi rozważyć propozycji innych osób

Na ocenę 3

zna niektóre zasady korzystania z krajowej literatury fachowej

w stopniu podstawowym potrafi formułować i zestawiać elementy prezentacji oraz wykazuje umiejętność interpretacji danych i wyciągania wniosków

wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale nie przygotowuje i przedstawia swojej pracy/prezentacji (pisemnie lub ustnie)

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje niską aktywność

nie jest otwarty na krytykę, ale potrafi rozważyć propozycje innych osób

Na ocenę 4

zna zasady korzystania z krajowej literatury fachowej, ale nie uwzględnia ich w swoich działaniach

w stopniu zadowalającym potrafi formułować i zestawiać elementy prezentacji oraz wykazuje umiejętność interpretacji danych i wyciągania wniosków

wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale z błędami przygotowuje i przedstawia swoją pracę/prezentację (pisemnie lub ustnie)

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje umiarkowaną aktywność

jest otwarty na krytykę i gotowy rozważyć propozycji innych osób

Na ocenę 5

zna zasady korzystania z krajowej literatury fachowej i uwzględnia je w swoich działaniach

potrafi formułować i zestawiać podstawowe elementy prezentacji oraz wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji zebranych danych i wyciągania wniosków

wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej)

w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje dużą aktywność

jest otwarty na konstruktywną krytykę i potrafi rozważyć propozycje innych osób

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)