Seminarium specjalizacyjne 1 K
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.SSP1.SM.TTZKZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium specjalizacyjne 1 K |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Seminarium umożliwia studentom pogłębienie wiadomości na temat przygotowania wystąpienia naukowego. W oparciu o zagadnienie dotyczące żywności pochodzenia roślinnego, studenci przygotowują i prezentują takie wystąpienie, a następnie prowadzą dyskusję. |
Pełny opis: |
W ramach seminarium jest omawiana struktura referatowego wystąpienia naukowego oraz metody i techniki przygotowania prac naukowych pisemnych i ustnych. W ramach pracy własnej studenci rozpoznają zasoby dostępne w bibliotekach wyższych uczelni i innych na terenie Krakowa oraz zapoznają się z zasadami wykorzystania źródeł literaturowych z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów. Na podstawie publikacji naukowych pracowników katedry studenci poznają przykłady odpowiedniego planowania eksperymentu/badań, stawiania hipotez badawczych, właściwej prezentacji uzyskanych wyników i ich interpretacji, a także formułowania wniosków. Studenci przygotowują również własne prezentacje dotyczące zagadnień związanych z produkcją i wykorzystaniem żywności pochodzenia roślinnego (owoców, warzyw, grzybów), jej wpływu na organizm człowieka oraz trendów jej rozwoju. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Weiner J. 2012. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. Przewodnik praktyczny. PWN. Uzupełniająca: 1. Bielcowie E. i J. 2007. Podręcznik pisania prac albo technika pisania po polsku. Wyd. EJB, Kraków. 2. Blogi internetowe, np. blog.2EDU. Peszko P. Jak tworzyć prezentacje które działają. http://blog.2edu.pl/prezentacje-szablony-powerpoint-jak-tworzyc |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego, sposoby wyszukiwania materiałów źródłowych i cytowania literatury, aktualne zagadnienia z obszaru nauk o żywności w zakresie przetwórstwa surowców roślinnych (owoców, warzyw, grzybów). Umiejętności - potrafi: - sformułować cel i zakres opracowania, dobierać źródła literaturowe z wykorzystaniem źródeł dostępnych w bibliotekach i w internetowych bazach danych. Kompetencje społeczne - jest gotowy do: - precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej), ze szczególnym uwzględnieniem prezentacji multimedialnej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Przygotowanie 2 wystąpień referatowych z wykorzystaniem multimediów (minimalna ocena uzyskana za każde wystąpienie nie może być mniejsza niż 3,0) - udział w ocenie końcowej 80% oraz aktywny udział w dyskusji nad referatami - udział w ocenie końcowej 20%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN SEM
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński, Anna Korus | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński, Anna Korus | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN SEM
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński, Anna Korus | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński, Anna Korus | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN SEM
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Piotr Gębczyński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.