Teoria podejmowania decyzji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F3.TPD.SL.RZAXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Teoria podejmowania decyzji |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: |
Zarządzanie, 3 sem, stacj. licencjat fakultety |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Kierunek studiów: Zarządzanie ECTS 2/ semestr 3 Profil: ogólnoakademicki /Forma i poziom: NL status: fakultatywny Wymagania wstępne: znajomość podstaw zarządzania Celem przedmiotu jest przekazanie studentom kompletnej wiedzy o podejmowaniu ważnych, ekonomicznie uzasadnionych decyzji we wdrażaniu decyzji. Przedmiot ma zapewnić osiągnięcie dwóch podstawowych celów: 1. ukształtować rozumienie decydowania, 2. zapewnić opanowanie podstawowych pojęć z tego zakresu. |
Pełny opis: |
tematyka wykładów 1. Teoretyczne podstawy procesu decyzji (2) 2. Decydowanie a funkcje kierownicze (2) 3. Podejmowanie decyzji w kryzysie (1) 3. Decyzje zaprogramowane a decyzje nie zaprogramowane (2) 4. KRYTERIA WYBORU W PODEJMOWANIU DECYZJI (2) 5. Typy decyzji (2) 6. Metody decyzyjne (2) 7. Jakość w podejmowaniu decyzji (2) tematyka ćwiczeń 1. Decydowanie a styl decyzyjny, ryzyko, odkładanie spraw na później, impulsywność testy (2) 2. Decydowanie a emocje, kierowanie. Pewność siebie w decydowaniu- testy (2) 3. Grupowe podejmowanie decyzji przykłady z praktyki (2) 4. Drzewa decyzyjne (2) 5. Macierze wypłat (2) 6. Techniki oceny rozwiązań i podejmowania decyzji (3) 7. Decydowanie a motywacja (1) 8. Kolokwium zaliczeniowe 1 Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach i ćwiczeniach: 15 x 2 godz. = 30 godz. - przygotowanie do ćwiczeń = 5 godz. - udział w konsultacjach związanych z praktycznym stosowaniem wiedzy dotyczącej przedstawianych problemów 5 x 1 godz. = 5 godz. - przygotowanie do zaliczenia przedmiotu: 5 godz. Łączny nakład pracy studenta wynosi 50 godz. - 2 pkt. ECTS. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: 15+15 = 30 godz. – 1,2 pkt. ECTS. Nakład pracy związany z zajęciami o charakterze praktycznym i samodzielna praca studenta: 5+5+5+5 = 20 godz. – 0,8 pkt. ECTS. |
Literatura: |
Podstawowa: Harvard Business Review. Podejmowanie decyzji, 2005, Podejmowanie decyzji B. Wiśniewski, J. Kozioł, J. Falecki, 2017, Podejmowanie decyzji w sytuacjach kryzysowych, Robbie Steinhouse, 2012, Podejmowanie decyzji. Co trzeba wiedzieć, robić i mówić, aby podejmować właściwe decyzje Uzupełniająca Adair, John Eric,Podejmowanie decyzji, Warszawa : Wydaw. Studio Emka, cop. 2001 Rosłanowska-Plichcińska, Krystyna. Podejmowanie decyzji w firmie Bydgoszcz Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacyjnego, 1998. Czermiński, Alfred Organizacja procesów decyzyjnych / Alfred Czermiński, Mirosław Czapiewski. Gdynia : Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu, 1996. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: -posiada podstawową wiedzę o zasadach i koncepcjach zarządzania, strukturach organizacyjnych przedsiębiorstw i funkcjach menedżerskich - wyjaśnia genezę nauk o organizacji, zarządzaniu myśli ekonomicznej, ich rozwój oraz rozumie współczesną organizację instytucji ekonomicznych i międzynarodowych organizacji gospodarczych oraz rodzaj więzi ekonomicznych pomiędzy organizacjami, - zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu teorii organizacji i zarządzania oraz definiuje pojęcie kultury organizacji i opisuje jej wpływ na sprawność działania zespołowego. Umiejętności: -umie stosować wiedzę teoretyczną dotyczącą zachowania się ludzi w organizacji, organizować pracę grupową, zarządzać czynnikiem ludzkim,rzeczami,finansami i usługami, -potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych, posługując się różnymi miernikami, wykonuje proste analizy, posługuje się normami i standardami (w tym etycznymi) w procesach zarządzania przedsiębiorstwem i we współpracy w grupie. Kompetencje społeczne: - ma świadomość ważności, znaczenia i potrzeby stałego poszerzania wiedzy w zakresie organizacji, zarządzania i ekonomii, -potrafi współdziałać i pracować w grupie, organizować pracę w małym zespole w celu wykonania określonego zadania, -potrafi budować dobre relacje z innymi i rozstrzygać dylematy zawodowe w środowisku pracy, wykazuje otwartość na innowacje, wykazuje otwartość na zmiany i innowacyjność |
Metody i kryteria oceniania: |
pisemne kolokwium zaliczeniowe 1. Ocenę niedostateczną (2,0) student otrzymuje, jeżeli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyskał mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocenę dostateczna (3.0) student otrzymuje, jeżeli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyskał przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocenę ponad dostateczną (3.5) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio 61 – 70% 4. Ocenę dobrą (4.0) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio 71 – 80% 5. Ocenę ponad dobrą (4.5) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio 81 – 90% 6. Ocenę bardzo dobrą (5.0) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio powyżej 91% Uwaga: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. Ocena końcowa = 0,6 ocena z E+0,4 ocena podsumowująca |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWA
CWA
CWA
CWA
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 120 miejsc
Wykład, 15 godzin, 120 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWA
CWA
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 120 miejsc
Wykład, 15 godzin, 120 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Piotrowska-Puchała | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.