Przydatność technologiczna surowców roślinnych w browarnictwie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.PTRB.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przydatność technologiczna surowców roślinnych w browarnictwie |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 1 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Rola roślin w przyrodzie i gospodarce człowieka. Podstawowe procesy biochemiczne zachodzące w roślinach. Fotosynteza jako czynnik produkcyjności i plenności roślin. Podstawowe czynniki warunkujące plonowanie roślin Czynniki abiotyczne wpływające na produkcję roślinną: czynniki klimatyczne i topograficzno-glebowe; wartość bonitacyjna gleb – klasy bonitacyjne i kompleksy przydatności rolniczej gleb Niektóre przyrodnicze wymagania roślin uprawnych – długość okresu wegetacji, okresy rozwojowe, fazy rozwojowe roślin, okresy krytyczne, fotoperiodyzm, rośliny ekstensywne i intensywne, rola i wykorzystanie wody glebowej przez rośliny, wymagania odnośnie pH gleby. Nawożenie mineralne gleb. Stosowanie środków ochrony roślin, choroby i szkodniki wpływające na surowce roślinne Charakterystyka drożdży, zwłaszcza browarniczych. Morfologia i fizjologia Chmiel – charakterystyka biologiczna, rolnicza i jakościowa. Wymagania klimatyczne i glebowe Charakterystyka biologiczno-rolnicza jęczmienia. Wymagania klimatyczno-glebowe i agrotechniczne; wpływ warunków i terminu zbioru na jego jakość. Charakterystyka biologiczno-rolnicza pszenicy. Wymagania klimatyczno-glebowe i agrotechniczne; wpływ warunków i terminu zbioru na jakość tego ziarna Charakterystyka biologiczno-rolnicza żyta. Wymagania klimatyczno-glebowe i agrotechniczne; wpływ warunków i terminu zbioru na jego jakość Charakterystyka biologiczno-rolnicza gryki. Wymagania klimatyczno-glebowe i agrotechniczne; wpływ warunków i terminu zbioru na jej jakość Charakterystyka biologiczno-rolnicza innych surowców roślinnych browarniczych tj.: kukurydzy, ryżu, pszenżyta,teffu, owsa, prosa, sorgo oraz nietypowych surowców np. trzcina cukrowa, orzechy, groch, banany itp. Budowa, zasady funkcjonowania mikroskopu świetlnego oraz przygotowywanie preparatów. Budowa komórki roślinnej i drożdżowej, funkcje poszczególnych organelli komórkowych. Rozmieszczenie składników odżywczych w komórce; Budowa i rodzaje tkanek roślinnych. Części morfologicznych roślin, budowa i ich funkcje, w szczególności surowców browarniczych Charakterystyka biologiczna zbóż - budowa morfologiczna i anatomiczna ziarniaka. Skład chemiczny i sposób użytkowania surowców zbożowych stosowanych w browarnictwie Charakterystyka biologiczna procesu kiełkowania. Oznaczanie aktywności α-amylazy oraz zawartości skrobi rozpuszczalnej podczas kiełkowania ziarniaków jęczmienia i wczesnych etapów wzrostu siewek. |
Literatura: |
1. Jasińska Z., Kotecki A. Szczegółowa uprawa roślin, Wyd. AR w Wrocławiu, Wrocław 2003. 2. Świętlikowska K. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008. 1. Szweykowska A., Szweykowski J., Botanika, PWN Warszawa 2003. 2. Kopcewicz J., Lewak S. Fizjologia roślin. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002. |
Efekty uczenia się: |
zna i rozumie rolę roślin w przyrodzie, poszczególne składniki komórki roślinnej oraz procesy biochemiczne zachodzące w roślinach, a także procesy mające wpływ na jakość surowców podstawowe zasady produkcji roślinnej (czynniki wpływające na produkcję roślinną), w szczególności surowców browarniczych różnice między poszczególnymi rodzajami surowców, charakteryzuje różne źródła surowców wykorzystywanych w produkcji żywności podstawowe zasady doboru surowców dla potrzeb ich przetwórstwa (zwłaszcza w browarnictwie i słodownictwie) potrafi odróżnić komórkę roślinną od zwierzęcej oraz ukierunkować możliwość wykorzystania organizmów roślinnych w technologii żywności, zwłaszcza w browarnictwie właściwie opracować i interpretować uzyskane wyniki oraz poprawnie formułować wnioski na podstawie obserwacji, sporządzić sprawozdania z wykonanych eksperymentów, stosować zasady BHP i dobrych praktyk w laboratorium jest gotów do ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego, wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów w formie ustnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 60%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 20%, - kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 20%." |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Gabriela Zięć | |
Prowadzący grup: | Gabriela Zięć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Gabriela Zięć | |
Prowadzący grup: | Gabriela Zięć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Buksa | |
Prowadzący grup: | Wiktor Berski, Krzysztof Buksa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT WYK
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Buksa | |
Prowadzący grup: | Wiktor Berski, Krzysztof Buksa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Buksa | |
Prowadzący grup: | Wiktor Berski, Krzysztof Buksa, Marek Kruczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.