Uprawa roślin łąk i pastwisk
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.LKR.UPLIP.SI.HZOEX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Uprawa roślin łąk i pastwisk |
Jednostka: | Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z technologią uprawy roli oraz podstawowych roślin rolniczych z uwzględnieniem nowych odmian i kierunków użytkowania oraz podstawowych zasad gospodarki na użytkach zielonych |
Pełny opis: |
TEMATYKA WYKŁADÓW (15 godz.) 1. Charakterystyka produkcji roślinnej na świecie i w Polsce. 1 godz. 2. Siedliskowe uwarunkowania produkcji roślinnej. 1 godz. 3. Czynniki zmianowania, płodozmian. Mechaniczna uprawa roli. 1 godz. 4. Uprawa zbóż ozimych. 1 godz. 5. Uprawa zbóż jarych. 1 godz. 6. Technologie uprawy ziemniaka dla różnych kierunków użytkowania. 1 godz. 7. Technologia uprawy buraka cukrowego i innych roślin okopowych korzeniowych. 1 godz. 8. Uprawa roślin oleistych (rzepak, gorczyca). 1 godz. 9. Uprawa wybranych roślin strączkowych (bobik, groch, łubin). 1 godz. 10. Uprawa lucerny, koniczyny czerwonej i ich mieszanek z trawami na gruntach ornych. 1 godz. 11. Charakterystyka użytków zielonych w Polsce i Europie. . Użytek zielony jako ekosystem półnaturalny i jego cechy. 1 godz. 12. Biologia rozwoju roślinności łąkowo-pastwiskowej (etapy wzrostu, przydatność użytkowa, konkurencyjność). 1 godz. 13. Systematyka i metody oznaczania składu florystycznego runi. 1 godz. 14. Efektywność nawożenia użytków zielonych i koszty produkcji pasz (efektywność nawozowa składników, granica opłacalności, opłacalność różnych typów produkcji zwierzęcej). 1 godz. 15. Zabiegi pratotechniczne 1 godz. TEMATYKA ĆWICZEŃ (30 godz.) 1. Charakterystyka botaniczna roślin zbożowych, fazy rozwojowe, rozpoznawanie roślin i nasion. 2 godz. 2. Charakterystyka botaniczna roślin oleistych, fazy rozwojowe, rozpoznawanie roślin i nasion. 2 godz. 3. Charakterystyka botaniczna roślin okopowych, fazy rozwojowe, rozpoznawanie roślin i nasion. 2 godz. 4. Charakterystyka botaniczna roślin strączkowych, sposoby kiełkowania, fazy rozwojowe, rozpoznawanie roślin i nasion. 2 godz. 5. Charakterystyka botaniczna roślin motylkowatych drobnonasiennych, rozpoznawanie roślin i nasion. 2 godz. 6. Charakterystyka botaniczna roślin motylkowatych grubonasiennych, rozpoznawanie roślin i nasion. 2 godz. 7. Technologie uprawy pszenicy ozimej i jarej, założenia i projekty do wykonania dla kierunku użytkowania na ziarno pastewne. 2 godz. 8. Projekt technologii uprawy kukurydzy na: ziarno, CCM, zielonkę - kiszonkę oraz kukurydzy cukrowej i pękającej. 2 godz. 9. Projekt technologii uprawy buraka pastewnego i ziemniaka. 2 godz. 10. Znaczenie i uprawa międzyplonów dla celów pastewnych. 2 godz. 11. Uprawa bobiku , grochu jadalnego, łubinu na nasiona i pastewnego na zielonkę, technologia dla odmian tradycyjnych, samokończących i wąskolistnych - projekty kart technologicznych. 2 godz. 12. Projekt technologii uprawy koniczyny czerwonej i lucerny. 2 godz. 13. Rozpoznawanie nasion ważniejszych gatunków traw, zasady układania mieszanek. 2 godz. 14. Rozpoznawanie traw w stanie kwiatowym i bezkwiatowym. 2 godz. 15. Zaliczenie ćwiczeń. 2 godz. |
Literatura: |
Ogólna uprawa roli i roślin, PWRiL. 1996, praca zbiorowa Jasińska Z., Kotecki A. (red.): Szczegółowa uprawa roślin wyd. 2. 2003. WAR Wrocław, praca zbiorowa pod red. Z. Rogalski M. (red.) Łąkarstwo. Wyd. Kurpisz. 2005, Chotkowski J. (red.) Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych. 2005.Wyd. Wieś Jutra, Ziółek E., Grzywnowicz - Gazda Z., Lipińska M., Ziółek W. 1987. Szczegółowa uprawa roślin. Morfologia i biologia roślin uprawnych. AR Kraków |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student posiada wiedzę o uwarunkowaniach produkcji roślinnej oraz zabiegach uprawy roli - zna przebieg wzrostu i rozwoju roślin rolniczych (fazy rozwojowe), ich budowę anatomiczną i morfologiczną oraz skład chemiczny organów zapasowych i ich wartość użytkową, - potrafi scharakteryzować technologię produkcji najważniejszych roślin rolniczych oraz gospodarowanie na trwałych użytkach zielonych Umiejętności: - rozpoznaje całe rośliny i ich nasiona, - oblicza normy wysiewu i dawki nawozów dla założonych warunków agrotechnicznych. Kompetencje społeczne: - rozumie znaczenie produkcji roślinnej dla bezpieczeństwa żywnościowego i produkcji pasz - ma świadomość etycznej odpowiedzialności związanej z produkcją zdrowej żywności i pasz |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: egzamin pisemny ograniczony czasowo - pytania otwarte Ćwiczenia: pisemne sprawdziany wiedzy oraz praktyczne rozpoznawanie roślin i nasion. Ocena końcowa - średnia ocen w trakcie semestru. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.