Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Monitoring zagrożeń środowiskowych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.F4s.MZS.SI.RBIOZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Monitoring zagrożeń środowiskowych
Jednostka: Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

KIERUNEK STUDIÓW : BIOGOSPODARKA / ECTS:3 /semestr: 5

Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SI

status: kierunkowy

Wymagania wstępne: brak

Monitoring zagrożeń środowiskowych jest związany z procesami naturalnie zachodzącymi w środowisku oraz z ludzką działalnością może odnosić się do poszczególnych elementów środowiska, gospodarki lub oddziaływania wytworów techniki na środowisko. Analiza zagrożeń środowiskowych jest jednym z nieodzownych elementów zarządzania środowiskiem oraz reagowania na niekorzystne zmiany spowodowane antropopresją. W ramach tych działań należy uwzględnić nie tylko czynniki fizyczne i chemiczne obciążające środowisko, ale także czynniki mikrobiologiczne, które w ostatnim czasie nabierają szczególnego znaczenia. W ramach przedmiotu omówione zostaną czynniki fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne mające wpływ na jakość środowiska.

Pełny opis:

Wykłady:

1 – 2. Koncepcja monitoringu środowiska naturalnego, podstawy prawne, cele, zadania i organizacja systemu monitoringu. Zintegrowany monitoring środowiska.

3 – 4 . Czynniki fizyczne i chemiczne zagrażające czystości powietrza, wód i gleby. Przepisy, charakterystyka zagrożeń, pomiary zanieczyszczeń "in situ", systemy zdalnego monitorowania, monitorowanie poprzez obserwacje skutków zanieczyszczeń.

5. Monitoring lasów w Polsce. Strefy zagrożenia lasów poprzez czynniki biotyczne i abiotyczne.

6 – 7. Oddziaływanie instalacji do biologicznego przetwarzania odpadów na różne elementy środowiska oraz monitoring emisji.

8 – 9. Czynniki mikrobiologiczne zagrażające czystości powietrza, wód i gleby. Przepisy, charakterystyka zagrożeń, systemy pomiarów.

10 – 11. Zagrożenia mikrobiologiczne w środowisku pracy.

12 – 13. Klęski żywiołowe i ich wpływ na stan środowiska. Procedury postępowania.

14 – 15. Trendy rozwojowe w zakresie badań środowiskowych.

Ćwiczenia:

1 – 2. Zasady pobierania i przygotowania prób środowiskowych do analizy oraz system jakości w PMŚ dotyczący laboratoriów i sieci pomiarowych.

3 – 5. Zawartość metali ciężkich w materiale roślinnym - ocena pod względem ich przydatności. Zawartość metali ciężkich w materiale glebowym - ocena stopnia zanieczyszczenia oraz określenie podatności gleb na degradację wynikającą z nadmiernej depozycji metali ciężkich.

6 – 8. Nawozy, polepszacze glebowe, odpady dopuszczone do stosowania przyrodniczego jako czynniki zagrażające czystości środowiska glebowego

9 – 10. BHP. Charakterystyka mikroorganizmów szkodliwych dla ludzi i zwierząt występujących w środowisku. Źródła mikroorganizmów w środowisku.

11 - 12. Metody pośrednie i bezpośrednie oznaczania liczny drobnoustrojów.

13 – 14 . Zagrożenia mikrobiologiczne w środowisku pracy. Izolacja i hodowla mikroorganizmów ze środowiska.

15. Wskaźniki mikrobiologiczne w ocenie powietrza, wód i gleby

Struktura aktywności studenta:

zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 37 godz., ECTS** 1,2

w tym:

wykłady 15 godz.

ćwiczenia i seminaria 15 godz.

konsultacje 5 godz.

udział w badaniach 0 godz.

obowiązkowe praktyki i staże 0 godz.

udział w egzaminie i zaliczeniu 2 godz.

e-lerning 0 godz.

Praca własna (1,8 ECTS**)53 godz.

Literatura:

Podstawowa:

1. Mniszek W. Koncepcja i metody zintegrowanego monitoringu środowiska i zdrowia http://www.ietu.katowice.pl/wpr/Dokumenty/Materialy_szkoleniowe/Szkol2/17-mniszek.pdf

2. Pepper I.L., Gerba C.G. 2005. Environmental Microbiology. A laboratory manual. 2nd edition. Elsevier AP, Amsterdam, 209.

3. Błaszczyk M.K. 2007. Mikroorganizmy w ochronie środowiska. PWN. Warszawa, 195.

4. Błaszczyk M.K. 2010. Mikrobiologia środowisk. PWN. Warszawa, 392.

5. Program Państwowego Monitoringu Środowiska na lata 2016 - 2020. Wyd. Główny Inspektor Ochrony Środowiska, Warszawa, ss. 103.

Uzupełniająca

1. Stepnowski P., Synak E., Szafranek B., Kaczyński Z. 2010. Monitoring i analityka zanieczyszczeń środowiska. Wyd. Uniwersytet Gdański, ss. 283.

2. Marciniec B. (red.). 2012. Misja nauk chemicznych. Wyd. Nauka i Innowacje, ss. 565.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

- student definiuje cele i zadania monitoringu środowiska

- student zna struktury organizacyjne oraz schemat przepływu informacji dotyczących poszczególnych komponentów środowiska

- student zna i opisuje metody wykorzystywane w diagnostyce stanów poszczególnych komponentów środowiska, w tym środowiska pracy człowieka

Umiejętności:

- student potrafi pobrać i przygotować próby materiałów środowiskowych do analiz

- student umie analizować dane ze stacji monitoringu i ocenić ryzyko wystąpienia niekorzystnych zmian w środowisku, w tym środowisku pracy człowieka

- student potrafi samodzielnie (na podstawie otrzymanych danych) sporządzić raport o stanie środowiska, w tym stanie środowiska pracy człowieka

Kompetencje:

- student ma świadomość roli monitoringu środowiska i dostrzega relacje pomiędzy zagrożeniami środowiska a monitoringiem środowiska

- student rozumie potrzebę monitorowania środowiska, w tym środowiska pracy człowieka

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie części wykładowej - egzamin pisemny ograniczony czasowo, Zaliczenie części ćwiczeniowej - zaliczenie raportu lub sprawozdania z prac laboratoryjnych.

Ocena końcowa z ćwiczeń: średnia uzyskana z poszczególnych ćwiczeń.

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

Ocena końcowa = 0,5 x ocena z części wykładowej + 0,5 x ocena z części ćwiczeniowej

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Gondek
Prowadzący grup: Maria Chmiel, Krzysztof Gondek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Gondek
Prowadzący grup: Maria Chmiel, Krzysztof Gondek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)