Przedsiębiorczość
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F5.PRZ.NL.REKXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przedsiębiorczość |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z wiadomościami dotyczącymi przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, nabycie umiejętności zakładania małej firmy, działalność gospodarcza, czynności przygotowawcze przed założeniem firmy, zakładanie firmy, infrastrukturalna przedsiębiorczość, środki UE wspierające przedsiębiorczość. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Przedsiębiorczość w teorii i praktyce (1h). 2.Organizacyjno-prawne formy przedsiębiorczości (1h) 3.Modele przedsiębiorczości i uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości(1h) 4. Przesłanki ekonomiczne, społeczne, motywujące do przedsiębiorczości (1h) 5. Zarządzanie przez przedsiębiorczość (1h) 6. Znaczenie przedsiębiorczości w rozwoju lokalnym i bariery rozwoju (1h) 7. Pojęcie działalności gospodarczej, pojęcie przedsiębiorcy, MSP, cechy osoby przedsiębiorczej (1h) 8. Cele działania w small biznesie i źródła dochodów przedsiębiorców. Pojęcie przedsiębiorcy. Oznaczenie przedsiębiorcy (1h) 9. Czynności przygotowawcze związane z działalnością gospodarczą (2h) 10. Etapy i czynności związane z założeniem firmy (2h) 11. Podatek dochodowy – ogólna charakterystyka karty podatkowej, ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, zasad ogólnych(1h) 12. Inkubatory, centra przedsiębiorczości (1h) 13. Środki UE wspierające przedsiębiorczość(2h) Tematyka wykładów: 1. Przedsiębiorczość w teorii i praktyce (1h). 2.Organizacyjno-prawne formy przedsiębiorczości (1h) 3.Modele przedsiębiorczości i uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości(1h) 4. Przesłanki ekonomiczne, społeczne, motywujące do przedsiębiorczości (1h) 5. Zarządzanie przez przedsiębiorczość (1h) 6. Znaczenie przedsiębiorczości w rozwoju lokalnym i bariery rozwoju (1h) 7. Pojęcie działalności gospodarczej, pojęcie przedsiębiorcy, MSP, cechy osoby przedsiębiorczej (1h) 8. Cele działania w small biznesie i źródła dochodów przedsiębiorców. Pojęcie przedsiębiorcy. Oznaczenie przedsiębiorcy (1h) 9. Czynności przygotowawcze związane z działalnością gospodarczą (2h) 10. Etapy i czynności związane z założeniem firmy (2h) 11. Podatek dochodowy – ogólna charakterystyka karty podatkowej, ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, zasad ogólnych(1h) 12. Inkubatory, centra przedsiębiorczości (1h) 13. Środki UE wspierające przedsiębiorczość(2h) Tematyka ćwiczeń: 1. Podstawowe formy prawne działalności gospodarczej - pojęcie przedsiębiorczości i przedsiębiorcy(1h) 2.Formy działalności związanej z zasobami podmiotu, interpretacja definicji działalności gospodarczej (1h) 3.Czynności przygotowawcze dotyczące założenia firmy (powód, motyw, korzyść) (1h) 4. Korzyści pracy u siebie, u kogoś, cechy, umiejętności i sposoby działania osoby przedsiębiorczej (1h) 5. Film: Jestem osoba przedsiębiorczą - dyskusja (1h) 6. Etapy zakładania firmy(1h) 7. Film: Zakładam firmę, dyskusja (2h) 8. Analiza rynku. Lokalizacja firmy (1h) 9.Wstępny plan biznesu - ocena pomysłu, oszacowanie kosztów, dochodów w firmie handlowej i produkcyjnej(1h) 10. Regon, KRS, zezwolenia, koncesje, działalność regulowana (2h) 11. Projekt założenia firmy, metodyka, przykłady (2h) 12. Rodzaje ryzyka w przedsiębiorczości i przeciwdziałanie ryzyku. Organizowanie infrastruktury przedsiębiorczości(1h) |
Literatura: |
Podstawowa: Praca zbiorowa pod red. B.Piaseckiego; Ekonomika i zarządzanie małą firmą. PWN, Warszawa-Łódź, 1999 Uzupełniająca: Markowski W.J.; ABC small business'u. Wyd.Marcus s.c.Łódź, 2004 Film: Jestem osobą przedsiębiorczą. Synergia, Gdańsk, 2005 Film: Zakładam firmę. Synergia, Gdańsk, 2005 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Zna i rozumie zachowania "uczestników" rynku: producentów, konsumentów i pracowników, - zna ogólne zasady tworzenia form indywidualnej przedsiębiorczości, prowadzenia działalności gospodarczej Umiejętności: Potrafi zaplanować oraz prowadzić działalność gospodarczą wg różnych form organizacyjno-prawnych. Kompetencje społeczne: Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Jest przekonany o potrzebie podejmowania 1 działań gospodarczych. |
Metody i kryteria oceniania: |
- podstawowe wiadomości o przedsiębiorczości - test (wykłady), - dyskusja plenarna - etapy zakładania firmy (ćwiczenia), - zadanie indywidualne - zasady lokalizacji firmy (ćwiczenia), - pytania problemowe dotyczące przedsiębiorczości (ćwiczenia, zaliczenie końcowe) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.