Savoir-vivre i elementy protokołu dyplomatycznego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.SEPD.NI.TGCXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Savoir-vivre i elementy protokołu dyplomatycznego |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Gastronomia i catering dietetyczny, 1 sem, NI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Savoir vivre, etykieta, dobre maniery, protokół dyplomatyczny, kurtuazja - wyrażenia wszystkim doskonale znane, ale czy stosowane? Zasady savoir-vivre obowiązują niemal w każdym aspekcie naszego życia. Ich znajomość jest szczególnie ważna także w miejscu pracy. Savoir vivre jest tak samo przydatny, jak wiedza, inteligencja, a może nawet i doświadczenie. Po ukończeniu zajęć z przedmiotu "Savoir-vivre i elementy protokołu dyplomatycznego" Student będzie posiadał wiedzę w zakresie różnych elementów savoir-vivre, takich jak grzeczność językowa, etykieta stołu i dress code, a także zakres stosowania protokołu dyplomatycznego. Ponadto Student będzie potrafił zastosować zasady dobrego wychowania w życiu codziennym, zawodowym oraz podczas przyjęć okolicznościowych a także postępować zgodnie z zasadami protokołu dyplomatycznego. |
Pełny opis: |
Wykłady - tematyka zajęć: Zasada precedencji, pierwszeństwa i starszeństwa oraz ich cel i następstwa stosowania. Grzeczność językowa a grzeczność niejęzykowa, język inkluzywny, polski moduł grzeczności językowej. Korespondencja tradycyjna, elektroniczna oraz rozmowy telefoniczne. Zasady językowego savoir-vivre’u. Dyplomacja i protokół dyplomatyczny. Dress code. Wyższa sztuka jedzenia - savoir-vivre przy stole. Ćwiczenia warsztatowe - tematyka zajęć Dobre maniery w sytuacjach codziennych. Zastosowanie reguł protokołu dyplomatycznego w praktyce. Jak jeść zupę - etykieta przy stole w praktyce. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Protokół dyplomatyczny, etykieta i zasady savoir-vivre’u. Joanna Modrzyńska, wyd. Wolters Kluwers, 2022. 2. Savoir-vivre, czyli jak ułatwić sobie życie. Wocław Wojciech. Wyd. Bosz, 2016. Uzupełniająca 1. Etykieta biznesu, czyli międzynarodowy język kurtuazji. Kamińska-Radomska Irena, wyd. Studio EMKA, 2020. 2. Z klasą. Vademecum współczesnej damy. Pakuła Aleksandra, wyd. Instytut etykiety, 2022. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: różne elementy savoir-vivre, takie jak grzeczność językowa, etykieta stołu i dress code, a także zakres stosowania protokołu dyplomatycznego. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: zastosować zasady dobrego wychowania w życiu codziennym i zawodowym, a także podczas przyjęć. prawidłowo posługiwać się zasadami protokołu dyplomatycznego w praktyce. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: samorozwoju opartego na ciągłym pogłębianiu wiedzy i twórczej refleksji w odniesieniu do własnych doświadczeń. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów na podstawie testu (na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 50% poprawnych odpowiedzi). Udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie wykonania zadania praktycznego.Udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
CWL
WYK
N WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 5 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Petka | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Petka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
CWL
WYK
N WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 5 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Petka | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Petka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.