Podstawy produkcji ogrodniczej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F5.PPO.NI.RROAX.O |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy produkcji ogrodniczej |
Jednostka: | Zakład Żywienia Roślin |
Grupy: |
Rolnictwo, 5 sem, niestacj. inż. fakultety |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie studentów ze specyfiką produkcji roślin w trzech głównych działach ogrodnictwa, tj. warzywnictwa, sadownictwa i kwiaciarstwa. Przedstawienie zagadnień związanych z różnymi technologiami uprawy, nawożenia i przechowywania plonów. Poznanie sposobów rozmnażania roślin, a także charakteryzowania wartości odżywczej i dekoracyjnej produktów ogrodniczych. Stan i kierunki rozwoju produkcji ogrodniczej. Produkcja sadownicza. Charakterystyka warzywnictwa: wielkość produkcji warzywniczej, znaczenie warzyw, ekonomiczne problemy produkcji warzywniczej. Technologie uprawy roślin z siewu nasion wprost do gruntu i z rozsady. Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie roślin ogrodniczych. Zmianowanie. Zasady nawożenia sadów, warzyw i roślin ozdobnych. Zbiór plonów i przygotowanie do sprzedaży. Przechowywanie. Technologie upraw pod osłonami. Rozmnażanie roślin ogrodniczych. Wartość biologiczna i odżywcza warzyw oraz owoców. Wartość dekoracyjna roślin ozdobnych. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Stan i kierunki rozwoju produkcji ogrodniczej - charakterystyka. Ogólne wiadomości o roślinach sadowniczych i warunkach przyrodniczych rozwoju sadownictwa. Rozmnażanie roślin sadowniczych.2 Intensyfikacja produkcji sadowniczej i zakładanie sadu. Utrzymywanie gleby w sadzie. Nawożenie sadu.2 Zasady pielęgnacji sadu. Zabiegi fitosanitarne. Zbiór i warunki przechowywania owoców.1 Charakterystyka warzywnictwa: wielkość produkcji warzywniczej, znaczenie warzyw, ekonomiczne problemy produkcji warzywniczej.1 Czynniki wzrostu i rozwoju roślin warzywnych. Zmianowanie i nawożenie roślin warzywnych.1 Technologia uprawy warzyw z siewu nasion wprost do gruntu i z rozsady. Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie warzyw.1 Przyspieszona produkcja warzyw. Zbiór warzyw i przygotowanie do sprzedaży. Przechowywanie warzyw.2 Tematyka ćwiczeń audytoryjnych: Wybrane zagadnienia z planowania i produkcji ogrodniczej: dobór stanowiska, gatunku i odmiany w zmianowaniu, z uwzględnieniem kierunku produkcji, warunków przyrodniczych oraz intensyfikacji produkcji.2 Technologie upraw roślin ogrodniczych pod osłonami. Podłoża.2 Rozmnażanie roślin ogrodniczych. Szkółkarstwo szczepienie, okulizacja. Produkcja rozsad.2 Zasady nawożenia sadów, warzyw i roślin ozdobnych stosowane metody ustalania potrzeb nawożenia. Sposób pobierania prób gleby, pożywki oraz materiału roślinnego do oceny stanu odżywienia roślin.2 Wartość biologiczna i odżywcza warzyw oraz owoców. Wartość dekoracyjna roślin ozdobnych. Funkcja terenów zieleni.2 Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: - 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 50; ECTS: 2 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 20; ECTS: 0,8 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 10; ECTS: 0,4 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 30; ECTS: 1,2 |
Literatura: |
Kołota E., Orłowski M., Bac S., Biesiada A., Ostrowska K., Mynett K., 2000. Podstawy ogrodnictwa. WSiP. Skąpski H., Dąbrowska B., 1994. Uprawa warzyw w polu. Wydaw. SGGW. Orłowski M., Kołota E., 1999. Uprawa warzyw. Wydaw. Brasika. Chmiel B., 1998. Uprawa roślin ozdobnych. PWRiL. Pieniążek S., 2000. Sadownictwo. PWRiL. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna kierunki produkcji ogrodniczej. Posiada podstawowe wiadomości z zakresu warzywnictwa, sadownictwa i kwiaciarstwa. Ma ogólną wiedzę na temat wpływu warunków siedliska (glebowo-klimatycznych) na wielkość i jakość produkcji ogrodniczej. Zna metody zakładania i pielęgnacji plantacji sadowniczej i warzywnej. Posiada podstawową wiedzę z zakresu zbioru plonów i przechowalnictwa warzyw i owoców. Zna nowoczesne technologie uprawy wykorzystywane w produkcji roślin ogrodniczych w polu i pod osłonami. Umiejętności Interpretuje wyniki analiz chemicznych gleby i materiału roślinnego. Formuje wnioski dotyczące potrzeb nawożenia i terminów stosowania nawozów. Identyfikuje i analizuje zjawiska wpływające na produkcję ogrodniczą oraz wartość biologiczną i zdrowotną plonu. Posiada zdolność podejmowania działań w oparciu o technologie uprawy roślin ogrodniczych pozwalającą na poprawę plonowania i jakości uzyskiwanego plonu Dokonuje wyboru gatunków, metod uprawy do warunków siedliska w celu optymalizacji wielkości i jakości plonu roślin ogrodniczych Potrafi ocenić walory dekoracyjne poszczególnych gatunków roslin ozdobnych. Rozróżnia funkcje terenów zieleni. Kompetencje społeczne Potrafi pracować w grupie i kierować małym zespołem Posiada świadomość odpowiedzialności i ryzyka oraz skutków ekonomicznych i społecznych poznanych systemów i metod uprawy roślin ogrodniczych Ma świadomośc wpływu rolnictwa na kształtowanie i stan środowiska naturalnego. |
Metody i kryteria oceniania: |
wykłady - egzamin pisemny ograniczony czasowo ćwiczenia - sprawdziany, grupowe zaliczenie projektu, grupowe zaliczenie raportu 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.