Gospodarowanie odpadami z elementami ochrony środowiska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.GOEO.SI.TGCXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Gospodarowanie odpadami z elementami ochrony środowiska |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: |
Gastronomia i catering dietetyczny, 1 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć • Problem powstawania i zagospodarowywania odpadów spożywczych. • Zagrożenia mikrobiologiczne związane z pozostałościami żywnościowymi oraz ich składowaniem. • Alternatywne rodzaje opakowań przeznaczonych na odpady BIO. • Zasada zero waste, food sharing - działania zapobiegające marnowaniu żywności. • Liczebność populacji zależna od zagęszczenia. Praktyczne rozwiązania gospodarowania żywnością w życiu codziennym: first in, first out; planowanie zakupów, przetwarzanie i konserwowanie żywności. Zużycie wody w produkcji żywności. • Charakterystyka żywności ekologicznej oraz konsekwencje wprowadzania produktów GMO. • Podstawowe definicje związane z zagospodarowywaniem odpadów i ich klasyfikacją. Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego - rodzaje i charakterystyka. Oczyszczanie powietrza. • Odpady stałe - recykling i jego rodzaje, przetwarzanie, przykłady recyklingu materiałów opakowaniowych. Materiały biodegradowalne. • Podstawowe pojęcia dotyczące gospodarki ściekami, podstawowe grupy składników ścieków, wyróżniki charakteryzujące obciążenie ścieków. Procesy oczyszczania ścieków w warunkach naturalnych, oczyszczanie metodami osadu czynnego i złóż biologicznych. Metody beztlenowe oczyszczania ścieków - produkcja biogazu. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Praca zbiorowa pod red. Jana Strzałko i Teresy Mossor- Pietraszewskiej. Kompendium wiedzy ekologii. Wydawnictwo Naukowe, PWN. Warszawa 2007. 2. Mackenzie A., Ball A.S., Virdee S.R. Ekologia. Krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN. Wydanie 2. 2019. 3. Elda P., Solomon , Linda R. Berg, Diana W. Martin. Biologia (wg VII wydania amerykańskiego). MULTICO. Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2007. Uzupełniająca 1. Begon M., Townsend C.R., Harper J. L. Ecology: From Individuals to Ecosystems. Blackwell Publishing 2005. 2. Krebs Charles J., Ekologia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: podstawowe rodzaje i charakterystykę odpadów gastronomicznych. Zna ekologiczne aspekty rolnictwa, rozumie wpływ warunków środowiska na zdrowie; zna główne szkodliwości środowiskowe: fizyczne, chemiczne, biologiczne oraz psychospołeczne oraz działania prewencyjne. konsekwencje wybranej technologii produkcji żywności (EKO, BIO, GMO) ze szczególnym uwzględnieniem jej wpływu na rozwój rolnictwa i zdrowia konsumenta. UMIEJĘTNOŚC - potrafi: prezentować metody składowania i kompostowania odpadów oraz ich segregacji; klasyfikować różne typy odpadów w celu ich optymalnego zagospodarowania. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: ciągłego podnoszenia własnych kompetencji oraz krytycznej oceny posiadanej wiedzy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów na podstawie zaliczenia w formie testowej - pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu – 70% Zaliczenie ćwiczeń na podstawie indywidualnego sprawozdania z ćwiczeń terenowych. Udział w ocenie końcowej przedmiotu - 30% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
WYK
CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Zdaniewicz | |
Prowadzący grup: | Magdalena Januszek, Paweł Satora, Marek Zdaniewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
