Spółdzielczość
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F4.SPO.SL.RZEKXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Spółdzielczość |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: |
Ekonomia, 4 sem, stacj. licencjat fakultety Zarządzanie, 4 sem, stacj. licencjat fakultety |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: EKONOMIA, ZARZĄDZANIE / ECTS: 2 / semestr: 4 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL Status: kierunkowy/fakultatywny Wymagania wstępne: brak Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rozwojem ruchu spółdzielczego, zasadami funkcjonowania różnych typów spółdzielni oraz roli i miejscu spółdzielczości w gospodarce narodowej Polski i UE. Główną problematyką merytoryczną będzie więc wykazanie specyfiki działalności spółdzielni i jej roli w zakresie spełniania celów gospodarczych i społecznych. Spółdzielczość Polski po zmianie systemu społeczno-gospodarczego w naszym kraju przeszła restrukturyzację w różnych ich aspektach funkcjonowania. Uwaga słuchaczy zostanie skierowana na funkcjonowanie spółdzielni w warunkach gospodarki rynkowej, na problemy zakładania spółdzielni, prawo spółdzielcze, statut, zarządzanie spółdzielnią oraz na miejsce i rolę spółdzielni w krajach UE. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1-2. Istota spółdzielczości - klasyfikacja spółdzielni - 2 godz. 3-4. Zasady spółdzielcze i ich ewolucja - 2 godz. 5-6. Prawo spółdzielcze - tryb zakładania spółdzielni, prawa i obowiązki członków - 2 godz. 7-8. Organy spółdzielcze i ich kompetencje - 2 godz. 9. Zasady gospodarowania - podstawowe fundusze, ich tworzenie i przeznaczenie - 1 godz. 10. Lustracja, łączenie i podział spółdzielni - 1 godz. 11. Upadłość i likwidacja - zasady przeznaczenia majątku, regulowanie zobowiązań - 1 godz. 12. Międzynarodowy ruch spółdzielczy - 1 godz. 13. Nowe formy spółdzielczości - spółdzielnia socjalna - 1 godz. 14. Spółdzielcze grupy producenckie - 1 godz. 15. Kondycja współczesnej spółdzielczości i perspektywy jej rozwoju - 1 godz. Ćwiczenia: 1-2. Omówienie zasad stworzenia przedsiębiorstwa spółdzielczego / podział na grupy robocze w celu realizacji projektów (2 godz.) 3-8. Wizyta studyjna w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Skała (6 godz.) 9-10. Omówienie możliwości pozyskania dofinansowania na utworzenie grupy producentów i organizacji producentów (2 godz.) 11-12. Projekcja finansowa wybranej spółdzielni / praca w grupach (2 godz.) 13-15. Omówienie realizowanych projektów (3 godz.) Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego godz. 35 ECTS** 1,2 w tym: wykłady - 15 godz. ćwiczenia i seminaria - 15 godz. konsultacje - 2 godz. udział w badaniach - 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże - 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu - 3 godz. praca własna (1,8 ECTS**) - 25 godz. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Boguta W. (red). 2014. Spółdzielczość wiejska. KRS. Warszawa. (dostęp: http://ksow.pl/fileadmin/user_upload/ksow.pl/pliki/BIBLIOTEKA/fapa.pdf) 2. Brzozowski B. 2008. Podstawy gospodarki spółdzielczej. UR w Krakowie 3. Materiały do wykładów i ćwiczeń dostępne na stronie internetowej wykładowcy: http://matrix.ur.krakow.pl/~aplonka Uzupełniająca: 1. Brzozowski B. 2003. Spółdzielczość wiejska. Skrypty AR w Krakowie 2. Mierzwa D., Jankiewicz S. 2017. Spółdzielczość jako jedna z form społecznej gospodarki rynkowej. RN SERiA, tom XIX, z. 3, s. 193-198. 3. Brzozowski B., Kmiecik-Kiszka Z. 2014. Współczesność polskiej spółdzielczości. PDGR w Krakowie, nr 2, s. 13-21. |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: Wiedza: - posiada ogólną wiedzę z zakresu istoty i rozwoju ruchu spółdzielczego, - zna zasady funkcjonowania różnych typów spółdzielni, - posiada wiedzę nt. roli i miejsca spółdzielczości w gospodarce narodowej. Umiejętności: - potrafi założyć firmę-spółdzielnię - potrafi opracować statut działania spółdzielni oraz regulaminy funkcjonowania organów spółdzielczych - potrafi ocenić na podstawie zapisów księgowych sytuację finansową spółdzielni Kompetencje społeczne: - potrafi pracować zespołowo (w grupach) w celu wykonania określonego zadania - potrafi umiejętnie poprowadzić zebranie różnych organizacji (np. WZ członków spółdzielni) |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: egzamin pisemny - test lub pytania problemowe Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0) wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0) wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5) wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia (średnia 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen: dobrej (4,0 - średni 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ćwiczenia: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie pracy samodzielnej i zespołowej z zakresu: tworzenia przedsiębiorstwa spółdzielczego, formułowania zapisów statutowych i regulaminowych, organizacji i prowadzenia walnego zgromadzenie członków spółdzielni, przygotowania planu zebrania i sposobu jego prowadzenia, zaangażowania w dyskusję. Każde ćwiczenie kończy się oceną. Ocena podsumowująca jest średnią z ocen uzyskanych w trakcie semestru Ocena końcowa = średnia ocen z powyższych ocen formujących, tj. oceny z egzaminu (wykłady) i oceny podsumowującej (ćwiczenia) UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Praktyki zawodowe: |
Brak praktyk |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWA
ŚR CZ CWA
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 60 miejsc
Wykład, 15 godzin, 60 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Płonka | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Płonka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT CWA
CWA
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 60 miejsc
Wykład, 15 godzin, 60 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Płonka | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Płonka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.