Organizmy nadzoru fitosanitarnego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F3.ONF.NM.ROSXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Organizmy nadzoru fitosanitarnego |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: |
Ochrona środ. 2 stopień, niestacj. 2 sem., fakultety |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami i przepisami związanymi z nadzorem fitosanitarnym. Omówione zostaną takie zagadnienia jak: ustawy i przepisy dotyczące nadzoru fitosanitarnego w Polsce, kwarantanna jako metoda ochrony roślin, zasady postępowania z agrofagiem kwarantannowymi, przegląd i charakterystyka organizmów kwarantannowych i niekwarantannowych, sposoby wykrywania i identyfikacji najważniejszych organizmów podlegających nadzorowi fitosanitarnemu i sanitarnemu. Zagrożenia związane z agroterroryzmem i chorobami przenoszonymi przez owady. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Przepisy regulujące nadzór fitosanitarny w UE i w Polsce. Terminy fitosanitarne – definicje, wyjaśnienia. Wygania fitosanitarne dla ziemniaków - 1g. 2. Wymagania fitosanitarne dla drewna i drewnianego materiału opakowaniowego - Węgorek sosnowiec (Bursaphelenchus xylophilus). Sygnalizacja występowania organizmów fitosanitarnych w internecie - 1 g. 3. Szkodniki magazynowe i metody ich wykrywania - 1g. 4. Agroterroryzm – zagrożenie dla upraw w Polsce. Szkodniki sanitarne. Metody wykrywania i zwalczania - 1 g. 5. Owady jako wektory patogennych mikroorganizmów. Choroby odzwierzęce - 1 g. Ćwiczenia: 1.Szkodniki zbóż objęte nadzorem fitosanitarnym - 1 g. 2-3. Szkodniki kukurydzy objęte nadzorem fitosanitarnym - 2 g. 4-5. Organizmy szkodliwe w sadach wobec których prowadzona jest sygnalizacja występowania - 2 g. 6. Diagnostyka i szkodliwość nicieni występujących w Polsce w uprawach roślin rolniczych i ogrodniczych - 1 g. 7. Porównanie biologii nicieni fitofagicznych - 1 g. 8. Porównania morfometryczne wybranych gatunków mątwików. Wskaźnik Graneka - 1g. 9. Występowanie gatunków kwarantannowych listy A2 w Europie - 1 g. 10. Protokoły diagnostyczne EPPO nicieni podlegających nadzorowi fitosanitarnemu - 1g. 11-14. Wymagania fitosanitarne dla roślin, materiałów roślinnych i produktów eksportowanych lub importowanych w ramach Unii Europejskiej lub państw trzecich - 4 g. 15. Diagnostyka oraz zapobieganie chorobom roślin z wykorzystaniem internetowego systemu sygnalizacji agrofagów objętych nadzorem fitosanitarnym - 1 g. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: - 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 50; ECTS: 2 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 20; ECTS: 0,8 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 10; ECTS: 0,4 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 30; ECTS: 1,2 |
Literatura: |
Brzeski M. W. Nematologia rolnicza. Wyd. SGGW Warszawa 1993 Brzeski M. W., Sandner H. Zarys nematologii. PWN 1974. Lipa J.J., Zych A. 1994: Agrofagi kwarantannowe Europy. Inspektorat Kwarantanny Roślin, Warszawa. Kochman J., Wgorek W. 1997: Ochrona roślin. Plantpress, Kraków. Nawrot J. 2001. Owady - szkodniki magazynowe. Wydawnictwo Themar sp. z o.o.. |
Efekty uczenia się: |
wiedza: - posiada wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu nadzoru fitosanitarnego w Polsce i UE. - zna zasady zwalczania organizmów kwarantannowych. umiejętności: - umie oznaczyć i rozpoznać najważniejsze agrofagi kwarantannowe, - potrafi rozpoznać szkodniki sanitarne i magazynowe oraz zna metody ich zwalczania, - umie rozpoznać i oznaczyć najważniejsze szkodniki zbóż, kukurydzy oraz roślin sadowniczych objęte nadzorem fitosanitarnym także na podstawie uszkodzeń przez nie powodowanych oraz zna sposoby zwalczania - umie korzystać z internetowego systemu sygnalizacji agrofagów, rozpoznaje choroby objęte nadzorem fitosanitarnym, - potrafi zidentyfikować zagrożenia związane z agroterroryzmem kompetencje społeczne: - dostrzega potrzebę ciągłego poszerzania wiedzy |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia: Oceny formujące: Oceny z kolokwiów. Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach. Wykłady: Egzamin pisemny - zadania testowe i problemowe. - 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.