Rośliny użytkowe świata
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F4.RUS.SL.REKXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rośliny użytkowe świata |
Jednostka: | Katedra Statystyki i Polityki Społecznej |
Grupy: |
Ekonomia, 4 sem, stacj. licencjat fakultety |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Kierunek studiów: EKONOMIA / ECTS: 2 / semestr: 4 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SL Status: fakultatywny Cele przedmiotu: Poznanie gatunków roślin użytkowych uprawianych na świecie, w dobie globalizacji, ma szczególne znaczenie. Obecnie produkcja, również rolnicza, lokalizowana jest tam, gdzie warunki klimatyczne, zasoby taniej ziemi i siły roboczej decydują o jej konkurencyjności. Produkty roślin są przedmiotem międzynarodowej wymiany handlowej. Treści merytoryczne przedmiotu: Poznanie pochodzenia użytkowych gatunków roślin, wymagań klimatycznych, warunków uprawy, wartości odżywczych, wielkości produkcji, znaczenia rynkowego i kierunków eksportu i importu. |
Pełny opis: |
Plan wykładów: 1. Rośliny użytkowe - wprowadzenie 2. Uprawy roślin użytkowych w skali globalnej - uwarunkowania klimatyczne 3. Tradycyjne rośliny żywieniowe poszczególnych regionów świata 4. Rośliny zbożowe: ryż, pszenica, kukurydza 5. Rośliny zbożowe: jęczmień, sorgo, proso, żyto 6. Rośliny korzeniowe i bulwiaste: ziemniaki, bataty, maniok, jam, taro. 7. Rośliny oleiste: soja, słonecznik, rzepak, orzeszki ziemne. 8. Rośliny oleiste: oliwka, olejowiec gwin., palma kokosowa, sezam, tungowiec. 9. Rośliny włókniste: bawełna, len, konopie, sizal, juta, kapok. 10. Rośliny-surowce do produkcji cukru: buraki cukrowe i trzcina cukrowa. 11. Uprawy sadownicze: cytrusy, banany, winorośl. 12. Uprawy sadownicze: mango, awokado, papaja, ananasy, palma daktylowa. 13. Rośliny przyprawowe: , pieprz, goździki, cynamon, wanilia,chili. 14. Rośliny-używki: herbata, kawa, kakaowiec. 15. Rośliny przemysłowe: kauczukowiec, dąb korkowy, bambus, rotang. Plan ćwiczeń: 1. Omówienie formy i treści prezentacji studenckich na ćwiczeniach 2. Zboża strefy klimatu umiarkowanego - produkcja, znaczenie gospodarcze 3. Zboża strefy ciepłej - produkcja i znaczenie gospodarcze 4. Rośliny korzeniowe strefy klimatu umiarkowanego 5. Rośliny korzeniowe strefy ciepłej 6. Rośliny oleiste: soja słonecznik, rzepak 7. Rośliny oleiste: olejowiec gwin., palma kokosowa, orzacha, oliwka 8. Rośliny włókniste: bawełna, len, konopie, sizal, juta 9. Rośliny cukrodajne: trzcina cukrowa, burak cukrowy 10. Owoce cytrusowe - produkcja, znaczenie gospodarcze 11. Winorośla i wino - produkcja, znaczenie gospodarcze 12. Rośliny-używki: herbata, kawa, kakaowiec - produkcja, znaczenie gospodarcze 13. Rośliny przyprawowe: produkcja, znaczenie gospodarcze 14. Rośliny przemysłowe: produkcja, znaczenie gospodarcze 15. Rośliny energetyczne: produkcja, znaczenie gospodarcze Struktura aktywności studenta: 1) zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego: - wykłady – 10 godz. - ćwiczenia – 5 godz. - egzamin końcowy – 2 godz. - konsultacje – 8 godz. Razem: 25 godz. : 25 = 1 ECTS 2) praca własna studenta: - przygotowanie do ćwiczeń - 10 godz. - przegląd literatury - 6 godz. - sporządzanie prezentacji multimedialnej – 6 godz. - przygotowanie do egzaminu – 3 godz. Razem godz. praktyczne: 25 godz. : 25 = 1 ECTS OGÓŁEM: 2 pkt ECTS |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Kuciakowski R., 2001: Uprawy korzeniowe, bulwiaste, Rośliny strączkowe, Rośliny oleiste, Rośliny cukrowe, Warzywa, Owoce, Używki, Rośliny włókniste. (część: Ziemia), Encyklopedia Geograficzna Świata. OPRES. Kraków, 71-82. 2. Kuciakowski R., 1995: Rośliny cytrusowe. Studia i Materiały Nr 16 : 55-67, Kraków 3. Rehm S., Espig G., 1991:The Cultivated Plants of the Tropics and Subtropics.CTA |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: Wiedza: -ma wiedzę o gospodarowaniu w zmiennych warunkach przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych. Umiejętności: -posiada umiejętność prognozowania zjawisk gospodarczych w warunkach niepewności i ryzyka wykorzystując standardowe metody i narzędzia. Komp. społ.: -dostrzega potrzebę ciągłego poszerzania i uaktualniania wiedzy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceny: Wykłady - egzamin w formie pisemnej. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ćwiczenia: samodzielnie lub w zespołach dwuosobowych studenci wykonują prezentacje na ocenę, na wybrany temat. Ocena podsumowująca jest średnią z ocen uzyskanych w trakcie semestru. Ocena końcowa = 0,5 x ocena z egzaminu (wykłady) + 0,5 ocena podsumowująca (ćwiczenia). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWA
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 30 miejsc
Wykład, 15 godzin, 30 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Adam Radkowski | |
Prowadzący grup: | Adam Radkowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CWA
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 30 miejsc
Wykład, 15 godzin, 30 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Adam Radkowski | |
Prowadzący grup: | Adam Radkowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.