Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przydatność technologiczna surowców roślinnych w browarnictwie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.1s.PTRB.SI.TBSBZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przydatność technologiczna surowców roślinnych w browarnictwie
Jednostka: Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż
Grupy: Browarnictwo i słodownictwo, 1 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Rola roślin w przyrodzie i gospodarce człowieka. Podstawowe procesy biochemiczne zachodzące w roślinach. Fotosynteza jako czynnik produkcyjności i plenności roślin. Podstawowe czynniki warunkujące plonowanie roślin

Czynniki abiotyczne wpływające na produkcję roślinną: czynniki klimatyczne i topograficzno-glebowe; wartość bonitacyjna gleb – klasy bonitacyjne i kompleksy przydatności rolniczej gleb

Niektóre przyrodnicze wymagania roślin uprawnych – długość okresu wegetacji, okresy rozwojowe, fazy rozwojowe roślin, okresy krytyczne, fotoperiodyzm, rośliny ekstensywne i intensywne, rola i wykorzystanie wody glebowej przez rośliny, wymagania odnośnie pH gleby. Nawożenie mineralne gleb. Stosowanie środków ochrony roślin, choroby i szkodniki wpływające na surowce roślinne

Charakterystyka drożdży, zwłaszcza browarniczych. Morfologia i fizjologia

Chmiel – charakterystyka biologiczna, rolnicza i jakościowa. Wymagania klimatyczne i glebowe

Charakterystyka biologiczno-rolnicza jęczmienia. Wymagania klimatyczno-glebowe i agrotechniczne; wpływ warunków i terminu zbioru na jego jakość.

Charakterystyka biologiczno-rolnicza pszenicy. Wymagania klimatyczno-glebowe i agrotechniczne; wpływ warunków i terminu zbioru na jakość tego ziarna

Charakterystyka biologiczno-rolnicza żyta. Wymagania klimatyczno-glebowe i agrotechniczne; wpływ warunków i terminu zbioru na jego jakość

Charakterystyka biologiczno-rolnicza gryki. Wymagania klimatyczno-glebowe i agrotechniczne; wpływ warunków i terminu zbioru na jej jakość

Charakterystyka biologiczno-rolnicza innych surowców roślinnych browarniczych tj.: kukurydzy, ryżu, pszenżyta,teffu, owsa, prosa, sorgo oraz nietypowych surowców np. trzcina cukrowa, orzechy, groch, banany itp.

Budowa, zasady funkcjonowania mikroskopu świetlnego oraz przygotowywanie preparatów. Budowa komórki roślinnej i drożdżowej, funkcje poszczególnych organelli komórkowych. Rozmieszczenie składników odżywczych w komórce; Budowa i rodzaje tkanek roślinnych. Części morfologicznych roślin, budowa i ich funkcje, w szczególności surowców browarniczych

Charakterystyka biologiczna zbóż - budowa morfologiczna i anatomiczna ziarniaka. Skład chemiczny i sposób użytkowania surowców zbożowych stosowanych w browarnictwie

Charakterystyka biologiczna procesu kiełkowania. Oznaczanie aktywności α-amylazy oraz zawartości skrobi rozpuszczalnej podczas kiełkowania ziarniaków jęczmienia i wczesnych etapów wzrostu siewek.

Literatura:

1. Jasińska Z., Kotecki A. Szczegółowa uprawa roślin, Wyd. AR w Wrocławiu, Wrocław 2003.

2. Świętlikowska K. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008.

1. Szweykowska A., Szweykowski J., Botanika, PWN Warszawa 2003.

2. Kopcewicz J., Lewak S. Fizjologia roślin. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002.

Efekty uczenia się:

zna i rozumie rolę roślin w przyrodzie, poszczególne składniki komórki roślinnej oraz procesy biochemiczne zachodzące w roślinach, a także procesy mające wpływ na jakość surowców podstawowe zasady produkcji roślinnej (czynniki wpływające na produkcję roślinną), w szczególności surowców browarniczych różnice między poszczególnymi rodzajami surowców, charakteryzuje różne źródła surowców wykorzystywanych w produkcji żywności podstawowe zasady doboru surowców dla potrzeb ich przetwórstwa (zwłaszcza w browarnictwie i słodownictwie)

potrafi odróżnić komórkę roślinną od zwierzęcej oraz ukierunkować możliwość wykorzystania organizmów roślinnych w technologii żywności, zwłaszcza w browarnictwie

właściwie opracować i interpretować uzyskane wyniki oraz poprawnie formułować wnioski na podstawie obserwacji, sporządzić sprawozdania z wykonanych eksperymentów, stosować zasady BHP i dobrych praktyk w laboratorium

jest gotów do ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego, wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów w formie ustnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 60%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 20%,

- kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 20%."

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Gabriela Zięć
Prowadzący grup: Gabriela Zięć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Gabriela Zięć
Prowadzący grup: Gabriela Zięć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Buksa
Prowadzący grup: Wiktor Berski, Krzysztof Buksa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Buksa
Prowadzący grup: Wiktor Berski, Krzysztof Buksa
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)