Grafika inżynierska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.GRIN.NI.TGCXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Grafika inżynierska |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: |
Gastronomia i catering dietetyczny, 1 sem, NI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot przedstawia podstawowe wiadomości na temat zasad tworzenia dokumentacji technicznej budowli, instalacji oraz urządzeń i procesów technologicznych z uwzględnieniem obowiązujących norm. Student poznaje podstawowe metody rzutowania, zasady wykonywania prostych konstrukcji geometrycznych i zapisu konstrukcji różnych branż przemysłu spożywczego. |
Pełny opis: |
Kreślenie krzywych płaskich. Rzutowanie prostokątne. Rzut aksonometryczny. Szkicowanie. Rysunek wykonawczy istniejącego elementu. Wymiarowanie. Praca zespołowa. Schemat rozmieszczenia, strukturalny, ogólny i technologiczny. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Dobrzański T. 2013. Rysunek techniczny maszynowy. WNT. Warszawa. 2. Grochowski B. 2006. Geometria wykreślna z perspektywą stosowaną. PWN. Warszawa. Uzupełniająca: 1. Pikoń A. 2009. AutoCAD 2020 PL : pierwsze kroki. Wydawnictwo Helion, Gliwice. 2. Kawka T. 1997. Rysunek techniczny : wykłady uzupełniające dla studentów uczelni rolniczych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Sczecin. |
Efekty uczenia się: |
Zna i rozumie: 1. Wybrane metody i zasady rzutowania oraz tworzenia wybranych konstrukcji geometrycznych stosowanych w trakcie tworzenia dokumentacji technicznej. 2. Metody i zasady graficznego zapisu części maszyn, pomieszczeń, urządzeń technicznych oraz przebiegu procesów technologicznych wraz z odpowiednimi normami w zakresie wymiarowania, tolerowania, uproszczeń rysunkowych i symboli graficznych, ze szczególnym uwzględnieniem gastronomii. Potrafi: 1. Dobrać metodę do wymaganej formy graficznego zapisu myśli konstrukcyjnej. 2. Interpretować i wykorzystywać istniejącą dokumentację techniczną instalacji, maszyn, urządzeń i procesów technologicznych, a w prostych przypadkach potrafi przedstawiać graficznie budowę pomieszczeń, konstrukcję urządzeń oraz przebieg procesu technologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem gastronomii. Jest gotów do: 1. Ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. 2. Współpracy w zespole projektowym. |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian. Ocena rysunków wykonywanych na papierze indywidualnie i w zespołach. Ocena pracy w zespole podczas wykonywania rysunków zespołowych. Ocena końcowa jest średnią ze wszystkich ocen uzyskanych za poszczególne rysunki, sprawdzian i oceny pracy zespołowej – udział w ocenie końcowej 100%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWP
CWP
N CWP
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Mariusz Witczak | |
Prowadzący grup: | Daniel Żmudziński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot przedstawia podstawowe wiadomości na temat zasad tworzenia dokumentacji technicznej budowli, instalacji oraz urządzeń i procesów technologicznych z uwzględnieniem obowiązujących norm. Student poznaje podstawowe metody rzutowania, zasady wykonywania prostych konstrukcji geometrycznych i zapisu konstrukcji różnych branż przemysłu spożywczego. |
|
Pełny opis: |
Kreślenie krzywych płaskich. Rzutowanie prostokątne. Rzut aksonometryczny. Szkicowanie. Rysunek wykonawczy istniejącego elementu. Wymiarowanie. Praca zespołowa. Schemat rozmieszczenia, strukturalny, ogólny i technologiczny. |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Dobrzański T. 2013. Rysunek techniczny maszynowy. WNT. Warszawa. 2. Grochowski B. 2006. Geometria wykreślna z perspektywą stosowaną. PWN. Warszawa. Uzupełniająca: 1. Pikoń A. 2009. AutoCAD 2020 PL : pierwsze kroki. Wydawnictwo Helion, Gliwice. 2. Kawka T. 1997. Rysunek techniczny : wykłady uzupełniające dla studentów uczelni rolniczych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Sczecin. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWP
CWP
CWP
N CWP
CWP
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Mariusz Witczak | |
Prowadzący grup: | Daniel Żmudziński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot przedstawia podstawowe wiadomości na temat zasad tworzenia dokumentacji technicznej budowli, instalacji oraz urządzeń i procesów technologicznych z uwzględnieniem obowiązujących norm. Student poznaje podstawowe metody rzutowania, zasady wykonywania prostych konstrukcji geometrycznych i zapisu konstrukcji różnych branż przemysłu spożywczego. |
|
Pełny opis: |
Kreślenie krzywych płaskich. Rzutowanie prostokątne. Rzut aksonometryczny. Szkicowanie. Rysunek wykonawczy istniejącego elementu. Wymiarowanie. Praca zespołowa. Schemat rozmieszczenia, strukturalny, ogólny i technologiczny. |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Dobrzański T. 2013. Rysunek techniczny maszynowy. WNT. Warszawa. 2. Grochowski B. 2006. Geometria wykreślna z perspektywą stosowaną. PWN. Warszawa. Uzupełniająca: 1. Pikoń A. 2009. AutoCAD 2020 PL : pierwsze kroki. Wydawnictwo Helion, Gliwice. 2. Kawka T. 1997. Rysunek techniczny : wykłady uzupełniające dla studentów uczelni rolniczych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Sczecin. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.