Metody organizacji i zarządzania
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F4.MOZ.SL.RZAXY | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody organizacji i zarządzania | ||
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej | ||
Grupy: |
Zarządzanie, 4 sem, stacj. licencjat fakultety |
||
Punkty ECTS i inne: |
2.00
LUB
3.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest przygotowanie studentów do pełnienia funkcji kierowniczych (menedżerskich) lub pracowników wykonawczych. Podczas zajęć zostaną omówione zagadnienia związane z ewolucją metod organizacji i zarządzania, cykl życia organizacji, metody twórczego rozwiązywania problemów w zarządzaniu przedsiębiorstwem. |
||
Pełny opis: |
tematyka wykładów Zarządzanie przez innowację. Wybrane metody planowania Coaching, coaching epizodyczny Wybrane metody inwentyczne Wartościowanie pracy. Badanie metod pracy Manipulacja w zarządzaniu Wybrane metody zarządzania jakością w organizacji. Metoda ABC Pisemne sprawdzenie wiadomości - zaliczenie na ocenę tematyka ćwiczeń rozwiązywanie zadań dotyczących wybranych metod planowania - ocena zadań wykonanych w 2 lub 3 osobowych zespołach. ocena zadania Coaching - metoda wspierania rozwój pracowników - wybrane metody rozwiązywanie zdań w 2 lub 3 osobowych zespołach - ocena zadania Praktyczne wykorzystanie metod inwentycznych - praca w zespołu - ocena Praktyczne wykorzystanie metod inwentycznych - praca w zespołach- ocena Wartościowanie pracy - zadania Badanie metod pracy- zadania 13-14. Metody inwentyczne w praktyce 15. Praktyczne wykorzystanie metody ABC Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach i ćwiczeniach: 15 x 2 godz. = 30 godz. - przygotowanie do ćwiczeń = 5 godz. - udział w konsultacjach związanych z praktycznym stosowaniem wiedzy dotyczącej przedstawianych problemów 5 x 1 godz. = 5 godz. - przygotowanie do zaliczenia przedmiotu: 5 godz. Łączny nakład pracy studenta wynosi 50 godz. - 2 pkt. ECTS. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: 15+15 = 30 godz. – 1,2 pkt. ECTS. Nakład pracy związany z zajęciami o charakterze praktycznym i samodzielna praca studenta: 5+5+5+5 = 20 godz. – 0,8 pkt. ECTS. |
||
Literatura: |
literatura obowiązująca Martyniak Z. 2002, Nowe metody i koncepcje zarządzania, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie Zimniewicz K. 2003, Współczesne koncepcje i metody zarządzania, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa literatura uzupełniająca Mikołajczyk Z. Techniki organizatorskie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza ;student zna w sposób pogłębiony wybrane metody i techniki zarządzania. Zna metody zapobiegania stresu. Umiejętności - student umie zastosować metody inwentyczne w praktyce, umie rozwiązywać metody związane z planowaniem. Kompetencje społeczne - student rozwiązuje przedstawione zadania samodzielnie lub w grupie. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
1.Oceny za wykonane działania realizowane indywidualnie i w zespołach 2 lub 3 osobowych w trakcie rozwiązywania zadań na ćwiczeniach. Wyznacznikiem oceny z ćwiczeń będzie efektywność i organizacja zespołu oraz umiejętność korzystania z materiałów źródłowych, 2. Ocena końcowa z ćwiczeń: średnia z ocen. 3. Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie z całości wiedzy przedstawionej na wykładach i ćwiczeniach. bilans pracy studenta 1. Ocenę niedostateczną (2,0) student otrzymuje, jeżeli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyskał mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocenę dostateczna (3.0) student otrzymuje, jeżeli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyskał przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocenę ponad dostateczną (3.5) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio 61 – 70% 4. Ocenę dobrą (4.0) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio 71 – 80% 5. Ocenę ponad dobrą (4.5) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio 81 – 90% 6. Ocenę bardzo dobrą (5.0) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio powyżej 91% Uwaga: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 30 miejsc ![]() Wykład, 15 godzin, 30 miejsc ![]() |
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 60 miejsc ![]() Wykład, 15 godzin, 60 miejsc ![]() |
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (w trakcie)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 60 miejsc ![]() Wykład, 15 godzin, 60 miejsc ![]() |
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.