Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Grafika inżynierska

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.1s.GRIN.NI.TGCXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Grafika inżynierska
Jednostka: Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Grupy: Gastronomia i catering dietetyczny, 1 sem, NI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot przedstawia podstawowe wiadomości na temat zasad tworzenia dokumentacji technicznej budowli, instalacji oraz urządzeń i procesów technologicznych z uwzględnieniem obowiązujących norm. Student poznaje podstawowe metody rzutowania, zasady wykonywania prostych konstrukcji geometrycznych i zapisu konstrukcji różnych branż przemysłu spożywczego.

Pełny opis:

Kreślenie krzywych płaskich.

Rzutowanie prostokątne.

Rzut aksonometryczny.

Szkicowanie. Rysunek wykonawczy istniejącego elementu. Wymiarowanie. Praca zespołowa.

Schemat rozmieszczenia, strukturalny, ogólny i technologiczny.

Literatura:

Podstawowa:

1. Dobrzański T. 2013. Rysunek techniczny maszynowy. WNT. Warszawa.

2. Grochowski B. 2006. Geometria wykreślna z perspektywą stosowaną. PWN. Warszawa.

Uzupełniająca:

1. Pikoń A. 2009. AutoCAD 2020 PL : pierwsze kroki. Wydawnictwo Helion, Gliwice.

2. Kawka T. 1997. Rysunek techniczny : wykłady uzupełniające dla studentów uczelni rolniczych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Sczecin.

Efekty uczenia się:

Zna i rozumie:

1. Wybrane metody i zasady rzutowania oraz tworzenia wybranych konstrukcji geometrycznych stosowanych w trakcie tworzenia dokumentacji technicznej.

2. Metody i zasady graficznego zapisu części maszyn, pomieszczeń, urządzeń technicznych oraz przebiegu procesów technologicznych wraz z odpowiednimi normami w zakresie wymiarowania, tolerowania, uproszczeń rysunkowych i symboli graficznych, ze szczególnym uwzględnieniem gastronomii.

Potrafi:

1. Dobrać metodę do wymaganej formy graficznego zapisu myśli konstrukcyjnej.

2. Interpretować i wykorzystywać istniejącą dokumentację techniczną instalacji, maszyn, urządzeń i procesów technologicznych, a w prostych przypadkach potrafi przedstawiać graficznie budowę pomieszczeń, konstrukcję urządzeń oraz przebieg procesu technologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem gastronomii.

Jest gotów do:

1. Ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego.

2. Współpracy w zespole projektowym.

Metody i kryteria oceniania:

Sprawdzian. Ocena rysunków wykonywanych na papierze indywidualnie i w zespołach. Ocena pracy w zespole podczas wykonywania rysunków zespołowych. Ocena końcowa jest średnią ze wszystkich ocen uzyskanych za poszczególne rysunki, sprawdzian i oceny pracy zespołowej – udział w ocenie końcowej 100%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mariusz Witczak
Prowadzący grup: Daniel Żmudziński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Przedmiot przedstawia podstawowe wiadomości na temat zasad tworzenia dokumentacji technicznej budowli, instalacji oraz urządzeń i procesów technologicznych z uwzględnieniem obowiązujących norm. Student poznaje podstawowe metody rzutowania, zasady wykonywania prostych konstrukcji geometrycznych i zapisu konstrukcji różnych branż przemysłu spożywczego.

Pełny opis:

Kreślenie krzywych płaskich.

Rzutowanie prostokątne.

Rzut aksonometryczny.

Szkicowanie. Rysunek wykonawczy istniejącego elementu. Wymiarowanie. Praca zespołowa.

Schemat rozmieszczenia, strukturalny, ogólny i technologiczny.

Literatura:

Podstawowa:

1. Dobrzański T. 2013. Rysunek techniczny maszynowy. WNT. Warszawa.

2. Grochowski B. 2006. Geometria wykreślna z perspektywą stosowaną. PWN. Warszawa.

Uzupełniająca:

1. Pikoń A. 2009. AutoCAD 2020 PL : pierwsze kroki. Wydawnictwo Helion, Gliwice.

2. Kawka T. 1997. Rysunek techniczny : wykłady uzupełniające dla studentów uczelni rolniczych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Sczecin.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mariusz Witczak
Prowadzący grup: Daniel Żmudziński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Przedmiot przedstawia podstawowe wiadomości na temat zasad tworzenia dokumentacji technicznej budowli, instalacji oraz urządzeń i procesów technologicznych z uwzględnieniem obowiązujących norm. Student poznaje podstawowe metody rzutowania, zasady wykonywania prostych konstrukcji geometrycznych i zapisu konstrukcji różnych branż przemysłu spożywczego.

Pełny opis:

Kreślenie krzywych płaskich.

Rzutowanie prostokątne.

Rzut aksonometryczny.

Szkicowanie. Rysunek wykonawczy istniejącego elementu. Wymiarowanie. Praca zespołowa.

Schemat rozmieszczenia, strukturalny, ogólny i technologiczny.

Literatura:

Podstawowa:

1. Dobrzański T. 2013. Rysunek techniczny maszynowy. WNT. Warszawa.

2. Grochowski B. 2006. Geometria wykreślna z perspektywą stosowaną. PWN. Warszawa.

Uzupełniająca:

1. Pikoń A. 2009. AutoCAD 2020 PL : pierwsze kroki. Wydawnictwo Helion, Gliwice.

2. Kawka T. 1997. Rysunek techniczny : wykłady uzupełniające dla studentów uczelni rolniczych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Sczecin.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)