Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Chemia rolna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.x.CHR3A.SI.RROXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Chemia rolna
Jednostka: Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Skład chemiczny roślin , podstawowe prawa żywienia roślin. Niezbędne informacje dotyczące makro i mikroelementów. Nawozy mineralne i naturalne. Potrzeby pokarmowe i nawozowe roslin. Żyzność gleby, odczyn i potrzeby wapnowania.

Pełny opis:

WYKŁADY:

Chemia rolna jak dyscyplina naukowa.

Formy wystepowania i przemiany składników pokarmowych w glebie.Żyzność gleby, odczyn i potrzeby wapnowania.Niezbędne składniki pokarmowe do wzrostu irozwoju roślin.Podstawowe prawa nawozowe

ĆWICZENIA

Oznaczenie pH gleby oraz określenie potrzeb wapnowania metodą Schachtchabela i Kappena.

Oznaczenie kationowej pojemności sorpcyjnej gleby

Oznaczenie zawartości przyswajalnego potasu w glebie metodą Egnera-Riehma (metoda fotometrii płomieniowej)

Oznaczenie zawartości przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma (metoda kolorymetryczna)

Oznaczenie zawartości przyswajalnego manganu i cynku metodą Rinkisa (metoda ASA)

Oznaczenie zawartości azotu w nawozach azotowych metodą formalinową

Oznaczenie zawartości rozpuszczalnego w wodzie fosforu w superfosfacie metodą miareczkową.

Oznaczenie zawartości azotu w materiale roślinnym metodą destylacyjną

Oznaczenie zawartości fosforu w materiale roślinnym metodą wanadanowo-molibdenianową

Literatura:

E. Gorlach, T. Mazur, Chemia Rolna PWN, 2001

S. Mercik Chemia rolna SGGW, W-wa, 2004

T. Filipek Podstawy i skutki chemizacji agroekosystemów AR Lublin 1999r.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)