Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika konsumpcji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.F5.EKK.SL.RZEKX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika konsumpcji
Jednostka: Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw
Grupy: Ekonomia, 5 sem, stacj. licencjat fakultety
Zarządzanie, 5 sem, stacj. licencjat fakultety
Punkty ECTS i inne: 2.00 LUB 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

KIERUNEK STUDIÓW: EKONOMIA, ZARZĄDZANIE / ECTS:2 / semestr 5

Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL

Status: fakultatywny

Wymagania wstępne: brak

Pełny opis:

Wykłady:

1. Terminologia sfery konsumpcji - pojęcie konsumpcji i jej sfery, klasyfikacja konsumpcji - 2 godz.

2. Determinanty konsumpcji indywidualnej i społecznej - 2 godz.

3. Konsument i gospodarstwo domowe jako podmioty konsumpcji - 1 godz.

4. Procesy globalizacji konsumpcji - jej przyczyny i skutki - 2 godz.

5. Zjawisko etnocentryzmu konsumenckiego - 2 godz.

6. Nowe tendencje w sferze konsumpcji - m.in. ekologizacja, serwicyzacja, domocentryzacja, wirtualizacja, dekonsumpcja, prosumpcja - 4 godz.

7. Ochrona i edukacja w sferze konsumpcji - konsument i jego prawa, polityka konsumencka w Polsce - 2 godz.

Ćwiczenia

1. Źródła informacji o konsumpcji - źródła wyczerpujące i niewyczerpujące. Mierniki konsumpcji - 2 godz.

2. Czynniki demograficzne i ch wpływ na konsumpcję - 2 godz.

3. Konsumpcja w ujęciu przedmiotowym - normy i wzory spożycia - 2 godz.

4. Konsumpcja w ujęciu podmiotowym - budżety gospodarstw domowych, konsumpcja w gospodarstwach domowych, zmiany konsumpcji w czasie - 2 godz.

5. Przestrzenna struktura konsumpcji - konsumpcja i jej uwarunkowania w układzie regionalnym - 2 godz.

6. Zjawiska kształtujące zachowania konsumentów i konsumpcję - 4 godz.

7. Kolokwium zaliczeniowe - 1 godz.

Struktura aktywności studenta:

zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 34 godz.

w tym: wykłady 15 godz.

ćwiczenia 15 godz.

konsultacje 2 godz.

udział w badaniach 0 godz.

obowiązkowe praktyki i staże 0 godz.

udział w egzaminie i zaliczeniu 2 godz.

e-learning 0 godz.

Praca własna 16 godz.

Literatura:

Podstawowa:

1. Bywalec Cz., Rudnicki L.: Konsumpcja. PWE, Warszawa,2002

2. Kieżel E. (red.): Rynkowe zachowania konsumentów. AE Katowice 1999

3. Krasiński Z., Piasny J., H. Szulce H.: Ekonomika konsumpcji. PWE, Warszawa 1984

Uzupełniająca:

4. Światowy G.: Zachowania konsumenckie, AE Wrocław 1994

Efekty uczenia się:

Wiedza:

- student posiada ogólną wiedzę dotyczącą konsumpcji oraz czynników ją kształtujących,

- student identyfikuje oraz charakteryzuje zjawiska, które zachodzą obecnie w sferze konsumpcji,

- student zna problematykę edukacji i ochrony konsumentów.

Umiejętności:

- student, posługując się różnymi miernikami, wykonuje proste analizy ukazujące tendencje w konsumpcji w różnych ujęciach,

- student identyfikuje podstawowe prawa ekonomiczne zachodzące w sferze konsumpcji.

Kompetencje społeczne:

- student nabiera umiejętności oceny zjawisk oraz krytycznego myślenia,

- student wykształca w sobie zdolności wystąpień publicznych,

- student potrafi zorganizować pracę swoją i małego zespołu.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady:

Forma pisemna.

Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia definiowaną w następujący sposób:

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

Ćwiczenia: forma pisemna + przygotowanie referatu.

Zakresy procentowe niezbędne do uzyskania poszczególnych ocen takie same jak w przypadku oceny z wykładów.

Ocena z kursu jest średnią ocen z wykładów i ćwiczeń.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 90 miejsc więcej informacji
Wykład, 15 godzin, 90 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Kopyra, Renata Matysik-Pejas
Prowadzący grup: Marcin Kopyra
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 135 miejsc więcej informacji
Wykład, 15 godzin, 135 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Marcin Kopyra, Renata Matysik-Pejas
Prowadzący grup: Marcin Kopyra
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)