Rachunkowość handlowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F4.RH.SM.REKEY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rachunkowość handlowa |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: |
Ekonomia 2 st, stacj. Ekonomika w gospodarce żywnościowej - fakultety, sem. 4 |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Rachunkowość handlowa KIERUNEK STUDIÓW: EKONOMIA /ECTS: 2/ semestr 4 Profil: ogólnoakademicki /Forma i poziom: SM status: fakultatywny Wymagania wstępne: brak Przedmiot obejmuje zagadnienia dotyczące organizacji rachunkowości w firmie handlowej, charakterystyki różnych szczebli obrotu towarowego oraz związanych z nimi cen i marż handlowych. |
Pełny opis: |
Ćwiczenia laboratoryjne 1. Struktura programu, standardowe funkcje obsługujące program. 2. Założenie nowej bazy danych (własnej firmy). 3. Wprowadzenie listy banków, kontrahentów i kategorii. Importy z innej bazy danych. 4. Konfiguracja modułu Kasa/Bank. Założenie rejestrów kasowo/bankowych i utworzenie raportów. 5. Zapisy kasowo/bankowe i zdarzenia w preliminarzu płatności. Rozliczanie i kompensata zapisów kasowych. 6. Konfiguracja modułu Faktury. Konfiguracja modułu Comarch ERP Optima Handel. 7. Założenie kart ewidencyjnych towarów, wprowadzenie Bilansu Otwarcia (stanów magazynowych) i ustalenie warunków sprzedaży dla kontrahentów. 8. Faktury dla podmiotów gospodarczych płatne przelewem i faktury dla osób fizycznych płatne gotówką. 9. Faktury zaliczkowe i faktury płatne w ratach. 10. Handel – od rezerwacji do wydania towaru. 11. Magazyn –od zamówienia do Faktury zakupu oraz najpierw faktura, a następnie przyjęcie towarów do magazynu. 12. Konwersja kilku dokumentów PZ (Przyjęcie Zewnętrzne) do Faktury Zakupu i kilku dokumentów WZ (Wydanie Zewnętrzne) do Faktury Sprzedaży. 13. Transakcje w walutach obcych. Wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów. 14. Współpraca z księgowością – księgowanie do Rejestrów VAT. 15. Zaliczenie przedmiotu. Egzamin certyfikujący. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego godz. 36/ECTS 1,4/ w tym: - udział w ćwiczeniach: 30 godz. - konsultacje 4 godz. - udział w egzaminie 2 godz. - praca własna studenta wynosi 15 godz. / ECTS 0,6/ |
Literatura: |
Podręcznik i instrukcja do ćwiczeń: System ERP COMARCH OPTIMA . COMARCH Systemy informatyczne. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student potrafi objaśnić strukturę systemu ERP COMARCH OPTIMA, pozna możliwości modułu Handel i zastosowania jego funkcjonalności w pracy. Umiejętności: - student obsługuje system w zakresie modułu Kasa/Bank, Faktury i Handel, - student potrafi założyć własną bazę danych (firmę) i skonfigurować jej parametry, - zakłada rejestry kasowe, bankowe, wprowadza do nich dokumenty i je rozlicza, Kompetencje społeczne: - student posiada świadomość szerokiego zakresu wykorzystania systemów informatycznych w prowadzeniu działalności gospodarczej i zarządzaniu firmą, - znajomość obsługi systemu może wykorzystać w pracy zawodowej z uwagi na jego powszechne stosowanie w różnego rodzaju przedsiębiorstwach, uzupełniając samodzielnie umiejętność obsługi modułów dodatkowych. |
Metody i kryteria oceniania: |
ćwiczenia laboratoryjne: Oceny formujące: oceny za wykonanie zadań w poszczególnych modułach a) Kasa/Bank, b) Faktury c) Handel Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%),ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Uwaga: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
CWL
CWL
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin, 30 miejsc
Wykład, 15 godzin, 30 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Zofia Kmiecik-Kiszka | |
Prowadzący grup: | Michał Cupiał, Zofia Kmiecik-Kiszka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.