Informatyka stosowana
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.INST.NM.TTZXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Informatyka stosowana |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot wprowadza w problematykę działania współczesnych baz danych oraz sposobów gromadzenia informacji. Student poznaje sposoby projektowania relacyjnych baz danych oraz implementację zaprojektowanej bazy danych w programie bazodanowym. Student zapoznaje się również ze sposobami wyszukiwania informacji w bazach danych. |
Pełny opis: |
Ćwiczenia: 1) Wprowadzenie do problematyki baz danych. Relacyjny model baz danych. 2) Zasady implementacji projektu bazy danych – tabele, kwerendy, formularze i raporty. 3) Wyszukiwanie, filtrowanie informacji w istniejącej bazie danych. 4) Projektowanie przykładowej bazy danych. 5)Implementacja przygotowanego projektu bazy danych w programie MS Access. 6) Tworzenie interfejsu graficznego do obsługi bazy danych. Tworzenie prostych raportów. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. D. Mendrala, M. Szeliga: Access 2007 PL. Ćwiczenia praktyczne, Helion, Gliwice 2007 2. K. Bluttmann, W.D. Freeze: Access. Analiza danych . Receptury, Helion , Gliwice 2008 Uzupełniająca: 1. P. McFedries, Access 2007 PL. Formuły, raporty, kwerendy. Rozwiązania w biznesie, Helion, Gliwice 2009 |
Efekty uczenia się: |
Zna i rozumie: Ma wiedzę z zakresu budowy i funkcjonowania relacyjnych baz danych. Potrafi: Potrafi korzystać z dostępnych baz danych celem wyszukiwania oraz selekcjonowania potrzebnych informacji. Potrafi zaprojektować prostą bazę danych, opartą o relacyjny model baz danych, a następnie projekt zaimplementować w konkretnym rozwiązaniu tworząc potrzebne kwerendy, formularze oraz raporty. Jest gotów do: Jest świadomy znaczenia umiejętności programowania oraz obsługi baz danych w samodoskonaleniu i samokształceniu. |
Metody i kryteria oceniania: |
Praktyczny sprawdzian umiejętności (ocena w skali 2-5) - udział w ocenie końcowej modułu 100%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kowalski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kowalski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kowalski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kowalski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.