Konwersje i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.F3.KCER.NM.RROXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Konwersje i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym |
Jednostka: | Katedra Agrotechniki i Ekologii Rolniczej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie zasad i przebiegu konwersji produkcji rolniczej na metody ekologiczne oraz regulacji prawnych i funkcjonowania systemu certyfikacji ekologicznej produkcji rolniczej, zgodnie z zasadami obowiązującymi w UE. Podczas zajęć zostaną omówione podstawy prawne regulujące obszar rolnictwa ekologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem wymagań dotyczących konwersji produkcji na metody ekologiczne oraz zasady obowiązujące w ekologicznej produkcji rolniczej, zasady nadzoru nad certyfikowaną ekologiczną produkcją rolniczą, w tym zasady akredytacji jednostek certyfikujących oraz przebieg procesu certyfikacji, w tym wymagania stawiane podmiotom ubiegającym się o certyfikację, przebieg procesu certyfikacji. |
Pełny opis: |
Wkłady: 1. Ekologiczna produkcja rolnicza – dokumenty kryterialne obowiązujące w Polsce i na terenie Unii Europejskiej. Zapoznanie z literaturą. 2. Struktura i funkcjonowanie systemu nadzoru nad certyfikowaną produkcją ekologiczną w Polsce 3. Konwersja produkcji rolniczej na metody ekologiczne – wymagania dla produkcji roślinnej 4. Konwersja produkcji rolniczej na metody ekologiczne – wymagania dla produkcji zwierzęcej 5-6. Utrzymanie ekologicznych zasad produkcji roślinnej – zasady doboru roślin, materiał siewny i rozmnożeniowy, płodozmian, nawożenie i ochrona upraw 7-8. Utrzymanie ekologicznych metod chowu zwierząt i zasady zagospodarowania nawozów naturalnych; odstępstwa od zasad ekologicznej produkcji rolniczej 9-10. Jednostki certyfikujące w rolnictwie ekologicznym – zasady uzyskiwania akredytacji i upoważnienia do prowadzenia procesu certyfikacji w świetle wymagań dokumentów kryterialnych 11. Certyfikacja w rolnictwie ekologicznym – aspekty praktyczne procesu 12. Wnioskowanie o certyfikację – działania wnioskodawcy i jednostki certyfikującej 13. Przygotowanie oceny – plan oceny, wybór personelu, lista pytań kontrolnych 14. Przebieg kontroli gospodarstwa, spełnienie wymagań, niezgodności, protokół z kontroli 15. Ocena dokumentacji pokontrolnej, decyzja certyfikacyjna, certyfikat zgodności, nadzór nad certyfikowaną produkcją ekologiczną Ćwiczenia audytoryjne: 1-2. Zapoznanie z obowiązującymi regulacjami w zakresie rolnictwa ekologicznego – zakres, zastosowanie (Rozporządzenie Rady (WE) 834/2007, Rozporządzenie Komisji (WE) 889/2008, Ustawa o rolnictwie ekologicznym - wersje aktualne) 3-4. Opracowanie programu konwersji gospodarstwa rolnego (produkcja roślinna) na metody ekologiczne (studium przypadku - praca wykonywana w zespołach w oparciu o przyjęte założenia). 5-6. Opracowanie programu konwersji gospodarstwa rolnego (produkcja zwierzęca) na metody ekologiczne (studium przypadku - praca wykonywana w zespołach w oparciu o przyjęte założenia). 7-8. Zgłoszenie działalności w rolnictwie ekologicznym i wnioskowanie o certyfikację – aspekty praktyczne, dokumentacja (studium przypadku – praca w zespołach w oparciu o przyjęte założenia, z wykorzystaniem dostępnych formularzy zgłoszeniowych) 9-10. Przygotowanie oceny przez jednostkę certyfikującą: opracowanie ramowego planu kontroli, lista pytań kontrolnych, procedura ocena ryzyka niezgodności, wymagania dotyczące personelu (studium przypadku – praca w zespołach w oparciu o przyjęte założenia i dostępne materiały). 11-12. Elementy kontroli zgodności produkcji gospodarstwa z wymaganiami Rozporządzenia Rady (WE) 834/2007 i Rozporządzenia Komisji (WE) 889/2008 – opracowanie szczegółowego planu kontroli gospodarstwa rolnego zgodnie z wnioskiem o certyfikację – analiza dokumentacji, identyfikacja obszarów ryzyka, ocena ryzyka i formułowanie niezgodności, dokumentowanie (praca w zespołach w oparciu o przyjęte założenia i materiały) 13-14. Ocena dokumentacji pokontrolnej i decyzja certyfikacyjna, certyfikat zgodności (opracowanie zespołowe treści certyfikatu zgodnie z wnioskiem o certyfikację i wynikami oceny - na podstawie dostępnych materiałów) 15. Działania w nadzorze nad certyfikatem zgodności – planowanie działań w nadzorze nad certyfikatem (opracowanie zespołowe na podstawie dostępnych materiałów . Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 50; ECTS: 2 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: - 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 30; ECTS: 1,2 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 15; ECTS: 0,6 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 20; ECTS: 0,8 |
Literatura: |
Klima K. 2006. Rolnictwo ekologiczne. Wyd. MARR Kraków Sołtysiak U. 1993. Rolnictwo ekologiczne, od teorii do praktyki. Wyd. Ekoland Warszawa Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW Warszawa. Rozporządzenie Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych - z późniejszymi zmianami(Dz. U. L. 189 z 20.07.2007 r.) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli z późniejszymi zmianami Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 116, poz. 975) |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: 1. zna obowiązujące w Polsce regulacje prawne dotyczące zasad ekologicznej produkcji rolniczej 2. zna zasady konwersji produkcji rolniczej na metody ekologicznej 3. zna zasady certyfikacji ekologicznej produkcji rolniczej oraz sposób funkcjonowania systemu kontroli i certyfikacji w Polsce Umiejętności: 1. posługuje się przepisami prawnymi dotyczącymi rolnictwa ekologicznego 2. posiada umiejętność opracowania programu konwersji produkcji rolniczej na metody ekologiczne 3. posiada umiejętność przygotowania i zastosowania elementów procesu certyfikacji ekologicznej produkcji rolniczej Kompetencje społeczne: 1. rozwiązuje postawione zadania w zespole |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń Oceny formujące na podstawie - zespołowego opracowanie wymaganych projektów konwersji gospodarstwa na metody ekologiczne (studium przypadku) - działania realizowane w zespołach, uwzględniające wypełnienia dokumentów, rozwiązania problemów i interpretacji dokonanych ustaleń oraz efektywność i organizacja zespołu i umiejętność korzystania z materiałów źródłowych, poprawność wykonania zadań zespołowych). - prawidłowego określenia aspektów prawnych podejmowanych działań w zakresie konwersji i certyfikacji i znajomości funkcjonowania systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym Ocena końcowa (formująca): średnia z ocen formujących Wykłady: Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie na ocenę z całości wiedzy przedstawionej na wykładach i ćwiczeniach (zadania problemowe, tworzenie krótkich definicji, rozwiązywanie przedstawionych zagadnień) 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Praktyki zawodowe: |
Nie przewiduje się |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Chowaniak, Kazimierz Klima | |
Prowadzący grup: | Maciej Chowaniak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Chowaniak, Kazimierz Klima | |
Prowadzący grup: | Kazimierz Klima, Katarzyna Pużyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Chowaniak, Kazimierz Klima | |
Prowadzący grup: | Maciej Chowaniak, Kazimierz Klima, Katarzyna Pużyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.