Tematyka zajęć • Problem powstawania i zagospodarowywania odpadów spożywczych. • Zagrożenia mikrobiologiczne związane z pozostałościami żywnościowymi oraz ich składowaniem. • Alternatywne rodzaje opakowań przeznaczonych na odpady BIO. • Zasada zero waste, food sharing - działania zapobiegające marnowaniu żywności. • Liczebność populacji zależna od zagęszczenia. Praktyczne rozwiązania gospodarowania żywnością w życiu codziennym: first in, first out; planowanie zakupów, przetwarzanie i konserwowanie żywności. Zużycie wody w produkcji żywności. • Charakterystyka żywności ekologicznej oraz konsekwencje wprowadzania produktów GMO. • Podstawowe definicje związane z zagospodarowywaniem odpadów i ich klasyfikacją. Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego - rodzaje i charakterystyka. Oczyszczanie powietrza. • Odpady stałe - recykling i jego rodzaje, przetwarzanie, przykłady recyklingu materiałów opakowaniowych. Materiały biodegradowalne. • Podstawowe pojęcia dotyczące gospodarki ściekami, podstawowe grupy składników ścieków, wyróżniki charakteryzujące obciążenie ścieków. Procesy oczyszczania ścieków w warunkach naturalnych, oczyszczanie metodami osadu czynnego i złóż biologicznych. Metody beztlenowe oczyszczania ścieków - produkcja biogazu. |
|
Literatura: |
Podstawowa 1. Praca zbiorowa pod red. Jana Strzałko i Teresy Mossor- Pietraszewskiej. Kompendium wiedzy ekologii. Wydawnictwo Naukowe, PWN. Warszawa 2007. 2. Mackenzie A., Ball A.S., Virdee S.R. Ekologia. Krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN. Wydanie 2. 2019. 3. Elda P., Solomon , Linda R. Berg, Diana W. Martin. Biologia (wg VII wydania amerykańskiego). MULTICO. Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2007. Uzupełniająca 1. Begon M., Townsend C.R., Harper J. L. Ecology: From Individuals to Ecosystems. Blackwell Publishing 2005. 2. Krebs Charles J., Ekologia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
CWL
ŚR WYK
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Zdaniewicz | |
Prowadzący grup: | Magdalena Januszek, Paweł Satora, Marek Zdaniewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
Tematyka zajęć • Problem powstawania i zagospodarowywania odpadów spożywczych. • Zagrożenia mikrobiologiczne związane z pozostałościami żywnościowymi oraz ich składowaniem. • Alternatywne rodzaje opakowań przeznaczonych na odpady BIO. • Zasada zero waste, food sharing - działania zapobiegające marnowaniu żywności. • Liczebność populacji zależna od zagęszczenia. Praktyczne rozwiązania gospodarowania żywnością w życiu codziennym: first in, first out; planowanie zakupów, przetwarzanie i konserwowanie żywności. Zużycie wody w produkcji żywności. • Charakterystyka żywności ekologicznej oraz konsekwencje wprowadzania produktów GMO. • Podstawowe definicje związane z zagospodarowywaniem odpadów i ich klasyfikacją. Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego - rodzaje i charakterystyka. Oczyszczanie powietrza. • Odpady stałe - recykling i jego rodzaje, przetwarzanie, przykłady recyklingu materiałów opakowaniowych. Materiały biodegradowalne. • Podstawowe pojęcia dotyczące gospodarki ściekami, podstawowe grupy składników ścieków, wyróżniki charakteryzujące obciążenie ścieków. Procesy oczyszczania ścieków w warunkach naturalnych, oczyszczanie metodami osadu czynnego i złóż biologicznych. Metody beztlenowe oczyszczania ścieków - produkcja biogazu. |
|
Literatura: |
Podstawowa 1. Praca zbiorowa pod red. Jana Strzałko i Teresy Mossor- Pietraszewskiej. Kompendium wiedzy ekologii. Wydawnictwo Naukowe, PWN. Warszawa 2007. 2. Mackenzie A., Ball A.S., Virdee S.R. Ekologia. Krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN. Wydanie 2. 2019. 3. Elda P., Solomon , Linda R. Berg, Diana W. Martin. Biologia (wg VII wydania amerykańskiego). MULTICO. Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2007. Uzupełniająca 1. Begon M., Townsend C.R., Harper J. L. Ecology: From Individuals to Ecosystems. Blackwell Publishing 2005. 2. Krebs Charles J., Ekologia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.