Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Uprawa roślin rolniczych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.x.URR5A.SI.RROBX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Uprawa roślin rolniczych
Jednostka: Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Tematyka wykładów obejmuje wymagania klimatyczno-glebowe oraz stanowisko w zmianowaniu roślin w uprawach polowych oraz technologie uprawy ze szczególnym uwzględnieniem kierunków użytkowania roślin uprawnych. W ramach ćwiczeń studenci poznają budowę morfologiczna i anatomiczna roślin rolniczych, wartość użytkową, fazy rozwojowe oraz wpływ zabiegów agrotechnicznych na ich przebieg, długość okresu wegetacji, podział odmian rolniczych pod względem długości okresu wegetacji oraz kierunku użytkowania.

Pełny opis:

Szczegółowy program wykładów:

1.Rosliny okopowe bulwiaste: systematyka, wspólne cechy morfologiczne, wymagania glebowo-klimatyczne, powierzchnia i rejony uprawy.Technologia uprawy ziemniaków. Charakterystyka odmian w zależności od kierunku użytkowania, ze szczegółowym podziałem ziemniaków konsumpcyjnych, podział odmian pod kątem wczesności.

2.Topinambur. Znaczenie gospodarcze, morfologia, biologia rośliny oraz technologia uprawy.

3.Rośliny okopowe korzeniowe.Znaczenie gospodarcze, systematyka gatunków. Wspólne cechy morfologiczne roślin i korzeni, materiał siewny.

4.Technologia uprawy buraków cukrowych.

5.Technologia uprawy rzepy i brukwii. Tecchnologia uprawy marchwii i cykorii.

6.Zboża ozime. Znaczenie gospodarcze, wymagania glebowo - klimatyczne, systematyka pszenicy, technologia uprawy pszenicy ozimej. Żyto: znaczenie gospodarcze, wymagania glebowo - klimatyczne, systematyka, powierzchnia uprawy, technologia uprawy.

7.Pszenzyto ozime:znaczenie gospodarcze, wymagania glebowo -klimatyczne, systematyka, powierzchnia uprawy, technologia uprawy. Jęczmień ozimy: znaczenie gospodarcze, wymagania glebowo - klimatyczne, systematyka, technologia uprawy.

8.Ozime mieszanki i mieszaniny zbożowe.

Szczególowy program ćwiczeń.

1 Charakterystyka produkcji roślinnej oraz czynniki warunkujące plonowanie roślin

2 Rośliny zbożowe: 1. systematyka gatunków, 2. analiza morfologiczna roślin, 3. skład chemiczny surowca roślinnego, 4. wybrane zagadnienia agrotechniczne.

3 Rośliny okopowe korzeniowe: 1. systematyka gatunków, 2. analiza morfologiczna roślin, 3. skład chemiczny surowca roślinnego, 4. wybrane zagadnienia agrotechniczne.

4 Rośliny okopowe bulwiaste: 1. systematyka gatunków, 2. analiza morfologiczna roślin, 3. skład chemiczny surowca roślinnego, 4. wybrane zagadnienia agrotechniczne.

5 Rośliny oleiste: 1. systematyka gatunków, 2. analiza morfologiczna roślin, 3. skład chemiczny surowca roślinnego, 4. wybrane zagadnienia agrotechniczne.

6 Rośliny włókniste: 1. systematyka gatunków, 2. analiza morfologiczna roślin, 3. skład chemiczny surowca roślinnego, 4. wybrane zagadnienia agrotechniczne.

7 Rośliny motylkowate grubonasienne: 1. systematyka gatunków, 2. analiza morfologiczna roślin, 3. skład chemiczny surowca roślinnego, 4. wybrane zagadnienia agrotechniczne.

8 Rośliny motylkowate drobnonasienne: 1. systematyka gatunków, 2. analiza morfologiczna roślin, 3. skład chemiczny surowca roślinnego, 4. wybrane zagadnienia agrotechniczne.

9 Międzyplony i nasienna polowa uprawa traw : 1. systematyka gatunków, 2. analiza morfologiczna roślin, 3. skład chemiczny surowca roślinnego, 4. wybrane zagadnienia agrotechniczne.

Literatura:

1.Jasińska Z., Kotecki A. (red) 1999. Szczegółowa Uprawa Roślin. Wyd. AR Wrocław.

2.Gąsiorowski H. 1997. Jęczmień chemia i technologia. PWRiL.

3.Gąsiorowski H. 1995. Owies chemia i technologia. PWRiL.

4.Szweykowska A., Szweykowski J. 1999. Botanika. PWN.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)