Chemia rolna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.x.CHR3A.SI.RROXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chemia rolna |
Jednostka: | Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Skład chemiczny roślin , podstawowe prawa żywienia roślin. Niezbędne informacje dotyczące makro i mikroelementów. Nawozy mineralne i naturalne. Potrzeby pokarmowe i nawozowe roslin. Żyzność gleby, odczyn i potrzeby wapnowania. |
Pełny opis: |
WYKŁADY: Chemia rolna jak dyscyplina naukowa. Formy wystepowania i przemiany składników pokarmowych w glebie.Żyzność gleby, odczyn i potrzeby wapnowania.Niezbędne składniki pokarmowe do wzrostu irozwoju roślin.Podstawowe prawa nawozowe ĆWICZENIA Oznaczenie pH gleby oraz określenie potrzeb wapnowania metodą Schachtchabela i Kappena. Oznaczenie kationowej pojemności sorpcyjnej gleby Oznaczenie zawartości przyswajalnego potasu w glebie metodą Egnera-Riehma (metoda fotometrii płomieniowej) Oznaczenie zawartości przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma (metoda kolorymetryczna) Oznaczenie zawartości przyswajalnego manganu i cynku metodą Rinkisa (metoda ASA) Oznaczenie zawartości azotu w nawozach azotowych metodą formalinową Oznaczenie zawartości rozpuszczalnego w wodzie fosforu w superfosfacie metodą miareczkową. Oznaczenie zawartości azotu w materiale roślinnym metodą destylacyjną Oznaczenie zawartości fosforu w materiale roślinnym metodą wanadanowo-molibdenianową |
Literatura: |
E. Gorlach, T. Mazur, Chemia Rolna PWN, 2001 S. Mercik Chemia rolna SGGW, W-wa, 2004 T. Filipek Podstawy i skutki chemizacji agroekosystemów AR Lublin 1999r. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.