Ekonomika konsumpcji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F5.EKK.SL.RZEKX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika konsumpcji |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw |
Grupy: |
Ekonomia, 5 sem, stacj. licencjat fakultety Zarządzanie, 5 sem, stacj. licencjat fakultety |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: EKONOMIA, ZARZĄDZANIE / ECTS:2 / semestr 5 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL Status: fakultatywny Wymagania wstępne: brak |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Terminologia sfery konsumpcji - pojęcie konsumpcji i jej sfery, klasyfikacja konsumpcji - 2 godz. 2. Determinanty konsumpcji indywidualnej i społecznej - 2 godz. 3. Konsument i gospodarstwo domowe jako podmioty konsumpcji - 1 godz. 4. Procesy globalizacji konsumpcji - jej przyczyny i skutki - 2 godz. 5. Zjawisko etnocentryzmu konsumenckiego - 2 godz. 6. Nowe tendencje w sferze konsumpcji - m.in. ekologizacja, serwicyzacja, domocentryzacja, wirtualizacja, dekonsumpcja, prosumpcja - 4 godz. 7. Ochrona i edukacja w sferze konsumpcji - konsument i jego prawa, polityka konsumencka w Polsce - 2 godz. Ćwiczenia 1. Źródła informacji o konsumpcji - źródła wyczerpujące i niewyczerpujące. Mierniki konsumpcji - 2 godz. 2. Czynniki demograficzne i ch wpływ na konsumpcję - 2 godz. 3. Konsumpcja w ujęciu przedmiotowym - normy i wzory spożycia - 2 godz. 4. Konsumpcja w ujęciu podmiotowym - budżety gospodarstw domowych, konsumpcja w gospodarstwach domowych, zmiany konsumpcji w czasie - 2 godz. 5. Przestrzenna struktura konsumpcji - konsumpcja i jej uwarunkowania w układzie regionalnym - 2 godz. 6. Zjawiska kształtujące zachowania konsumentów i konsumpcję - 4 godz. 7. Kolokwium zaliczeniowe - 1 godz. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 34 godz. w tym: wykłady 15 godz. ćwiczenia 15 godz. konsultacje 2 godz. udział w badaniach 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 2 godz. e-learning 0 godz. Praca własna 16 godz. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Bywalec Cz., Rudnicki L.: Konsumpcja. PWE, Warszawa,2002 2. Kieżel E. (red.): Rynkowe zachowania konsumentów. AE Katowice 1999 3. Krasiński Z., Piasny J., H. Szulce H.: Ekonomika konsumpcji. PWE, Warszawa 1984 Uzupełniająca: 4. Światowy G.: Zachowania konsumenckie, AE Wrocław 1994 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student posiada ogólną wiedzę dotyczącą konsumpcji oraz czynników ją kształtujących, - student identyfikuje oraz charakteryzuje zjawiska, które zachodzą obecnie w sferze konsumpcji, - student zna problematykę edukacji i ochrony konsumentów. Umiejętności: - student, posługując się różnymi miernikami, wykonuje proste analizy ukazujące tendencje w konsumpcji w różnych ujęciach, - student identyfikuje podstawowe prawa ekonomiczne zachodzące w sferze konsumpcji. Kompetencje społeczne: - student nabiera umiejętności oceny zjawisk oraz krytycznego myślenia, - student wykształca w sobie zdolności wystąpień publicznych, - student potrafi zorganizować pracę swoją i małego zespołu. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Forma pisemna. Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia definiowaną w następujący sposób: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ćwiczenia: forma pisemna + przygotowanie referatu. Zakresy procentowe niezbędne do uzyskania poszczególnych ocen takie same jak w przypadku oceny z wykładów. Ocena z kursu jest średnią ocen z wykładów i ćwiczeń. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWA
CWA
CWA
CWA
CWA
CWA
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 90 miejsc
Wykład, 15 godzin, 90 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Marcin Kopyra, Renata Matysik-Pejas | |
Prowadzący grup: | Marcin Kopyra | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWA
CWA
CWA
CZ CWA
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 135 miejsc
Wykład, 15 godzin, 135 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Marcin Kopyra, Renata Matysik-Pejas | |
Prowadzący grup: | Marcin Kopyra | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.