Metody badań eksperymentalnych 1 K
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.MBE1.SM.TTZKZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych 1 K |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest wprowadzenie studentów do zaplanowania i przygotowania części doświadczalnej pracy magisterskiej. |
Pełny opis: |
W ramach przedmiotu student poznaje zasady planowania eksperymentu naukowego, który posłuży realizacji pracy magisterskiej, pod kątem podstaw teoretycznych i praktycznej realizacji doświadczenia. Student planuje i przygotowuje się do pozyskania i wykonania analiz materiału badawczego, dobiera odpowiednie metody analizy fizyko-chemicznej i sensorycznej i weryfikuje ich przydatność, określa sposoby opracowania i interpretacji wyników badań. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności pochodzenia roślinnego, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności. Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2003 3. Łomnicki A. Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników. PWN, Warszawa, 2014. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - nowoczesne trendy i kierunki badań naukowych w zakresie analizy i oceny jakości żywności pochodzenia roślinnego; - podstawowe zasady prezentacji wyników w pracach badawczych i przygotowania pracy dyplomowej. Umiejętności - potrafi: - samodzielnie pozyskać informacje związane z realizowaną pracą dyplomową ze źródeł papierowych i cyfrowych (polsko- i obcojęzycznych) oraz wykonać krytyczną analizę tych materiałów. uczestniczyć i/lub prowadzić dyskusję naukową; - przeanalizować wyniki i zinterpretować wyniki pomiarów i przedstawić opracowanie na temat badanego problemu. Kompetencje społeczne - jest gotów do: - rozplanowania działań prowadzących do wykonania badań; - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena na podstawie zaprezentowanych promotorowi: sformułowanego celu pracy, planowanego spisu treści pracy, zebranej literatury dotyczącej tematu pracy oraz kalendarza badań. Ocena końcowa uwzględnia samodzielność studenta. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Piotr Gębczyński, Anna Korus, Łukasz Skoczylas, Jacek Słupski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Piotr Gębczyński, Anna Korus, Łukasz Skoczylas, Jacek Słupski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Piotr Gębczyński, Anna Korus, Łukasz Skoczylas, Jacek Słupski, Małgorzata Tabaszewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.