Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Gospodarowanie odpadami z elementami ochrony środowiska

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.1s.GOEO.NI.TGCXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Gospodarowanie odpadami z elementami ochrony środowiska
Jednostka: Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Grupy: Gastronomia i catering dietetyczny, 1 sem, NI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Pełny opis:

Tematyka zajęć

• Problem powstawania i zagospodarowywania odpadów spożywczych.

• Zagrożenia mikrobiologiczne związane z pozostałościami żywnościowymi oraz ich składowaniem.

• Alternatywne rodzaje opakowań przeznaczonych na odpady BIO.

• Zasada zero waste, food sharing - działania zapobiegające marnowaniu żywności.

• Liczebność populacji zależna od zagęszczenia. Praktyczne rozwiązania gospodarowania żywnością w życiu codziennym: first in, first out; planowanie zakupów, przetwarzanie i konserwowanie żywności. Zużycie wody w produkcji żywności.

• Charakterystyka żywności ekologicznej oraz konsekwencje wprowadzania produktów GMO.

• Podstawowe definicje związane z zagospodarowywaniem odpadów i ich klasyfikacją. Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego - rodzaje i charakterystyka. Oczyszczanie powietrza.

• Odpady stałe - recykling i jego rodzaje, przetwarzanie, przykłady recyklingu materiałów opakowaniowych. Materiały biodegradowalne.

Literatura:

Podstawowa

1. Praca zbiorowa pod red. Jana Strzałko i Teresy Mossor- Pietraszewskiej. Kompendium wiedzy ekologii. Wydawnictwo Naukowe, PWN. Warszawa 2007.

2. Mackenzie A., Ball A.S., Virdee S.R. Ekologia. Krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN. Wydanie 2. 2019.

3. Elda P., Solomon , Linda R. Berg, Diana W. Martin. Biologia (wg VII wydania amerykańskiego). MULTICO. Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2007.

Uzupełniająca

1. Begon M., Townsend C.R., Harper J. L. Ecology: From Individuals to Ecosystems. Blackwell Publishing 2005.

2. Krebs Charles J., Ekologia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

podstawowe rodzaje i charakterystykę odpadów gastronomicznych. Zna ekologiczne aspekty rolnictwa, rozumie wpływ warunków środowiska na zdrowie; zna główne szkodliwości środowiskowe: fizyczne, chemiczne, biologiczne oraz psychospołeczne oraz działania prewencyjne.

konsekwencje wybranej technologii produkcji żywności (EKO, BIO, GMO) ze szczególnym uwzględnieniem jej wpływu na rozwój rolnictwa i zdrowia konsumenta.

UMIEJĘTNOŚC - potrafi:

prezentować metody składowania i kompostowania odpadów oraz ich segregacji; klasyfikować różne typy odpadów w celu ich optymalnego zagospodarowania.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

ciągłego podnoszenia własnych kompetencji oraz krytycznej oceny posiadanej wiedzy.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie na podstawie przygotowania i wygłoszenia raportu na zadany temat z zakresu wykładów. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu – 100%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Zdaniewicz
Prowadzący grup: Magdalena Januszek, Paweł Satora, Marek Zdaniewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

Tematyka zajęć

• Problem powstawania i zagospodarowywania odpadów spożywczych.

• Zagrożenia mikrobiologiczne związane z pozostałościami żywnościowymi oraz ich składowaniem.

• Alternatywne rodzaje opakowań przeznaczonych na odpady BIO.

• Zasada zero waste, food sharing - działania zapobiegające marnowaniu żywności.

• Liczebność populacji zależna od zagęszczenia. Praktyczne rozwiązania gospodarowania żywnością w życiu codziennym: first in, first out; planowanie zakupów, przetwarzanie i konserwowanie żywności. Zużycie wody w produkcji żywności.

• Charakterystyka żywności ekologicznej oraz konsekwencje wprowadzania produktów GMO.

• Podstawowe definicje związane z zagospodarowywaniem odpadów i ich klasyfikacją. Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego - rodzaje i charakterystyka. Oczyszczanie powietrza.

• Odpady stałe - recykling i jego rodzaje, przetwarzanie, przykłady recyklingu materiałów opakowaniowych. Materiały biodegradowalne.

Literatura:

Podstawowa

1. Praca zbiorowa pod red. Jana Strzałko i Teresy Mossor- Pietraszewskiej. Kompendium wiedzy ekologii. Wydawnictwo Naukowe, PWN. Warszawa 2007.

2. Mackenzie A., Ball A.S., Virdee S.R. Ekologia. Krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN. Wydanie 2. 2019.

3. Elda P., Solomon , Linda R. Berg, Diana W. Martin. Biologia (wg VII wydania amerykańskiego). MULTICO. Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2007.

Uzupełniająca

1. Begon M., Townsend C.R., Harper J. L. Ecology: From Individuals to Ecosystems. Blackwell Publishing 2005.

2. Krebs Charles J., Ekologia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Zdaniewicz
Prowadzący grup: Marek Zdaniewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

Tematyka zajęć

• Problem powstawania i zagospodarowywania odpadów spożywczych.

• Zagrożenia mikrobiologiczne związane z pozostałościami żywnościowymi oraz ich składowaniem.

• Alternatywne rodzaje opakowań przeznaczonych na odpady BIO.

• Zasada zero waste, food sharing - działania zapobiegające marnowaniu żywności.

• Liczebność populacji zależna od zagęszczenia. Praktyczne rozwiązania gospodarowania żywnością w życiu codziennym: first in, first out; planowanie zakupów, przetwarzanie i konserwowanie żywności. Zużycie wody w produkcji żywności.

• Charakterystyka żywności ekologicznej oraz konsekwencje wprowadzania produktów GMO.

• Podstawowe definicje związane z zagospodarowywaniem odpadów i ich klasyfikacją. Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego - rodzaje i charakterystyka. Oczyszczanie powietrza.

• Odpady stałe - recykling i jego rodzaje, przetwarzanie, przykłady recyklingu materiałów opakowaniowych. Materiały biodegradowalne.

Literatura:

Podstawowa

1. Praca zbiorowa pod red. Jana Strzałko i Teresy Mossor- Pietraszewskiej. Kompendium wiedzy ekologii. Wydawnictwo Naukowe, PWN. Warszawa 2007.

2. Mackenzie A., Ball A.S., Virdee S.R. Ekologia. Krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN. Wydanie 2. 2019.

3. Elda P., Solomon , Linda R. Berg, Diana W. Martin. Biologia (wg VII wydania amerykańskiego). MULTICO. Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2007.

Uzupełniająca

1. Begon M., Townsend C.R., Harper J. L. Ecology: From Individuals to Ecosystems. Blackwell Publishing 2005.

2. Krebs Charles J., Ekologia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)