Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Savoir-vivre i elementy protokołu dyplomatycznego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.1s.SEPD.SI.TGCXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Savoir-vivre i elementy protokołu dyplomatycznego
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy: Gastronomia i catering dietetyczny, 1 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Savoir vivre, etykieta, dobre maniery, protokół dyplomatyczny, kurtuazja - wyrażenia wszystkim doskonale znane, ale czy stosowane?

Zasady savoir-vivre obowiązują niemal w każdym aspekcie naszego życia. Ich znajomość jest szczególnie ważna także w miejscu pracy. Savoir vivre jest tak samo przydatny, jak wiedza, inteligencja, a może nawet i

doświadczenie. Po ukończeniu zajęć z przedmiotu "Savoir-vivre i elementy protokołu dyplomatycznego" Student będzie posiadał wiedzę w zakresie różnych elementów savoir-vivre, takich jak grzeczność językowa, etykieta stołu i dress code, a także zakres stosowania protokołu dyplomatycznego. Ponadto Student będzie potrafił zastosować zasady dobrego wychowania w życiu codziennym, zawodowym oraz podczas przyjęć okolicznościowych a także postępować zgodnie z zasadami protokołu dyplomatycznego.

Pełny opis:

Wykłady - tematyka zajęć:

Czym jest savoir-vivre? Historia etykiety.

Zasada precedencji, pierwszeństwa i starszeństwa oraz ich cel i następstwa stosowania.

Grzeczność językowa a grzeczność niejęzykowa, język inkluzywny, polski moduł grzeczności językowej.

Dyplomacja i protokół dyplomatyczny - podstawowe pojęcia.

Grzeczność ubioru - dress code.

Wyższa sztuka jedzenia - savoir-vivre przy stole.

Różnice międzykulturowe - wybrane aspekty.

Ćwiczenia - tematyka zajęć:

Dobre maniery w sytuacjach codziennych.

Korespondencja tradycyjna, elektroniczna oraz rozmowy telefoniczne. Zasady językowego savoir-vivre’u.

Budowanie wizerunku w mediach społecznościowych.

Zastosowanie reguł protokołu dyplomatycznego w praktyce.

Jak jeść zupę - etykieta przy stole w praktyce.

Oficjalne przyjęcia oraz spotkania dyplomatyczne i towarzyskie.

Etykieta w biznesie.

Literatura:

Podstawowa

1. Protokół dyplomatyczny, etykieta i zasady savoir-vivre’u. Joanna Modrzyńska, wyd. Wolters Kluwers, 2022.

2. Savoir-vivre, czyli jak ułatwić sobie życie. Wocław Wojciech. Wyd. Bosz, 2016.

Uzupełniająca

1. Etykieta biznesu, czyli międzynarodowy język kurtuazji. Kamińska-Radomska Irena, wyd. Studio EMKA, 2020.

2. Z klasą. Vademecum współczesnej damy. Pakuła Aleksandra, wyd. Instytut etykiety, 2022.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

różne elementy savoir-vivre, takie jak grzeczność językowa, etykieta stołu i dress code, a także zakres stosowania protokołu dyplomatycznego.

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

zastosować zasady dobrego wychowania w życiu codziennym i zawodowym, a także podczas przyjęć.

prawidłowo posługiwać się zasadami protokołu dyplomatycznego w praktyce.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

samorozwoju opartego na ciągłym pogłębianiu wiedzy i twórczej refleksji w odniesieniu do własnych doświadczeń.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów na podstawie testu. Udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie wykonania zadania praktycznego/prac pisemnych. Udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Petka-Poniatowska
Prowadzący grup: Katarzyna Petka-Poniatowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Petka-Poniatowska
Prowadzący grup: Katarzyna Petka-Poniatowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)