Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy gospodarki żywnościowej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.Fs4.PGŻ.SI.RROXZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy gospodarki żywnościowej
Jednostka: Katedra Statystyki i Polityki Społecznej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Kierunek studiów: Rolnictwo ECTS 2/ semestr

Profil: ogólnoakademicki /Forma i poziom: NLI

status: przedmiot fakultatywny

Wymagania wstępne: brak

Celem kursu jest zapoznanie słuchaczy z istotą gospodarki żywnościowej oraz jej rolą w życiu gospodarczym i społecznym kraju.a treść wykładów składają się zagadnienia wprowadzające w problematykę gospodarki żywnościowej, przedstawiające sytuację żywnościową świata oraz problemy wyżywienia ludności poszczególnych regionów.W dalszej kolejności treścią wykładów będzie charakterystyka kompleksu żywnościowego w Polsce oraz poszczególnych jego elementów, tj.: produkcji rolniczej, przetwórstwa, przemysłu środków produkcji oraz sfery usług i szeroko pojętego otoczenia.Końcowa część wykładów poświęcona zostanie regionalnym aspektom gospodarki żywnościowej ze szczególnym uwzględnieniem krajów Unii Europejskiej.

Pełny opis:

Tematyka wykładów (W):

1. Wprowadzenie w problematykę gospodarki żywnościowej. Podstawowe pojęcia.

2. Miejsce gospodarki żywnościowej w badaniach naukowych i literaturze.

3. Sytuacja żywnościowa świata. Światowa produkcja żywności, a problem ubóstwa i głodu.

4. Dotychczasowy rozwój sektora żywnościowego i jego miejsce w strukturze gospodarczej kraju.

5. Potencjał produkcyjny i kierunki rozwoju poszczególnych składników kompleksu żywnościowego.

W6. Rolnictwo jako wyjściowy (surowcowy) segment sektora żywnościowego.

7. Problem efektywności i wydajności podstawowych czynników wytwórczych w rolnictwie.

8. Przemysł przetwórczy i jego rola w rozwoju sektora żywnościowego.

9. Przemysł środków produkcji dla rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego.

10. Otoczenie rolnictwa i gospodarki żywnościowej (obrót rolny, handel, usługi).

11. Rynek żywnościowy i czynniki wpływające na jego rozwój.

12. Problemy równowagi w rozwoju sektora żywnościowego i pozostałych dziedzin gospodarki.

13. Regionalne aspekty produkcji żywności i jej związki ze środowiskiem przyrodniczym.

14. Rola międzynarodowych powiązań w unowocześnianiu krajowej gospodarki żywnościowej.

15. Tendencje w dalszym rozwoju sektora żywnościowego w Polsce. Zaliczanie przedmiotu.

Tematyka ćwiczeń (C):

1. Zasady i cele polityki rolno-żywnościowej państwa. 

2. Znaczenie rolnictwa w gospodarce kraju.

3. Otoczenie instytucjonalne gospodarki żywnościowej (ARR, ARiMR i inne).

4. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich – podstawowe informacje

5. Braki żywności w niektórych miejscach na Ziemi a problem ubóstwa.

6. Dioksyny, "odświeżanie żywności" (Constar), ptasia grypa i BSE oraz inne problemy zglobalizowanej gospodarki żywnościowej.

7. Niekonwencjonalne sposoby produkcji rolniczej.

8. Rolnictwo ekologiczne i produkcja tzw. zdrowej żywności.

9. Organizacja sprzedaży produktów rolnych i żywnościowych.

10. Rynek maszyn rolniczych w Polsce.

11. Fundusze unijne z których można finansować rozwój gospodarki żywnościowej.

12. Charakterystyka producentów wybranych produktów żywnościowych.

13. Spożycie wybranych produktów żywnościowych w Polsce per capita.

14. Udział Polski w międzynarodowym handlu żywnością przed wejściem Polski do UE.

15. Udział Polski w międzynarodowym handlu żywnością - Polska członkiem UE. Zaliczenie przedmiotu.

Bilans nakładu pracy studenta z przedmiotu: Podstawy gospodarki żywnościowej

wykład 15

ćwiczenia 15

Zaliczenie końcowe 1

konsultacje 1

Razem godzin: 32

Liczba punktów ECTS: 1,28

Przygotowanie prezentacji ze swojej pracy 10

Penetracja literatury i innych źródeł 8

Razem godzin: 18

Liczba punktów ECTS: 0,72

RAZEM GODZINY PRAKTYCZNE: 50

Ogółem liczba punktów ECTS: 2

Literatura:

Podstawowa

1. Urban S. 2004. Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego. Wrocław.

2. Urban S. Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego. Wrocław

3. Łuczko-Bakuła W. Chomczuk T. i inni. 2004. Gospodarka żywnościowa i obszary wiejskie wobec procesu globalizacji. Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu.

Uzupełniająca

1. Rejman, K. Halicka E. 2001. Gospodarka żywnościowa : przewodnik do ćwiczeń. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

2. Jasiulewicz M., Gostomczyk W., Kiełczewski R. 2002. Przewodnik do ćwiczeń z agrobiznesu. Wydawnictwo Uczelniane Politechnika Koszalińska. Koszalin.

Efekty uczenia się:

Wiedza Student:

- charakteryzuje wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich,

- posiada wiedzę o funkcjonowaniu gospodarki rynkowej, roli i funkcji instytucji finansowych i gospodarczych oraz metodach zarządzania,

- wykazuje znajomość metod doradztwa rolniczego, analizy ekonomicznej gospodarstw i prognozowania plonu.

Umiejętności:

- prezentuje własne poglądy z wykorzystaniem różnych form oraz uczestniczy w dyskusji celem osiągnięcia wspólnego stanowiska,

- korzysta z komputerowego wspomagania w zakresie zbierania danych, obliczeń, interpretacji oraz prezentacji wyników,

- posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym z zakresu treści nauczania powiązanych z tematem pracy dyplomowej.

Kompetencje społeczne:

- rozumie potrzebę ustawicznego podnoszenia poziomu wiedzy,

- rozwiązuje postawione zadania samodzielnie lub w zespole spełniając wyznaczone funkcje,

- wykorzystuje wiedzę i umiejętności w celu realizacji postawionych zadań .

Metody i kryteria oceniania:

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W,

U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej

składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K)

efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U

lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%),

ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej

kryteriami formalnymi.

Zaliczenie ćwiczeń (ocena formująca):

- ocena z przygotowania do zajęć zadań problemowych z zakresu tematyki przedmiotu

- aktywność na zajęciach

- ocena za przygotowanie prezentacji wybranego zagadnienia w formie ustnej

Zaliczenie wykładów:

Test wielokrotnego wyboru w pierwszym terminie oraz egzamin ustny w kolejnych terminach

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi.

Ocena końcowa = 0,6 ocena z E+0,4 ocena podsumowująca z ćwiczeń

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Puchała
Prowadzący grup: Jacek Puchała
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Puchała
Prowadzący grup: Jacek Puchała
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Puchała
Prowadzący grup: Jacek Puchała
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Puchała, Dagmara Zuzek
Prowadzący grup: Dagmara Zuzek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)