Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Teoria podejmowania decyzji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.F3.TPD.SL.RZAXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Teoria podejmowania decyzji
Jednostka: Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej
Grupy: Zarządzanie, 3 sem, stacj. licencjat fakultety
Punkty ECTS i inne: 2.00 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Kierunek studiów: Zarządzanie ECTS 2/ semestr 3

Profil: ogólnoakademicki /Forma i poziom: NL

status: fakultatywny

Wymagania wstępne: znajomość podstaw zarządzania

Celem przedmiotu jest przekazanie studentom kompletnej wiedzy o podejmowaniu ważnych, ekonomicznie uzasadnionych decyzji we wdrażaniu decyzji. Przedmiot ma zapewnić osiągnięcie dwóch podstawowych celów: 1. ukształtować rozumienie decydowania, 2. zapewnić opanowanie podstawowych pojęć z tego zakresu.

Pełny opis:

tematyka wykładów

1. Teoretyczne podstawy procesu decyzji (2)

2. Decydowanie a funkcje kierownicze (2)

3. Podejmowanie decyzji w kryzysie (1)

3. Decyzje zaprogramowane a decyzje nie zaprogramowane (2)

4. KRYTERIA WYBORU W PODEJMOWANIU DECYZJI (2)

5. Typy decyzji (2)

6. Metody decyzyjne (2)

7. Jakość w podejmowaniu decyzji (2)

tematyka ćwiczeń

1. Decydowanie a styl decyzyjny, ryzyko, odkładanie spraw na później, impulsywność testy (2)

2. Decydowanie a emocje, kierowanie. Pewność siebie w decydowaniu- testy (2)

3. Grupowe podejmowanie decyzji przykłady z praktyki (2)

4. Drzewa decyzyjne (2)

5. Macierze wypłat (2)

6. Techniki oceny rozwiązań i podejmowania decyzji (3)

7. Decydowanie a motywacja (1)

8. Kolokwium zaliczeniowe 1

Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach i ćwiczeniach: 15 x 2 godz. = 30 godz.

- przygotowanie do ćwiczeń = 5 godz.

- udział w konsultacjach związanych z praktycznym stosowaniem wiedzy dotyczącej przedstawianych problemów 5 x 1 godz. = 5 godz.

- przygotowanie do zaliczenia przedmiotu: 5 godz.

Łączny nakład pracy studenta wynosi 50 godz. - 2 pkt. ECTS.

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:

15+15 = 30 godz. – 1,2 pkt. ECTS.

Nakład pracy związany z zajęciami o charakterze praktycznym i samodzielna praca studenta:

5+5+5+5 = 20 godz. – 0,8 pkt. ECTS.

Literatura:

Podstawowa:

Harvard Business Review. Podejmowanie decyzji, 2005, Podejmowanie decyzji

B. Wiśniewski, J. Kozioł, J. Falecki, 2017, Podejmowanie decyzji w sytuacjach kryzysowych,

Robbie Steinhouse, 2012, Podejmowanie decyzji. Co trzeba wiedzieć, robić i mówić, aby podejmować właściwe decyzje

Uzupełniająca

Adair, John Eric,Podejmowanie decyzji, Warszawa : Wydaw. Studio Emka, cop. 2001

Rosłanowska-Plichcińska, Krystyna. Podejmowanie decyzji w firmie Bydgoszcz Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacyjnego, 1998.

Czermiński, Alfred Organizacja procesów decyzyjnych / Alfred Czermiński, Mirosław Czapiewski. Gdynia : Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu, 1996.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

-posiada podstawową wiedzę o zasadach i koncepcjach zarządzania, strukturach organizacyjnych przedsiębiorstw i funkcjach menedżerskich

- wyjaśnia genezę nauk o organizacji, zarządzaniu myśli ekonomicznej, ich rozwój oraz rozumie współczesną organizację instytucji ekonomicznych i międzynarodowych organizacji gospodarczych oraz rodzaj więzi ekonomicznych pomiędzy organizacjami,

- zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu teorii organizacji i zarządzania oraz definiuje pojęcie kultury organizacji i opisuje jej wpływ na sprawność działania zespołowego.

Umiejętności:

-umie stosować wiedzę teoretyczną dotyczącą zachowania się ludzi w organizacji, organizować pracę grupową, zarządzać czynnikiem ludzkim,rzeczami,finansami i usługami,

-potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych, posługując się różnymi miernikami, wykonuje proste analizy,

posługuje się normami i standardami (w tym etycznymi) w procesach zarządzania przedsiębiorstwem i we współpracy w grupie.

Kompetencje społeczne:

- ma świadomość ważności, znaczenia i potrzeby stałego poszerzania wiedzy w zakresie organizacji, zarządzania i ekonomii,

-potrafi współdziałać i pracować w grupie, organizować pracę w małym zespole w celu wykonania określonego zadania,

-potrafi budować dobre relacje z innymi i rozstrzygać dylematy zawodowe w środowisku pracy, wykazuje otwartość na innowacje, wykazuje otwartość na zmiany i innowacyjność

Metody i kryteria oceniania:

pisemne kolokwium zaliczeniowe

1. Ocenę niedostateczną (2,0) student otrzymuje, jeżeli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyskał mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocenę dostateczna (3.0) student otrzymuje, jeżeli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyskał przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocenę ponad dostateczną (3.5) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio 61 – 70%

4. Ocenę dobrą (4.0) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio 71 – 80%

5. Ocenę ponad dobrą (4.5) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio 81 – 90%

6. Ocenę bardzo dobrą (5.0) student otrzymuje, na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U, lub K) efektów kształcenia: średnio powyżej 91%

Uwaga: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi.

Ocena końcowa = 0,6 ocena z E+0,4 ocena podsumowująca

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 120 miejsc więcej informacji
Wykład, 15 godzin, 120 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Piotrowska-Puchała
Prowadzący grup: Agnieszka Piotrowska-Puchała
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin, 120 miejsc więcej informacji
Wykład, 15 godzin, 120 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Piotrowska-Puchała
Prowadzący grup: Agnieszka Piotrowska-Puchała
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)