Uprawa roślin łąk i pastwisk
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.LKR.UPLIP.SI.HZOKX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Uprawa roślin łąk i pastwisk |
Jednostka: | Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z technologią uprawy roli oraz podstawowych roślin rolniczych z uwzględnieniem nowych odmian i kierunków użytkowania oraz podstawowych zasad gospodarki na użytkach zielonych |
Pełny opis: |
Tematyka przedmiotu - wykłady: 1.Charakterystyka produkcji roślinnej na świecie i w Polsce - 1 godz. 2.Siedliskowe uwarunkowania produkcji roślinnej - 1 godz. 3.Czynniki zmianowania, płodozmian. Mechaniczna uprawa roli - 1 godz. 4.Uprawa zbóż ozimych - 1 godz. 5.Uprawa zbóż jarych - 1 godz. 6.Technologie uprawy ziemniaka dla różnych kierunków użytkowania - 1 godz. 7.Technologia uprawy buraka cukrowego i innych roślin okopowych korzeniowych - 1 godz. 8.Uprawa roślin oleistych (rzepak, gorczyca) - 1 godz. 9.Uprawa wybranych roślin strączkowych (bobik, groch, łubin) - 1 godz. 10.Uprawa lucerny, koniczyny czerwonej i ich mieszanek z trawami na gruntach ornych - 1 godz. 11.Charakterystyka użytków zielonych w Polsce i Europie. - 1 godz. 12. Użytek zielony jako ekosystem półnaturalny i jego cechy - 1 godz. 12.Biologia rozwoju roślinności łąkowo-pastwiskowej (etapy wzrostu, przydatność użytkowa, konkurencyjność)- 1 godz. 13. Systematyka i metody oznaczania składu florystycznego runi - 1 godz. 14.Efektywność nawożenia użytków zielonych i koszty produkcji pasz (efektywność nawozowa składników, granica opłacalności, opłacalność różnych typów produkcji zwierzęcej) 15.Zabiegi pratotechniczne - 1 godz Tematyka przedmiotu - ćwiczenia: 1.Charakterystyka botaniczna roślin zbożowych, fazy rozwojowe, rozpoznawanie roślin i nasion - 2 godz. 2.Charakterystyka botaniczna roślin oleistych, fazy rozwojowe, rozpoznawanie roślin i nasion - 2 godz. 3.Charakterystyka botaniczna roślin okopowych, fazy rozwojowe, rozpoznawanie roślin i nasion - 2 godz. 4.Charakterystyka botaniczna roślin strączkowych, sposoby kiełkowania, fazy rozwojowe, rozpoznawanie roślin i nasion - 2 godz. 5.Charakterystyka botaniczna roślin motylkowatych drobnonasiennych, rozpoznawanie roślin i nasion - 2 godz. 6.Charakterystyka botaniczna roślin motylkowatych grubonasiennych, rozpoznawanie roślin i nasion - 2 godz. 7.Technologie uprawy pszenicy ozimej i jarej, założenia i projekty do wykonania dla kierunku użytkowania na ziarno pastewne - 2 godz. 8.Projekt technologii uprawy kukurydzy na: ziarno, CCM, zielonkę - kiszonkę oraz kukurydzy cukrowej i pękającej - 2 godz. 9.Projekt technologii uprawy buraka pastewnego i ziemniaka - 2 godz. 10. Znaczenie i uprawa międzyplonów dla celów pastewnych - 2 godz. 11.Uprawa bobiku, grochu jadalnego, łubinu na nasiona i pastewnego na zielonkę, technologia dla odmian tradycyjnych, samokończących i wąskolistnych - projekty kart technologicznych - 2 godz. 12.Projekt technologii uprawy koniczyny czerwonej i lucerny - 2 godz. 13.Rozpoznawanie nasion ważniejszych gatunków traw, zasady układania mieszanek - 2 godz. 14.Rozpoznawanie traw w stanie kwiatowym i bezkwiatowym - 2 godz. 15.Zaliczenie ćwiczeń - 2 godz. |
Literatura: |
1.Ogólna uprawa roli i roślin, PWRiL. 1996, praca zbiorowa 2.Szczegółowa uprawa roślin wyd. 2. 2003. WAR Wrocław, praca zbiorowa pod red. Z. Jasińskiej i A. Koteckiego 3.Łąkarstwo. Wyd. Kurpisz. 2005, pod red. M. Rogalskiego 4.Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych. 2005.Wyd. Wieś Jutra, praca zbiorowa pod red. J. Chotkowskiego 5.Szczegółowa uprawa roślin. Morfologia i biologia roślin uprawnych. Ziółek E., Grzywnowicz - Gazda Z., Lipińska M., Ziółek W. 1987. AR Kraków |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student posiada wiedzę o uwarunkowaniach produkcji roślinnej oraz zabiegach uprawy roli - zna przebieg wzrostu i rozwoju roślin rolniczych (fazy rozwojowe), ich budowę anatomiczną i morfologiczną oraz skład chemiczny organów zapasowych i ich wartość użytkową, - potrafi scharakteryzować technologię produkcji najważniejszych roślin rolniczych oraz gospodarowanie na trwałych użytkach zielonych Umiejętności: - rozpoznaje całe rośliny i ich nasiona, - oblicza normy wysiewu i dawki nawozów dla założonych warunków agrotechnicznych. Kompetencje społeczne: - rozumie znaczenie produkcji roślinnej dla bezpieczeństwa żywnościowego i produkcji pasz - ma świadomość etycznej odpowiedzialności związanej z produkcją zdrowej żywności i pasz |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: egzamin pisemny ograniczony czasowo - pytania otwarte Ćwiczenia: pisemne sprawdziany wiedzy oraz praktyczne rozpoznawanie roślin i nasion. Ocena końcowa - średnia ocen w trakcie semestru. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.